2009. március 26., csütörtök

Kulináris ízbombák :)






Nem is tudom, h hol kezdjem. Képek később, majd ha összeálltak a csomagok, h mibe melyiket. Mert az még csak fejben, de ott is erőteljes kószálás van. :)
1. Mamma ételízesítője (Maggi alla Mamma) - végre rászántam magam. ÉS nem bántam meg! Isteni lett!!!
2. Marmalade levendula lekvárja - a saját ízvilágomra kerítve :)
3. szederlikőr - saját gyártmány, kb. 6kg szedret rézmozsárban megtörtem, fűszereztem és felöntöttem először pálinkával majd kaptam tisztaszeszt és kb. jó pár hónap - nem jutottam előbb oda - felöntöttem cukorsziruppal és szintén pár hónap után le is fejtettem. A kozmetikusom, egyik vendége, a német tanárom és néhány csoporttársam szerint nagyon jó lett. :) ez nem került egyikbe sem, időhiány miatt...
4. A neten bolyongva leltem rá a következő kettőre, az egyik a pálinkás sajtkrém. Sztem ez egy vadállat mutatvány, ha összeérnek az ízek. Ebbe tettem egy mini babel -azt hiszem így írják - fél kemény sajtot, pálpusztait, 2-3 féle penészest és sajna csak reszelt formációban kaptam parmezánt. Majd nyakon öntöttem jó kis törköly pálinkával. :)
5. Mézes-diós fokhagyma szintén a velveten találtam Péter Anna jóvoltából kerültek fel a Tejben-vajban rovatban. Ez a kulimász is majd csak jan/februári időszakban lesz hasznos, mikor az ember lánya kisség dáthás lesz. Ebből a kencéből meg eszik egy pár kenyérkével, iszik rá két kupica pálinkát, bebújik a dunyha - ha még létezik ilyen néhol - alá és másnap "büdősen és egészségesen" fog ébredni.
6. Ötfűszerpor - ha jól emlékszem Chili&Vanilia oldalán találtam még régebben.
7. Bodzavirágízű akácméz - no ezt nem én készítettem, hanem a Sárkeresztesi méhész házaspár, ISTENI FINOM!!!
8. Mammával zárom a sort a fűszertea kekszével. Tavaly is sütöttem ilyet, de akkor más fűszerrel. Na itt voltam úgy kb. a 2-3. tepsinél, h kivágom a fenébe az egészet. De aztán újra gyúrtam egy adagot és megsütöttem. :)
Fotók majd külön bejegyzésben, mivel még nem jöttem rá, h hogyan lehet előbb a szöveget-később a képet berakni. :)
És még készült(n)ek a kis tüll tasakok, barátoknak aprósággal. :) Hát ennyi!

Az a csodálatos gesztenye

A gesztenyefa, és a gesztenye nem ismeretlen számunkra. Szerte az országban termelik. A gesztenye téli gyümölcs. Meg se gondoljuk, hogy a szelídgesztenye hányféle módon felhasználható és alternatív gyógyszerként alkalmazható.
Sütve és főzve is fogyaszthatjuk, sőt aki beteg, gyógyszerként is alkalmazhatja.

A Castanea nemzettség 13 faja a Föld északi mérsékelt övében él. Az európai gesztenye Nyugat- és Dél-Európában, valamint a Kaukázusban őshonos. A szelídgesztenyének gesztenyebarna héja van, melyet sütés előtt felhasítanak, s ez alatt van a mag héja külön, ellenben a vadgesztenyével, melynek gesztenyeszínű héja tulajdonképpen már a maghéj.

A szelídgesztenye főként Dél-Európában közkedvelt étel. Édes lisztes magvát különböző módon elkészítve fogyasztják: főzelékhez adják, sőt liba-és kacsasültet is töltenek vele.

A gesztenyét szárazon kell tartani, mert hamar romlik. Nagy mennyiségű, mintegy 50% keményítőt tartalmaz. Ásványi anyagok közül a kálium jelentős mennyiségben megtalálható benne, ami rendkívül fontos a téli időszakban, amikor alig van zöldség és gyümölcs.

A gesztenyét bármilyen formában készítjük el, gyógyhatása mindenképpen van. Nyugtatólag hat az érzékeny nyálkahártyára, de a leveléből vagy a gyümölcsből készült főzetet is szívesen fogyasztják a téli meghűlés idején.


Gesztenyefőzet
A gesztenyéből főzetet lepkeszeg (hüvelyes, egynyári lóhereképű fű) maggal készíthetünk. Egy liter vízbe beteszünk másfél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át főzzük. Majd hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még fél órát főzzük. Leborítva hűlni hagyjuk, és langyosra hűtjük, majd fogyasztjuk. Szükség szerint minden órában egy fél csészével iszunk belőle. Ez a főzet kiválóan enyhíti a hörghurutot (enyhe gyulladásos megbetegedés) és az erős köhögést.
Sült gesztenye
A nyers gesztenye beszerzésekor ügyeljünk rá, hogy a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtát vásároljuk. Semmiképpen ne vegyünk fakó, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mert ezt már lehetetlen puhára főzni és meghámozni. Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig szárítva és hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Egy régi lábasba tegyük (befogja a héj színe az edény oldalát) és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt főzzük kb. 25 percig. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, tartsuk egy pillanatra a hideg vizes csap alá, és még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Majd a gesztenyét domború felén kereszt alakban hegyes kiskéssel vágjuk be, és tegyük egy tepsibe. Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük, közben néhányszor megrázogatjuk. Ha kissé kihűlt, lapos oldalát bevágjuk, így szépen kibújtathatjuk a megsült szemet a héjából. Elkészítési idő: 25 perc + sütés.
Gesztenyemassza
Friss gesztenyéből igen ízletes és egészségkímélő gesztenyemasszát is készíthetünk házilag. Ehhez kb. fél óráig kell főzni, hogy teljesen puha legyen. A nagy szemű gesztenyét 5 perccel tovább főzzük mindkét esetben. Még melegen ajánlott mind a külső, mind a belső héját leszedni róla, mert lehűlve már nem jön le. Ha a víz túlságosan lehűlne, forraljuk fel újra. Ezután tegyünk a húsdarálóba egy 3 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gesztenyét. Lehetőleg még melegen daráljuk le, mert ha kihűl, üvegessé, nehezen pépesíthetővé válik. Ezután 25 dkg gesztenyemasszát alapul véve, 20 dkg gesztenyepépet dolgozzunk össze 4 dkg mézzel, és 1 evőkanál rummal. Fontos, hogy a gesztenyemasszát mindig friss termésből készítsünk, mert ha kiszárad megnő a főzési ideje is. Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényünket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk. Az így elkészített massza mélyhűtőben -18°C-on akár egy évig is eltartható.
Amint azt már említettük, s gesztenye egyben gyógynövény is. Júniusban, júliusban leszedett levelét köhögés, légcsőhurut, tüdőbetegségek és vérzések gyógyítására, termését, kérgét görcs és hasmenés ellen használják.
A gesztenye a szamárköhögést is kiválóan enyhíti, amit tulajdonképpen egy hirtelen támadó fullasztó inger vált ki, s a meghűléses megbetegedés egyik járványos formája. A nyálkahártyára ható inger megnyugtatására a legjobb gyógyszer a gesztenyéből készült tea. Tegyünk 30 gramm szárított gesztenyefalevelet 550 ml forró vízbe, és naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy evőkanálnyi mennyiséget.
Hasmenés esetén a nyers gesztenyét fölvágjuk és a belsejét fogyasztjuk. Nagy káliumtartalma megnyugtatja a beleket és pótolja az elvesztett ásványokat.
A kéreg megszárítva, porosítva, mézzel keverve kiváló köhögés- és vérzéscsillapító.

túróparfé

Tisztogatok a levelek között és ezt találtam. Ideteszem, itt biztos megtalálom. :)

Hozzávalók 1 őzgerincformához:

10 dkg vaj
15 dkg porcukor
25 dkg túró
1 vaníliás cukor
2 dl + 2 dl tej
2 dkg zselatin
babapiskóta
darabolt gyümölcsök (friss, fagyasztott vagy kompót is lehet).

Elkészítése: a vajat a porcukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a túrót és a vaníliás cukrot. 2 dl tejet felforralunk, közben 2 dl hideg tejbe belekeverjük a zselatint (friss gyümölcs esetén elegendő a 2 dkg, kiolvasztott esetében lehet kicsit több is -2,5 dkg -, mivel levet ereszt a gyümölcs, és a zselatin tartja szilárdan, nem engedi elázni a süteményt). Csomómentesre keverjük, majd a felforrt tejbe beleöntjük, és az egészet hozzáadjuk a túróhoz.

Az őzgerincformát kibéleljük fóliával, (egyik végén jól ráhagyunk, hogy be tudjuk vele fedni a kész öntetet), 2 merőkanállal teszünk az aljára a túróból, amire ráfektetjük a babapiskótát, erre pedig a gyümölcsöket: eper, banán, kivi, barack stb. összevágva, és az egészet nyakon öntjük a túróöntettel. Végül a folpack széleit ráhajtogatjuk, hogy sehol ne tudjon kifolyni, és betesszük a hűtőbe pihenni pár órára (legjobb egy éjszakára). Ha megdermedt, a fóliát lehúzzuk a tetejéről, tálcára borítjuk, levesszük a formát és a fóliát róla, és már lehet is szelni a kész parfét. Jó étvágyat!

Én duplát szoktam készíteni, mert gyorsan fogy.

gyömbérlikőr

Hozzávalók:
1/4 liter tiszta alkohol3-4 dl víz8-10 dkg friss gyömbérgyökér150 g barna kandiscukoregy fél citrom héja és leve Elkészítés: Aprítsuk fel a gyömbért, majd a citrom héjával elkeverve főzzük takaréklángon kb. negyedóráig. Ezt követően adjuk hozzá a citrom levét és a kandiscukrot, és főzzük addig, amíg a cukor fel nem oldódik. Ha ezzel megvagyunk, szűrjük le az egészet, majd öntsük hozzá az alkoholt is. Akkor lesz a legfinomabb, ha minimum egy hétig állni hagyjuk

csokiva és fűszerekkel

A másik gyönyörűség a praliné. Olyankor igazán bámulatos cukrásznak érzem magam, amikor falatnyi mámorokat állítok elő, s mindenki azt hiszi, óriási ördöngösség, pedig, hajjaj! Néhány komponensből olyan ízkavalkád készíthető, hogy legalább húsvétig mindenki azt fogja emlegetni!
A legegyszerűbbhöz csupán mandulára, étcsokira, fűszerre és a nélkülözhetetlen narancshéjra van szükség.

10 dkg héjas mandulát pár percig forralok, aztán leöntöm róla a vizet, és egyesével könnyedén kiugrasztom barna bundájából mindahányat. Papíron megszárítom, aztán egy serpenyőben zsiradék nélkül óvatosan megpirítgatom.

Ilykor kicsit elalélok az illattól, aztán folytatom. A kihűlt mandulát óvatosan felszelem apró hasábokra. Ide nem jó a mozsár vagy az összeaprítás, akkor lesz szép, ha sikerül hosszú szálakat vágni belőle. Azért nem használok szálas mandulát, mert az nagyon könnyen összetörik és nem is kis lapocskákra van szükség. Kb. 10-15 dkg olvasztott, egy teáskanál mézeskalácsfűszerrel és egy narancs reszelt héjával ízesített csokoládéba forgatom, majd két kiskanállal apró, hosszúkás halmokban egy fóliával bélelt tálcára teszem. A hűtőben hamar megdermed, s ha van még kedvem, fehér csokiba mártogatom, hogy még díszesebb legyen.

A második praliné azt hiszem, a fiúk kedvence, mert rumos.

Két rész darált dióhoz egy rész darált háztartási kekszet keverek, majd bőségesen aprítok bele aszalt sárgabarackot. Rummal megöntözöm annyira, hogy golyókat formálhassak belőle. Aztán étcsokoládéba forgatom őket és egy-egy hosszú szálra vágott aszalt sárgabarackkal díszítem.

A harmadik a gesztenyés.

Felmelegítek egy deci tejszínt, felolvasztok benne 15 dkg csokoládét és beleteszek egy egész csomag felengedett mirelit gesztenyemasszát. Hozzácsapok egy evőkanálnyi vajat meg egy kis rumot és egy időre hűtőbe teszem, merthogy folyós. Gyakori kevergetés mellett 15-20 perc alatt megdermed annyira, hogy két kiskanállal könnyen apró golyócskákat formálhatok belőle.

Cukrozatlan kakaóporba, vagy durvára vágott dióba, mogyoróba, mandulába forgatom. Ha elkészültek, s jól kihűltek, fogok egy helyes karácsonyi dobozt, lehet papírból és fémből is, áttetsző celofánnal kibélelem és pici minyonpapírba rakosgatva elrendezgetem benne a pralinékat.
Ha több réteg kerül bele, azokat is elválasztom a celofánnal. A dobozt, ha kell, még díszítgetem egy kicsit, de a tartalom ebben az esetben, azt hiszem, önállóan is megállja a helyét…

Kakukkfűvel

Szép ajándék egy nagy doboz kakukkfüves mandula is, ami szintén az a kategória, amit csak üres gyomorral szabad megkóstolni, mert ellenállhatatlan, képtelenség belőle mértékletesen fogyasztani.
A fent leírt módon levetkőztetem a mandulákat, majd (mennyiségtől függően) egy-két tojás felvert habjába kakukkfüvet és sót keverek, bőségesen. Aztán ebbe forgatom bele a mandulát is, majd tepsibe terítem és betolom a 200 fokra előmelegített sütőbe. Sütés közben gyakran átkeverem, mert hamar odaég. Amikor aranybarna és ropogós, akkor jó! Csak egy díszes doboz kell ennek is a végén.

forrás: Nők Lapja, 2005.
Találtam még régebbi bejegyzéseim között is néhány finomságot: Karácsonyi vásár címmel.

karácsonyi mézes pálinka

Hozzávalók:
4, 5 dl házipálinka fél dl méz mézes süteményekbe való fűszerek (darabka fahéj, pár szem szegfűszeg, gyömbér, reszelt citromhéj, ánizs, stb. , de lehet beletenni a bolti mézeskalács fűszerkeveréket is)
Elkészítése:
Az ízlés szerint fűszerezett, mézzel kevert pálinkát rázza össze 2-3 naponta Karácsonyig, közben tárolja sötét, hűvös helyen. Fogyasztás előtt szűrje át. A nagy ünnepi ebédek és vacsorák előtt kiváló étvágygerjesztő. 1-2 hét, mire beérik."

Lasagne

Úgymond fúziós, mivel két könyvből sikerült összehoznom egyet. :)

Szorgos munka garantált sikerrel!!! - remélem is v ajánlom is :))))
Ennek a klasszikus ételnek az elkészítése lustáknak biztosan nem ajánlott. Akinek, azonban nincs ellenére egy kis pepecselés, azoknak egy javaslat: olyan tésztalapokkal, amelyeket elő kell főzni (az olaszoknál kapható ilyen... és ne tescós legyen, mert a csíkokra szétfő...) a lasagne még finomabb lesz! Még így is túl bonyolult? Nos, vásároljunk olyan tésztalapot, amit nem kell előfőzni.





6 éhes ember részére

A bolognai raguhoz:
1 sárgarépa
1 zellerszár
50g pancetta v érett füstölt szalonna
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1ek vaj
1ek olívaolaj
300g vegyes darált hús - nekem csak sertés volt és sztem kicsivel több, mint 300g
1 kis konzerv hámozott paradicsom(400g) - és itt jön be a másik recept :) 1 ek sűrített paradicsom, no ez nekem egy kis konzerv lett, úgy az egész :)
2 ek főzőtejszín
1 tojás felverve
4ek száraz vermut v fehérbor
3dl vörösbor és húsleves vegyesen vagy csak leves, nekem csak leves lett
só,
frissen őrölt bors
oregáno, zsálya, provanszi fűszerkeverék ill. pizza fűszer :)
szerecsendió - ez nekem nem volt itthon...

Besamel mártáshoz - hát ezt is összevissza csináltam, de inkább a könyvi változatot írom le:
50 g vaj
50 g liszt
7,5 dl tej
só, frissen őrölt bors
frissen reszelt szerecsendió -ez kimaradt
125 ml főzőtejszín

A rétegezéshez
kb. 250 g tésztalap - nekem sok lett :)
só,
200-250 g mozzarella - szintén kimaradt, nem volt itthon :)
100g frissen reszelt parmezán
vaj

Apróra kockázzuk a megtisztított zellert, sárgarépát, fokhagymát -ezt inkább zúztam - hagymát és pancettát.
Egy serpenyőben v lábasban - érdemesebb - felmelegítjük a vajat és az olajat, majd megpirítjuk benne a pancettát és a zöldségeket, hagymát és fokhagymát. Belekeverjük a darált húst, tovább pirítjuk és kevergetjük, míg morzsalékos nem lesz. A nagyobb húsdarabokat a fakanál hátoldalával nyomkodjuk szét.
Felaprítjuk a paradicsomot - itt én belekanalaztam a sűrítményt - a borral és húslével a húshoz öntjük, megsózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Majd alacsony hőfokon, lefedve 1 óra hosszat főzzük. Ekkor belekevertem a 2ek főzőtejszínt, majd lehúztam a tűzről és 15 perc után belekevertem a felvert tojást.

Most pedig a besamel: egy lábosban felmelegítjük a vajat, de nem barnítjuk meg. A fakanállal szorgalmasan kavargatva hozzászitáljuk a lisztet. Tovább keverjük, míg egész sima nem lesz. Apránként hozzáöntjük a tejet. A legjobb, ha habverővel keverjük, h ne képződjenek kis csomók. A mártást 10 percig lassan főzzük, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük. Itt még adtam hozzá 125ml főzőtejszínt is.
Aki elszánta magát egy kis többletmunkára: felforralunk 5 l vizet némi sóval, és 4-5 percig főzzük benne a tésztalapokat, míg hajlékonnyá nem válnak, majd hideg vízzel lehűtjük őket. ( ez is megvolt)
Felkockázzuk a mozzarellát (- lereszeltem a sajtot). Előmelegítjük a sütőt - nem szoktam a jénainál - 200°Cra (légkeverésest előmelegítés nélkül 180°Cra kapcsoljuk). Nagy, szögletes tűzálló tálat használjunk, az oválisat csak szobrászkodni vágyóknak ajánljuk.
Beleöntünk a tálba egy kis besamelt, rárakunk egy réteg tésztalapot, aztán ragut, besamelt, mozzarellát és ismét tészta. Így folytatjuk, míg megtelik a tál. A tetejére besamel kerüjön, végezetül pedig szórjuk meg parmezánnal és vajdarabokkal - no ez kimaradt, elfelejtettem. Betesszük a sütőbe. Most marad 40 percünk rendbe tenni a konyhát - sztem az kevés lesz hozzá - megteríteni az asztalt, és egy kicsit kifújni magunkat.

Elkészítési idő: jó 2 óra - sztem több volt - ebből 40 perc pihenő
Illik hozzá: vörösbor és sok saláta
Energiatartalom adagonként (eredeti recept szerint, dőlt betű nélkül): 720kcal

Forrás: alap: Az olasz konyha alapjai ill. az adalékanyagok Egy falat Olaszország c. könyvből jöttek - Lasagna al forno receptből...

Marcipánlikőr

4 dl tejszínt és 1 liter tartos tejet felforraltam, és beletördeltem a marcipánt, kb 30
dkgot. Elég nehezen olvadt el, ezért szerintem legközelebb összeturmixolom, és
utánna főzöm fel. Izlés szerint jöhet bele cukor, és az alkohol, ami nálam 7 dl brandy
volt, de azt már csak kihült állapotban kevertem hozzá.
Végül is a hozzávalókat mindenki a saját izlése szerint állíthatja össze, mi jó édesen szeretjük, és lehet még egy kis alkohol tartalom is elférne benne.
Jó kis adag lett belőle, és ha azt veszem a fél liter szamosi marcipán likőr 2200Ft, ez is kb annyi, de 2 liter lett belőle bőven!

Forrás: nlcafe.hu 2006-2007 tájékán :)

Sütőtök, a narancsszín vitaminbomba


Az ősszel és a hideg, deres éjszakákkal együtt megérkezett a sütőtök szezonja is. Egy zöldség, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de valamilyen formában mindenképpen ajánlott fogyasztani: édesen, sósan, köretként, levesként vagy lekvárként, mert egyrészt olcsó, másrészt roppant egészséges. Azoknak a fanyalgóknak pedig, akiket nem tudunk meggyőzni ínycsiklandó receptjeinkkel, ajánljuk, hogy heti egy marék pirított tökmaggal vagy napi pár szem tökmagolaj-kapszulával tegyék magukévá a töknek és/vagy magjának áldásos hatásait.

A sütőtök a legolcsóbb vitaminbomba télvíz idején: kilója mindössze 100 forint körül van, de a benne lévő béta-karotin - amelyből a szervezet A-vitamint állít elő - és C-vitamin mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel hatástalanítják a káros szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett segít pótolni a nyári napfényt: rendszeres fogyasztása egészséges, barnás bőrszínt eredményez, a magas rost- és zsírtartalma miatt pedig a székrekedésben szenvedőknek is hatásos és természetes segítség lehet.

A magjában is vitamin

A tök is azon konyhanövényeink közé tartozik, amelynek a magja legalább annyira értékes, mint a húsa: az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma, kimagasló a zsírtartalma, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag.
Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát- és jelentős az élelmirost-tartalma, és nagy mennyiségű E-, B1- és B2-vitamin van benne.

A tökmagot, a közhiedelemmel ellentétben,nem csak a meccsnézés kötelező kellékeként alkalmazhatjuk:
kiváló levesbetétként, megszórhatjuk vele a sós és édes sütemények tetejét, része lehet a müzliknek, gyümölcskészítményeknek.
A ma már számos üzletben kapható tisztított, csomagolt tökmag az ún. olajtök magja, amelyben - nemesítés eredményeként - héj nélküli mag található.
A tökmagból - elsősorban Ausztriában és Szlovéniában - értékes összetételű salátaolajat sajtolnak

A legkisebbeknek is
A bébik "legkényelmesebb" és legegészségesebb tápláléka az anyatej, de felcseperedésükhöz szükség van szilárd táplálékra is: mivel a sütőtök könnyen emészthető és az egyik legkevésbé allergén zöldségünk,féléves kora körül már érdemes neki sütőtök-alapú bébiételt készíteni. Vágjunk össze sütőtököt kisebb darabokra, tegyünk mellé azokból az élelmiszerekből, amit már ehet a gyerek (meggy, barack, csirkemell, főtt marhahús, csirkemáj, szálka nélküli halhús, sárgarépa, spenót stb.) főzzük össze, majd pürésítsük.

Piacolás, tárolás
Ha a szomszéd vagy a nagyi kertjében (esetleg a sajátunkban) szeretnénk tököt szüretelni, azt vegyük fel, amelyiknek a szára már elszáradóban van, a kocsánya elfásodott, a héja körömmel alig karcolható, a húsa színe okkersárga vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá).
Ha a piacon vagy a közértben szerezzük be, legjobb, ha egész tököt veszünk, mert így több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen tárolva. Válasszuk feszes, fényes héjú, barna foltoktól mentes sütőtököt.

Ha csak darabolva kapható, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes-e a kockák színe, és fontos az is, hogy enyhén nyirkosnak látsszék, mert akkor biztosan friss. Hazaérve tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Felhasználása
A sütőtököt - mint ahogy a neve is mutatja - rendszerint sütve fogyasztják. Sütéshez zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Az íze cukortartalmától függően változó, de a sütésre legalmasabb a pár éve itthon is kapható kanadai tök: jóval kisebb, mint a hagyományos magyar sütőtök, alakja hosszúkás, kezelése praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.
De nem csupán szeletelve-sütve fogyasztható: édeskés, de leginkább semleges íze miatt sósan és édesen, számos variációban elkészíthető, ízesíthetjük szerecsendióval, sáfránnyal, római köménnyel, koriandermaggal, curryvel, gyömbérrel, de fahéjjal és vaníliával is.

Tökös receptek

Sütőtökkrémleves - sósan
Az összevágott egy fej hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt kell olívaolajon megdinsztelni, majd rászórni a curry-t, összekeverni és hozzáadni a meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízesíteni sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal. Főzzük 10-15 percig, majd öntsük fel tejjel. Pár perc főzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át. Bögrékbe tálalva akár állva, nagyobb összejövetelen is felszolgálható.

Sütőtökkrémleves - édesen
Forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá az 1 fej finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a kis darabokra összevágott 40 dkg sütőtököt, és az diónyi lereszelt gyömbért. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítsük a leveskockával, sóval és kevés darált borssal. Főzzük nagyjából 15 percig, majd kézi mixerrel pürésítsük. Tegyük vissza újra a tűzre, majd keverjük hozzá két narancs kifacsart levét és forraljuk jól össze.
ha nem teszünk bele levesbetétet, kortyolgatva, kanál nélkül is fogyaszthatjuk.
Egy nagy száraz serpenyőbe tegyük 5-5 dkg szeletelt mandulát és tökmagot, és kis lángon állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Tálaljuk leveses csészékbe, és szórjuk rá a pirított mandulát és tökmagot.

Tökös-kókuszos curry
Vágjunk fel csíkokra egy darab piros kaliforniai paprikát és kockázzunk fel egy kisebb méretű kanadai sütőtököt. Hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a felcsíkozott paprikát, majd egy perc pirítás után szórjuk meg két evőkanálnyi curry fűszerkeverékkel. Forrósítsuk jól össze, hogy a fűszerkeverék jól feloldódjon, majd adjuk hozzá a feldarabol tököt. Öntsünk rá négy deciliternyi kókusztejet és két decinyi vizet, annyit hogy éppen csak ellepje. Ízesítsük sóval, a merészebbek csípős hegyes paprikával, kevéske darált borssal és lefedve pároljuk puhára. Tálalás előtt egy csokornyi friss korianderlevelet keverjünk bele, hosszúszemű párolt rizzsel tálaljuk.

Sütőtökös tészta

A sütőtök rokonait használjuk tésztákhoz is: például cukkinivel és tonhallal pillanatok alatt készíthetünk vacsorát. Sütőtökös tésztához, ha négy személyre készítjük, vágjunk 40 dekányi sütőtököt egy centis kockákra. Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, futtassunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a tökkockákat. Fűszerezzük összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjel, őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske darált borssal. Lefedve, kis lángon pároljuk 15 percig, míg a tök krémes nem lesz. Morzsoljunk hozzá még egy kanál vajat, majd keverjük össze 30 dkg kifőzött tésztával. Tálaljuk tányérokra, tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal, és rozmaring ágakkal dekoráljuk.

Desszertek sütőtökből

sütőtök megállja helyet a desszertek és lekvárok között is: édeskés lágy ízét jól kiegészítik a karácsonyi fűszerek. A sült tökhús az alapja minden ebből készült édességnek.

Narancsos sütőtöklekvár is készíthető belőle. Másfél kilónyi tököt reszeljünk le, majd tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Főzzük körülbelül 10 percig. vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt keverjünk hozzá két darab narancs és három darab citrom összekockázott húsát, és kétdiónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőző cukrot. Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd fordítsuk fejre egy kis időre. Így nem kell tartósítószert használnunk a lekvár főzéshez.Tökös-mákos rétesnek is jó a sütőtök. A lereszelt tököt kell összekeverni a cukros darált mazsolás mákkal, reszelt citrom vagy narancshéjjal kell ízesíteni, majd ezzel a töltelékkel kell a réteslapokat megtölteni.
forrás: Női Lapozó
tavalyról sütőtökös dolgaim: Sütőtök címmel és sütőtök lekvár variációk :)

Cukkíni krémleves II.

Hozzávalók:
½ kg cukkini, vékonyan felkarikázva (végei nem kellenek!)1 csokor friss kapornéhány friss mentalevél1 gerezd fokhagyma, megpucolva 1+ 1 dl tejszínsó és frissen őrölt bors1 kávéskanál frissen reszelt citromhéj1 db fokhagymás krémsajt4-5 dl átszűrt húsleves
a tálaláshoz 1 evőkanál apróra vágott, friss kapor

A cukkinit beletesszük a pároló fazék betétjébe, öntünk alá vizet, lefedjük, és puhára pároljuk.
A megpárolt cukkinit összeturmixoljuk a joghurttal és a tejszín felével, majd megsózzuk, megborsozzuk.

Felaprítjuk a kaprot és a mentát, majd ezeket is a turmixba szórjuk. Végül a leves alapot kevés reszelt citromhéjjal ízesítjük.

Miután az egészet alaposan összeturmixoltuk, átöntjük a levest egy nagyobb fazékba. Ekkor hígítjuk az átszűrt húslevessel, majd az egészet lassú tűzön felforraljuk.

Amíg a leves forr, elkészítjük a sajtkrémet, azaz egy nagyobb keverőtálba kanalazzuk a krémsajtot, hozzáreszeljük a fokhagymát, majd beleöntjük a maradék tejszínt is, végül egy nagy borspuszi után az egészet alaposan összedolgozzuk.

Ha a leves felforrt, lekapcsoljuk alatta a lángot és már tálalhatunk is. A levest óvatosan egy csészébe kanalazzuk, majd jöhet rá egy-két kanál ínycsiklandó fokhagymás sajtkrém.

Forrás: Stahl konyhája

Multivitamin szörp

Hozzávalók (2 literhez)

150g zeller
500g paradicsom
350g sárgarépa
800 g alma
2 citromleve
néhány citromfűlevél
néhány mentalevél
1 tasak dr. Oetker zseléfix szuper 3:1
350g cukor
1,5 l víz
1kk dr. Oetker Tartósítószer

Előkészítés:

A zöldségeket megtisztítjuk. Az almát megmossuk, meghámozzuk és a magházat eltávolítjuk. Majd a megadott mennyiséget kimérjük. A zellert, a paradicsomot és az almát kis darabokra vágjuk, a sárgarépát lereszeljük.

Elkészítés:

A zöldségeket és az almát a citromlével, a zöldfűszer-levelekkel és a zseléfix-szel jól elkeverjük, és lefedve kb. 2 órán át állni hagyjuk. Utána hozzáadjuk a cukrot és a vizet, majd az elegyet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ha forr, a tűzről levesszük és lefedve kb. 5 percig állni hagyjuk. Utána az egészet egy finom szűrőn leszűrjük és a tartósítószert alaposan elkeverjük benne. Az elkészült szörppel azonnal peremig töltjük az előkészített üvegeket. Lezárjuk és hűvős helyen tároljuk.

Tippek:

a leszűrt zöldség- és almadarabokat turmixoljuk össze ízlés szerint tejjel és mézzel, ebből is kellemes italt nyerhetünk.
a szörpöt elkészíthetjük folyékony édesítőszerrel is. Ez esetben ebből 40ml-t számítsunk, és a víz mennyiségét növeljük meg 1,7 literre.

francia süti




Hozzávalók:
Tészta: 6 tojássárgája, 15dkg cukor, 1 kanál ecet, 1 kanál bor, 3dkg kakaó. Ezeket kikeverni, utána 7dkg lisztet 1/2 sütőport a felvert 6 tojásfehérjét hozzákeverni. Úgy sütni, mint a piskótát.

Krém: 5 tojássárgája, 3 dl tej, 1 vanilia cukor, 3 púpozott ek rétesliszt, ezeket péppé főzni. Ha kihűlt 3/4 rámát 15dkg cukorból hozzákeverni.

Tetejére hab: 5 tojásfehérje, 20dkg porcukor, 1 kanál ecet, gőz fölött felverni. Ha kihűlt a krém, akkor kenjük rá a habot.
száraz, de nem meleg helyen tárolni.


csipkebogyós muffin

Hozzávalók 12 dbhoz:

25 dkg liszt
12dkg cukor
10dkg csipibogyó
5dkg csipibogyólekvár
5dkg szeletelt mandula
2 tojás
1 citrom
1,5 dl joghurt
1dl olaj
3tk sütőpor

A mázhoz:
10dkg porcukor
2ek csipibogyólekvár
1 citrom

A sütőport a mandulát elkeverjük a lisztben. A tojásokat felverjük a cukorral, a csipibogyólekvárral, a citromlével, a joghurttal és az olajjal, majd belekeverjük a lisztet. Végül beleforgatjuk az apróra vágott csipibogyót. A porcukorból és a citromléből sűrű mázat keverünk, 2 ek csipibogyólekvárt adunk hozzá.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát formákba öntjük, 20-25 percig sütjük. Ha megsült, megkenjük a mázzal, 10 percig pihentetjük a formában, kivesszük és hagyjuk kihűlni.

konyakos-birsalmás muffin

Hozzávalók 12 dbhoz:

10 dkg teljes kiörlésű liszt
15 dkg finomliszt
15 dkg kristálycukor
10 dkg porcukor
15 dkg vaj
2,5 dl joghurt
25 dkg birsalma
1 tojás
1/2 dl konyak
3 tk sütőpor
szegfűszeg

A sütőt előmelegítjük 180°Cra, a muffinformákat kivajazzuk és mehet a hűtőbe.
A félbevágott birsalmák magházát eltávolítjuk, a héját kereszt alakban mélyen bevágjuk, mindegyik kereszt közepébe 1-1 szegfűszeget tűzünk. Az előkészített birsalmákat tepsibe tesszük a héjas felével felfelé, meghintjük porcukorral, majd a sütőben megsütjük.
A kétfajta lisztet összekeverjük a sütőporral. A tojást enyhén felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, a puha vajat, a konyakot és a joghurtot, az egészet jól elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztes egyveleget, majd óvatosan beleforgatjuk a kisebb kockákra vágott sült birsalmát.
A tésztát a formákba töltjük és 20-25 percig sütjük.

csokis meglepetés muffin

Hozzávalók 12 dbhoz:
20 dkg liszt
10 dkg cukor
5 dkg őrölt mandula
1 tábla tortabevonó csokoládé
12 bonbon
2 tojás
1dl olaj
3dl tej
3 ek kakaópor
3tk sütőpor (sztem én 1tk sütőport és 2tk szódabikarbónát fogok beletenni, meg egy kis mentát)
A sütőt előmelegítjük 180°C-osra. Kivajazzuk és hűtőbe tesszük v papírkapszlikat helyezünk a mélyedésekbe.
A lisztet, a mandulát, a kakaóport és a sütőport összekeverjük.
A tojásokat felverjük a cukorral, az olajjal, a tejjel, majd beleforgajuk a lisztes keveréket.
A tésztákat formákba öntjük, egy-egy bonbont nyomva mindegyik közepébe, majd 15-20 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig a formában pihentetjük, kivesszük és hagyjuk kihűlni. A tortabevonót gőz fölött megolvasztjuk, és körkörös vagy rácsos mintában a muffinokra csorgatjuk.

Joghurtos süti

Hozzávalok:
1 üveg magozott meggybefőtt
2cs. tescos narancs színű csomagolású babapiskóta (tetején cukrozott)
1dl 500ml-s hulala növényi hab (itt csak sejtésem van, h ez talán tejszínhab :))))) )
1db 500ml-s meggy joghurt, szerencsés, ha van benne gyümölcs :)

Elkészítés:
leszűrni a befőttet
levével kicsit beáztatni a piskótákat, amiket lerakunk a tortaforma aljára.
felverni a hulalat
belekeverni a joghurtot + lecsöpögtetett meggyet ( össze is lehet aprítani, h jobban keveredjen)
rákenni a piskótákra
rétegezni: áztatott piskóta - joghurtos gyüm hab
tetejére lehet csokit reszelni vagy egyszerűen kakaót szórni

20 perc alatt kész is! :)

Sajtos, tejfölös tepsis hús

Hozzávalók:
1 kg burgonya
só, bors,
2 ek olaj
600 g sovány tarja szeletelve
1 ek provenci fűszer
2-3 gerezd fokhagyma
2+1 dl tejföl
100 g trapista
100 g füstölt sajt
1-2 paradicsom
1 szál friss zsálya v 2-3 szál petrezselyem

1. 180°C-ra előmelegítjük a sütőt. A burgonyát meghámozzuk, hasábokra vágjuk. Nem túl mély tűzállótál aljára terítjük. Meghintjük sóval, borssal olajjal és lazán összekeverjük. (saját megjegyzés, sztem érdemes előtte egy kicsit megfőzni a krumplit, mivel a hús előbb megfog sülni, és az úgy nem igazán jó. )
2. Hússzeleteket kiverjük, sózzuk, borsozzuk és provenci fűszerrel megszórjuk, majd a burgonyára fektetjük. Tetejére simitjuk az áttört fokhagymából elkevert 2dl tejfölt. Letakarjuk alufóliával és a sütőben 40-45 percig pároljuk.
3. A kétféle sajtot megreszeljük. Levesszük a tálról a fóliát, vastagon megszórjuk sajttal és fólia nélkül visszatesszük a sütőbe, pirosra sütjük. A sütőből kivéve 1 dl tejföllel a paradicsom gerezdekkel, petrezselyem v zsálya levéllel diszítjük.

Vegyes saláta, savanyúság illik hozzá.
Készíthetjük vékony szalonnaszeletekbe gönyölt csirke/pulykamellszeletekből is. (nálam ez a verzió lesz a befutó, úgy érzem.

Forrás: Nőklapja 2005/5

szederről általában


Hamvas szederRubus caesius L.

Hajtásai ívesen földre hajolnak, gyakran nehezen áthatolható bozótot alkotva. Szórt levelei hármasan összetettek. A levélkék, a málnáéval szemben, a fonákukon is zöldek. A levélkék enyhén karéjosak, fűrészes szélűek, rendszerint aszimmetrikus vállúak. Lilásfehér pártájú virágai bogernyőben állnak.A virágokra az apokarp termőtáj és az öttagúság jellemző. A sziromlevelek elállóak, szemben a málnáéval, amelynek felállók, a virágzati tengelytől kb. 90 fokban elállók. Elvirágzás után hamvaskék (innen származik a neve) csonthéjas terméscsoportja alakul ki. A csonthéjas termés is egy termőlevélből alakul ki, a termőtáj számos termőlevele egyenként kialakítva a csonthéjas terméseket csoportos csonthéjas termést képez. A terméscsoport a vacokkal együtt válik le.Termése ízjavító, üdítő tea is készül szárított hajtásaiból.


Erdei szederRubus caesius L.

A rózsafélék családjába sorolható bokornövény, erdőszéleken, ligetes erdőkben, patakok mentén, alacsony dombvidékeken, folyók árterületén szinte mindenütt előforduló tüskés cserje. Szárai ívesen hajlók, visszakanyarodnak a földre. Levelei vékonyak, keskeny vagy széles szív alakúak, gyengén karéjosak, a levél széle durván fűrészes. A levél színe nyár elején élénkzöld, később halványzölddé változik. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik. A gyümölcs virágai fehérek, gyümölcse erősen kék, apró, frissen és tartósítva élvezhető termés.
A vadon termő növénynek hasznosítható a levele, melyet élénkzöld állapotban szár nélkül szedhetünk le, és árnyékban szárítunk, s teaként fogyaszthatunk.
A gyengébb forrázat kellemes élvezeti ital. Illata és aromája emlékeztet a kínai teára. Öregek és gyermekek bátran fogyaszthatják, mert a kínai teában meglevő izgatószerek hiányoznak belőle.
Gyümölcsének népies neve hamvas, seregély vagy kék szeder. A friss gyümölcs cukrozottan kellemes, tartósítására pedig a következőkben adunk néhány receptet.

Erdei szederlé

Az érett, egészséges, válogatott erdei szedret összezúzzuk, és vászonruhára öntve lecsurgatjuk, majd az így nyert levet fazékban a tűzre tesszük, és lassan felhevítjük. Literenként 75 dkg cukrot adva hozzá, további néhány percig forraljuk, és hagyjuk kihűlni. Majd üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. Kitűnő üdítő ital, ízletes öntetként adhatjuk különböző felfújtakhoz.

Erdei szederszörp

Az erdei szedret szemenként kiválogatva, csak az érett, egészséges szemeket meghagyva, szörpöt készíthetünk. A kiválogatott szemeket passzírozógépen átnyomjuk, és üvegedénybe téve langyos helyen tartjuk mindaddig, míg erjedni nem kezd. Kb. 5-6 nap múlva beleöntjük egy vászonzacskóba, és levét kicsurgatjuk. Minden liter léhez 1 kg cukrot téve tűzre tesszük, felmelegítjük, és a forrás kezdetétől számítva 10 percig forraljuk. Üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárva kigőzöljük.

Erdei szederbefőtt I.
A 4 kg szedret szitára tesszük, csap alatt hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. 2 kg cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk, és vízzel felöntjük. Ha az üvegek megteltek, tartósítószerrel kezeljük, és jól lezárjuk. A lezárt üvegeket fazékba helyezve 80°C-on 20 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederbefőtt II.
A 4 kg megtisztított erdei szedret szitán hideg vízben megmossuk, majd lecsurgatjuk. Az 1 liter vizet 1 kg cukorral jól átforraljuk, és kihűtjük. A nyers szedret az üvegekbe rakjuk, és a kihűlt szörppel megtöltjük, tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. Fazékban 80°C-on 20 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiszedjük a fazékból, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szeder cukorban
A szedret megtisztítjuk és átválogatjuk. Egy fazékban 1 kg cukrot kevés vízzel sziruppá főzünk. A szirupot negyed óráig forraljuk, beletesszük a kiválogatott 1 kg szedret, és 6-8 percig főzzük. Majd leöntve a szirupot, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és felöntjük a sziruppal. Tetejére kevés tartósítószert teszünk, és légmentesen lekötjük. Kigőzöljük, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederdzsem
A megtisztított erdei szedret kiválogatjuk, csak a nem túl érett, egészséges szemeket használjuk fel a dzsem készítéséhez. Egy zománcos tálba egy sor szedret és egy sor cukrot teszünk, felváltva. Úgy osztjuk el, hogy 1 kg szederre 80 dkg cukor jusson. így hagyjuk állni egy napig, majd főzőedénybe átöntve, felmelegítjük, negyed óráig hagyjuk forrni. Forrón üvegekbe merjük, és kidunsztoljuk.

Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből

Egyforma mennyiségű - 1-1 kg - erdei szedret, megmosott és szemelt szamócát, ugyanannyi kökényt zománcozott edénybe teszünk, és vízzel felöntve puhára főzünk. A megfőzött gyümölcsöt a levével együtt egy nagyobb fazékra erősített vászonruhára öntjük, és nyomkodás nélkül átcsepegtetjük. Hagyjuk, hogy a lé leülepedjen, azután az üledéket hátrahagyva óvatosan leöntjük. Hozzáadjuk az 1 kg cukrot, összekeverjük, és lassú tűzön, tetejét lehabozva kocsonyásodásig főzzük. A forró kocsonyát tartósítószer hozzáadásával megkeverjük, és az előkészített, előmelegített üvegekbe öntjük. Kihűlés után lezárva, hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederlekvár

Az érett erdei szedret passzírozógépen vagy szitán átnyomjuk. Egy fazékba annyiszor 75 dkg cukrot teszünk, ahány kg erdei szederből készítünk lekvárt. A cukrot kevés vízzel felöntve sziruppá főzzük. Amikor a szirup már forr, beleöntjük az áttört gyümölcslevet, és sűrűre főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, üvegekbe merjük, légmentesen lekötjük, és kidunsztoljuk.

Erdei szederlikőr

Az erdei szedret passzírozógépen áttörjük, és 1 l léhez 40 dkg cukrot, fél dkg fahéjat, fél dkg szegfűszeget, egy kis darab vaníliát téve tűzre tesszük, és 5 percig forraljuk. Amikor kihűlt fél liter tiszta szeszt keverünk hozzá, és üvegekbe öntjük. Két héten keresztül mindennap felrázzuk. Kétszeres vászonruhán való átszűrés után 3 dl konyakot téve hozzá, üvegekbe töltögetjük, jól ledugaszoljuk. Egy hónapig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük dupla vászondarabon, és palackozva tároljuk.


Erdei szederecet készítése

1 kg érett erdei szedret üvegedénybe teszünk, és ráöntünk 2 l étel­ecetet vagy 1 l vízzel hígított ételesszenciát. De felönthetjük 2 liter megsavanyodott borral is. A keveréket egy hónapig hagyjuk állni a konyhában, utána szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk. Kuriózumnak számító ételecetet nyerünk, ami zamatanyagát, ízét tekintve más, mint a gyári ételecet vagy esszencia.

diós, cukkínis kenyér

Hozzávalók:
125 g vaj
½ pohár olaj
1 ¾ pohár cukor
2 tojás
1 kiskanál apróra vágott vaníliarúd
½ pohár sűrű tejföl
2 pohár apró kockákra vágott cukkíni
1 pohár aprított dió
1 ½ pohár rozsos búzaliszt
½ kiskanál sütőpor
1 pohár liszt
1 kiskanál szódabikarbóna
½ kiskanál őrölt szegfűszeg
½ kiskanál szerecsendió


Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. Szétdörzsöljük a vajat az olajjal és a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliarúdat és a tejfölt. Összekeverjük az összes száraz alapanyagot. Elvegyítjük a masszával. Hozzáadjuk a cukkínit és a diót. A tésztát két kizsírozott formába öntjük. Sütőben sütjük kb. 30-35 percig. Áttesszük drót alátétre és lehűtjük, mielőtt tálalnánk.

Cukkíni krémleves

Hozzávalók:
· 1 hagyma
· 3 dkg vaj
· 50 dkg cukkini
· só
· bors
· 6,25 dl húsleves
· 1,25 dl tejszín
· reszelt szerecsendió
· 2-3 evőkanál vegyes vagdalt fűszer
· szeletelt kenyér

Elkészítés: A hagymát letisztítjuk, felkockázzuk, a vajjal összepároljuk (kb. 3 perc). A cukkinit megmossuk, a végeit levágjuk, felszeleteljük és a hagymához adjuk, sóval, borssal fűszerezve főzzük (kb. 8 percig). Majd a húslevessel felöntjük, és merülőmixerrel pépesítjük. Hozzáadjuk a tejszínt, megsózzuk és borsozzuk, szerecsendióval ízesitjük, beleteszünk még pár kanál vegyes fűszert, és készre főzzük (kb. 8 perc alatt). Pirított kenyérrel kínáljuk

répatorta

Hozzávalók:
3 egész tojás,1 dl barnacukor,1 dl olaj,4 dl finomra reszelt sárgarépa,1, 5 dl összevágott dióbél,1 csomag sütőpor,1 kávés kanál őrölt fahé,j1 kávés kanál őrölt kardamom,4 dl teljes kiőrlésű liszt

még tettem hozzá: őrölt szerecsendiót és egy narancs levét és lereszelt héját
A tetejére:20 dkg tejszínes krémsajt (Mizo natúr vajkrém)1 narancs1 evőkanál méz

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéből kemény habot verek. A sárgáját a cukorral habosra keverem, hozzáadom a sárgarépát, a diót és az olajat. A lisztet a sütőporral és a fűszerekkel együtt beleszitálom a répás-tojásos keverékbe, majd a masszába óvatosan beleforgatom a tojáshabot. A tésztát kivajazott, kapcsos tortaformá töltöm és 200 fokon k.b. 40 percig, tűpróbáig sütöm. Közben a krémsajtot a mézzel, a narancs lereszelt héjával és a levével kikeverem, ezt kenem a kihűlt torta tetejére.egy 26 cm átmérőjű tortaformához való mennyiség.

Olyannyira fincsi, h a némettanárom is már lenyúlta a receptet és mindig variálja, és referálja, h épp hogy ízlett a társaságnak. :) A kúton a fiúk, nem annyira bevállalósak, nekik csak a hagyományos ízvilágot vihetem. :)

Forrás: Rossa Mela

Energiasaláta, fátyolöntet

Energiasaláta

3 csésze salátalevél, megmosva, leszárítva, apró darabkákra tépdesve
1 csésze durvára vágott spenót ízlés szerint (elhagyható)
1 kisebb uborka vagy 2 kovászosnak való hámozva, szeletelve
1 közepes paradicsom, kockára, vagy karikára vágva
1-2 csésze csíra - lóhere, lucerna, szójabab, lencse, napraforgó vagy búzacsíra. Bármilyen nyers zöldséggel kiegésztíthetjük: répa, zeller, gomba, vörös-vagy fejeskáposzta, retek, fehérrépa, cékla, cukkíni, karfiol, brokkoli v articsóka
1/4 csészényi olívabogyó v néhány szelet avokádó (elhagyható)
1/2 csésze bab v 1/4 csésze natúr napraforgómag v szezámmag

Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Keverjünk hozzá 1/4 - 1/3 csészényi Fátyolöntetet (l. lejjebb) vagy tetszés szerinti öntetet. Keverjük jól össze. Szabadon, ízlés szerint válasszuk meg a hozzávalókat és a mennyiségeket! A paradicsom és az uborka fontos és hasznos alkotórészek, mert nagyobb víztartalmukkal segítik a rostosabb zöldségfélék lebontását.


fátyolöntet

1 gerezd fokhagyma, félbevágva
3 ek olaj
1 ek friss citromlé
1/4 kknyi só
frissen őrölt feketebors

megfelelő méretű edénybe tegyük az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni 15 percig, h a fokhagyma jól átjárja az olajat.Szúrjuk a villára a fokhagymagerezdet, és a hagymás villával verjük az öntetet, mint a habot. Azután dobjuk ki a fokhagymát. Öntsük rá a salátára, és keverjük jól össze. 1 nagy v 2 kisebb adag salátához elég.

2008.06.21

Délelőtt bevásároltam a holnapi kacsához, próbáltam mindenféle zöldséget, de nem volt olyan nagy választék, sajna. Kicsit napoztam is, ami 2in1 volt, mivel szoliztam. Tudom, miért nem kinn az udvaron? Azért mert nincs hozzá idegzetem, sem időm, h több mint fél órát pilledjek. Ebéd előtt el kezdtük sorolni, h mit is kell ma csinálni. Ebből egy már kiesett, mivel a bodzabor - talán az élesztő miatt - bemondta az unalmast. Úgyhogy, ha a tyúkok kóvályogni fognak, akkor kicsit több bodzát és citromot eszegettek.

2re megyek szedret szedni és enni. Ezt még ma ajánlatos lenne feldolgozni. Terveim szerint szörp és likőr lesz a befutó. De az a bor még mindig izgaztja fantáziám. Most úgy nagyjából el is olvastam.
Meg kell törni, zúzni, le kell szűrni, cukrot hozzá és állni hagyni, röviden és tömören.

Eperszörp

Hozzávalók: 1 kg érett eper, 5 dl víz, 60 dkg cukor, fél citrom leve.

A megmosott, megtisztított epret felaprítjuk, és a vízzel felforraljuk. 3 percig főzzük, majd a tűzről levesszük, és 10 percig állni hagyjuk. Ezután ritka szövésű vászonkendőn át lecsöpögtetjük. Az így kapott kb. 1 liternyi eperlevet a cukorral és a citromlével kevergetve felforraljuk, habját leszedjük, majd azon forrón, fertőtlenített kis üvegekbe töltjük és lezárjuk.

Hideg, sötét helyen kb. 6 hónapig eláll. Ha felbontottuk, hűtőszekrényben kell tartani. Ha fél évnél hosszabb ideig áll, akkor is finom, de elveszíti szép színét, megbarnul.Meggyből, málnából, őszibarackból, ribizliből és szederből is hasonlóan készíthetünk szörpöt!

A likőrt pedig a kökény likőr módjára fogom elkészíteni, rézmozsárban megtöröm, felöntöm pálinkával és állni hagyom, majd x hét után cukor sziruppal felöntöm és kész is. Bár találtam két könyvemben is egy-egy leírást. A dr. Oetkeres könyvben (likőrök és alkoholban eltett gyümik) kb. ugyanígy írja le, csak még tesz hozzá fahéjat is.

bár elképzelhető, h a kettőből fogok egyet kreálni :), mint ahogy szoktam is.
a másik könyvben (likőrök, pálinkák, gyógyitalok) pedig a következő van:

Szederlikőr
Hozzávalók: 500g érett késői szeder, 200g porrá tört kandiscukor, 2,5dl félszáraz sherry, 7,5 dl borpárlat
Így készül:
mossuk meg a szedret, csepegtessük le, és óvatosan itassuk le róla a vizet. Ezt követően rakjunk tálba egy-egy réteg szedret és cukrot felváltva, majd nyomjuk meg kissé.
Hagyjuk addig állni, amíg a cukor szinte teljesen fel nem olvad. Ezután rakjuk a masszát széles szájú üvegbe vagy befőttes üvegbe, és öntsük rá a borpárlatot. Egy hét elteltével adjuk hozzá a sherryt is, jól rázzuk össze, és hagyjuk állni további 4 hétig. Az érlelési idő elteltével szűrjük át gézzel vagy konyhai papírtörlővel kibélelt szűrőn, majd töltsük üvegekbe.
Kiváló bánatűző!

Még takarítani kell, szerencsére csak a törölgetés maradt nekem. Illetve holnapra előkészíteni a zöldségeket, bár lehet, h be is kellene pácolni előre a kacsát, sztem nem lenne egy utolsó szempont. És még ott a cseresznye is, ami lehet, h hétfőre marad.
Erre anyu közli, h menjünk be este a Voluta fesztre óvárra. Mondom neki, h nem tudom, h mikor akar menni, mert sztem, időnk az nem sok lesz.
Úgyhogy muszáj volt halottaimból feltámadni, mert mindezt félgőzzel nem lehet csinálni.
jjjjaajjjj, még üvegeket kell kimosnom a szörpnek. :))))) Ilyet még úgysem hallottam gyakran, h szederszörp. :)))
Az angyalkártya megint a bőséget dobta ki, díjaznám, ha összejönne vmi nagyobb összeg.

Görög cseresznyeleves

Hozzávalók:
600g cseresznye
150g cukor
80ml citromlé
6dl joghurt
0,5 dl meggylé
1l víz
tetszét szerint sztívia
kevés fahéj

A cseresznyét mosd meg, a szemeket felezd meg, és távolítsd el a magjukat. Rakd egy fazékba, öntsd hozzá a vizet, majd a cukrot is keverd hozzá. Főzd fel, és gyenge vagy közepes hőfokon kb. 6-7 percig forrald. Ezután egy botmixer segítségével pürésítsd össze, és hagyd kihűlni. Keverd össze a citromlevet, a joghurtot, a meggylevet, ízesítsd egy kis sztíviával és fahéjjal. Hűtsd be, és már fogyaszthatod is.

Meggyes dolgok

Mindent a meggyről

"Nem szedik a meggyet, nem szedik a meggyet…" – vagy talán csak nem eleget belőle. Pedig inkább meggyet, mint gyógyszert!
A Balkántól egészen Észak-Indiáig megtalálható a meggy és szinte egyetlen családi kertből, gyümölcsösből sem hiányzik hazánkban. Mindezt nemcsak a meggy, mint növény igénytelensége, de a gyümölcs számos kedvező hatása is magyarázza: elsősorban jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalmánál, a benne található A és C, illetve a B vitaminok valamennyi fajtájánál fogva.

Egyre meggy?

Az idényszerűen kellő mennyiségben fogyasztott friss meggy vagy a belőle készített meggylé, esetleg befőtt vagy a koncentráltabb beltartalmú aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő, mi több, szükség esetén hatásos hashajtó lehet. Ily módon is erősíti a meggy közismertméregtelenítő, máj-, vese- és vértisztító hatását. Vízhajtóként is régi, jól bevált gyógynövényünk, mégpedig nemcsak a mosolygós szemek, hanem maga a szár is, amelyből gyógytea készíthető.

További számos gyógyító hatása ismert még: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget, valamint az idegek működését, tisztító jellegzetességénél fogva segít megelőzni a köszvény kialakulását, kiegészítő gyógyszer szedése nélkül stabilizálja a kor előrehaladtával fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.

Légzőszervi megbetegedések kezelése is sok esetben megoldható pusztán meggy fogyasztásával, mivel a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára végzetesen pusztító hatású, vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert, így a meggy segítségével bármely meghűléses megbetegedés sikerrel gyógyítható. Ezt elsősorban kismamák próbálhatják ki nyugodt szívvel.

Külsőleg, belsőleg

Bőrünk épen tartásában is segítségünkre lehet a meggy, mivel antioxidáns összetételének köszönhetően mind az elfogyasztott gyümölcs, mind pedig külsőleg, meggykivonatot tartalmazó krémek, bőrpakolások alkalmazásával frissítő, vitalizáló, fiatalító eredményt érhetünk el.

Meggylikőr
1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízből készült szirup, 1 rúd vanilia, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz. A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.

Vagy lehet így is:

Hozzávalók:
60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom, 1 késhegynyi csersav.

Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.

Rumos meggy – ahogy Pölöskén készítik

A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.) Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz. (forrás: Magyar Rádió Online)

Meggyszörp
A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. Válogatom, mosom, majd magostól összenyomom és másnapig lefedve állni hagyom. Levét lecsorgatom és minden literéhez 80 deka cukrot téve vagy 20 percig főzöm. Kihülés után üvegekbe töltöm és ledugaszolom.

Meggylekvár

Hozzávalók:- 1 kg meggy,
- 30-50 dkg kristálycukor (ízlés szerint),
- 1 tasak zseléfix,
- befőttes üvegek.
A meggyet magozd ki, mosd meg, majd a felét elektromos mixelővel pürésítsd, és vegyítsd a maradék gyümölccsel! A cukrot - 2 evőkanál kivételével - add hozzá, és egy éjszakán át hagyd állni! A zseléfixet a félretett 2 evőkanál cukorral keverd el, és add hozzá a gyümölcshöz! Állandóan kevergetve forrald az egészet össze! Ezután vedd le a tűzről, és még 5 percig kevergetve az esetleg keletkezett habot kanalazd le a tetejéről! Rögtön töltsd az elkészült lekvárt befőttes üvegekbe! Celofánnal fedd le, és légmentesen zárd le!

Sangria házilag

Este kerti partira vagyunk hivatalosak. Számomra természetes, h nem csak beállítok, hanem vmit viszek is. Mivel mondták,h nem kell sütni semmit, de azért mégis vigyünk vmit, ezért úgy gondoltam, csinálok sangria-bólét. Igen ám, de nem kaptam Sangriát. Úgyhogy házi lesz, de persze, ez sokkal ütősebb lesz. :)))

Hozzávalók 10 személyre:

2 üveg édes bor
1 üveg félédes pezsgő
1dl narancslikőr v konyak (van még házi citromlikőröm, lehet teszek bele azt is)
4 narancs
2 citrom
kevés méz v porcukor
még vettem gyümiket: banán, alma, őszibarack, van még meggy, sárgabarack
teszek bele, szegfűszeget és fahéjat, no meg lehet egy csepp ánizst is

ELKÉSZÍTÉSE:
A narancsot és a citromot feldaraboljuk, a borban feloldjuk a cukrot vagy mézet, hozzáadjuk a narancslikõrt (vagy konyakot), és ráöntjük a gyümölcsökre.
Kb. 1 órára hûtõbe tesszük. Fogyasztás elõtt hozzáöntjük a pezsgõt, és jégkockát teszünk a poharakba. A narancsból facsarhatunk hozzá egy kis levet is.

Azt hiszem a jégkocka elmarad, ha csak nem csinálnak a háziak. :)))
Reggel telefonos ébresztésem volt, a házigazda hívott. Persze, ő nem tudta, h este/éjjel megint szarul voltam - a sárgadinnye+sárgabarack+tej trió nem igazán megy össze - és kb. 2 fele bírtam elaludni. Így kiderült, h lesz Csókaszárnyak is. :)))
imádom a kerti partikat, szervezni is, bár ilyenkor van hogy elszállok, h túl jóra szeretném... :)))

Zsályabor

Hozzávalók:
7 zsályaág (lehetőleg virágos legyen, az enyém most virágzik)
1l száraz fehér v vörösbor

Így készül:
Mossunk ki alaposan egy megfelelő nagyságú üveget, öblítsük ki forrásban lévő vízzel, majd pedig szárogassuk meg. Rakjuk a zsályaágakat az üvegbe, töltsük fel a borral, utána tegyük két hétre világos helyre. E célra az ablakpárkány tökéletesen megfelel. Az érlelést követően szűrjük le gondosan a bort, majd öntsük vissza az üvegbe, és jól zárjuk le.
a zsályabor a meleg nyári napok üdítő itala, amikor az izzadásslal szemben tehetetlenek vagyunk és a vérnyomásunk is megsínyli a nagy hőséget. A zsályabor izzadásgátló hatású, a vérkeringést pedig fokozza. A zsályabor fröccsként fogyasztva, enyhén lehűtött ásványvízzel a legfinomabb.

Tipp: Mivel a fűszernövényes borokat a felbontás után viszonylag rövid időn belül fel kell használni, célszerű kisebb üvegeket megtölteni vle. Ha az üveg ugyanis sokáig nyitva van, a kellemes íz már nem érezhető.

zöldfűszeres likőr

Elkészítési idő: 20 perc, hűlési idő nélkül
Állási idő: 2 hét
Eltartható: hűtve 4 hétig
Mennyiség: kb. 1 liter

Hozzávalók:
125 ml víz
225 g cukor
1 rozmaringág
1 zsályaág
1 bazsalikomág
1 kakukkfűág
1 borsmentaág
1 citromfűág
5 babérlevél
700ml Southern Comfort (alk.tart. 40%, helyettesíthető borókapálinkával is)

Elkészítés:
A vizet és a cukrot fazékban forrásba hozzuk, és rövid ideig forraljuk, majd hűlni hagyjuk.
a zöldfűszereket leöblítjük, leitatjuk, és tisztára mosott száraz üvegbe (1L) beleszórjuk.
a cukorszirupot a Southern Comforttal elkeverjük, és a zöldfűszerekre a palackba töltjük. Jól lezárjuk, hűvös helyre téve 2 hétig állni hagyjuk, közben a palackot néhányszor átrázzuk.
az állási idő után - ízlés szerint - tisztára mosott, száraz üvegbe leszűrjök, és jól lezárjuk.

málnalikőr

Elkészítési idő: 30 perc
Állási idő: 4 hét
Eltartható: hűtve 4-6 hónapig
Mennyiség: kb. 1 liter

Hozzávalók:
500g málna
1 db zöldcitrom (lime)
1 rúd vanília
0.7 l gabonapálinka (alk.tart.: 38%)
100ml tiszta szesz (90%, patikából)
200g cukor

Elkészítés:
a málnát átválogatjuk, folyó hideg víz alatt óvatosan leöblítjük és lecsöpögtetjük. A zöldcitromot úgy hámozzuk meg, h a belső fehér héját is eltávolítjuk, és vékony karikákra felszeleteljük.
a málnát és a zöldcitromokat tisztára mosott, száraz üvegbe (1,5 l) tesszük. A vaníliarudat hosszában félbevágjuk, belsejét kikaparjuk, majd az egészet az üvegbe tesszük.
a gabonapálinkát az alkohollal elkeverjük, és ebben a cukrot állandó keveréssel feloldjuk. A málnára ráöntjük az alkoholos keveréket. Az üvegeket jól lezárjuk, és hűvős helyre téve 4 hégit állni hagyjuk.
a kész likőrt 2 tisztára mosott, száraz üvegbe leszűrjük, és jól lezárjuk.

Ötlet: az alkoholos málna jól illik vaníliafagyihoz és pudinghoz.

szederlikőr

Elkészítési idő: 30 perc, hűtési idő nélkül
Állási idő: kb. 6-8 hét
eltartható: 4-6 hónapig
Mennyiség: kb. 700ml

Hozzávalók:
60ml víz
150g cukor
200g szeder
250ml vodka (alkoholtartalom 40%)
1 rúd fahéj

Elkészítés:
A vizet és a cukrot fazékban forrásba hozzuk, rövid ideig forraljuk, majd hűlni hagyjuk. A szedret átválogatjuk, leöblítjük, jól lecsöpögtetjük és szárát eltávolítjuk, majd tisztára mosott, száraz üvegbe (7dl) tesszük. Az üvegben lévő szederre ráöntjük a cukorszirupot és a vodkát, hozzáadjuk a fahéjat, és az egészet átkeverjük. Az üveget jól lezárjuk, és hűvős helyre téve 6-8 hétig állni hagyjuk. A kész likőrt tisztára mosott, száraz üvegbe leszűrjük és jól lezárjuk.

Piros ribizli - likőr

Elkészítési idő: 30 perc
Állási idő: 4-6 hét
Eltartható: hűtve kb. 2 hónapig
Mennyiség: 1,4 l

Hozzávalók:
300 g piros ribizli
200 g barna kandiscukor
1 tk reszelt narancshéj
200 ml gránátalmaszirup
0,7 l konyak (alkoholtartalom 38%)

Elkészítés:
1. A ribizlit megmossuk, jól lecsöpögtetjük, leszemezzük, és 2 tisztára mosott száraz üvegben elosztjuk.
2. A maradék hozzávalókat az üvegekben lévő gyümölcsön elosztjuk. Az üvegeket jól lezárjuk, és alaposan összerázzuk.
3. A kész likőrt hűvős helyre tesszük, és 4-6 hétig állni hagyjuk. az első napokban az üvegeket többször megrázzuk, h a kandiscukor elolvadjon.
Ötlet: Ízlésünk szerint a likőrt leszűrhetjük, de a gyümivel együtt is kínálhatjuk.
Külön van egy fűszeres ribizli likőr, de szerintem ide is belekeverhetők a fűszerek, én így teszek v tennék.

Tehát plusz adalék anyag még bele:
1 borsmentaág
3 borókabogyó
1 csapott tk édesköménymag
1 csapott tk ánizsmag
1 kis babérlevél

forrás: Gabriele Bickel - likőrök, pálinkák, gyógyitalok

Piros gyümilikőr

Hozzávalók:
500g meggy
300g eper
150g fekete ribizli
150g piros ribizli
250g kandiscukor
1l gabonapálinka (alkoholtartalom 38%)
1 rúd fahéj
1 citrom leve

1. Meggyet, az epret és a kétféle ribizlit megmossuk, jól lecsepegtetjük, leszemezzük, a meggyet kimagozzuk. A gyümölcsöket tisztára mosott, száraz üvegbe (2 literes) töltjük.
2. Az üvegben lévő gyümölcsökre tesszük a kandiscukrot, és ráöntjük a gabonapálinkát úgy, h az teljesen ellepje a gyümölcsöket. Hozzáadjuk a fahéjat, a citromlevet, és az egészet egyszer jól átkeverjük.
3. az üveget lezárjuk, hűvös helyre tesszük, 6-8 hétig állni hagyjuk, közben az első héten 2-3 alkalommal átkeverjük.
4. A kész likőrt tetszésünk szerint kisebb üvegekbe vagy széles nyakú üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és ismét hűvős helyre állítjuk.

Ötlet:
a piros gyümilikőrt a benne lévő gyümikkel, v anélkül is kínálhatjuk.

Elkészítési idő: 60perc
Állási idő: 6-8 hét

Eltartható: hűtve kb. 6 hónapig (sztem tovább is eláll, persze, ha ellen tud állni neki az emberfia)
Mennyiség: kb. 1,5 liter

Zöld dió lekvár

Zld dió lekvár
Még szerencse, h Áginál is feldobtam a témát, h ha vki tudja, adja át és volt egy emberfia, aki tudott ötletet adni, a lekvárra. Több, mint a semmi. És azt hiszem, h ki próbálom!!! Ki, ha én nem?! :) És ha jó lesz, aranyárban fogom mérni!!! :)

2008-05-19 10:30:14 Balu:SziasztokZölddió (fekete dió)A lekvárhoz először a zölddió befőttet kell elkészíteni. Ez egy picit macerás.
Kell hozzá 1 kg zöld dió, aminek még nem fejlődött ki teljesen a csonthéja, ezt úgy állapítjuk meg hogy szúráspróbát kel végezni. Egy vastag varrótűt, ha akadálymentesen át tudsz rajta szúrni (nem akad meg a csonthéjban) akkor jó. A diót június második felétől kell hozzá leszedni. De ha nagyon jó idő volt, akkor hamarabb érik, úgyhogy június elején már le kell szedni. Én tavaly úgy jártam, hogy a dióim fele kemény volt a másik meg jó. Pedig egy fáról szedtem.

Elkészítése:
Levágjuk a két végét. És a tengelye mentén hatszor átszúrjuk rajta a varrótűnket. (Ehhez húzzunk gumikesztyűt, mert csúnyán befogja a kezünket.) Ezek után beletesszük egy tálba és hidegvizet engedünk rá hogy ellepje. Betesszük a hűtőbe, és naponta kétszer cseréljük rajta a vizet. 10 napon keresztül. (most áztatjuk ki belőle a keserű ízt) Az ötödik nap fele fekete foltok jelennek meg a diókon de ez normális. A tízedik napon megfőzzük sima vízben, lehet hogy megfő félóra alatt de lehet hogy kell neki két óra.
Akkor van megfőzve, mikor elkezd rojtosodni, hajszálnyi repedések jelennek meg rajtra. (Ne ijedjetek meg, a dió most fekete lesz.) Most leszűrve és hideg vízbe tesszük és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap leszűrjük, és főzünk neki egy szirupot: 1 kg dióra fél kg cukor és 1 liter víz kell. Forrón ráöntjük és ha kihűlt betesszük a hűtőbe. Ilyenkor kell ízesíteni fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, vaníliarúddal, ezeket dobjuk csak a dió mellé.
Másnap leszűrjük, felforraljuk a szirupot, kb. 4 percig és ismét ráöntjük. A szirup minden forralás után egyre sűrűbb lesz. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Megismételjük 8- 10 napon keresztül. Végül a szirupostul 10 percig lassan forraljuk és szűrjük. Befőttes üvegbe tesszük őket és készítünk egy friss cukoroldatot, fél kg cukor 1 l víz, forrón ráöntjük és lezárjuk. Van aki ilyenkor dunsztolni szokta. Ennyi volt a befőtt.

Ezt lehet még ízesíteni pl. unicummal, a befőttes üvegbe öntünk egy keveset a szirup előtt. Akár tíz évig is eláll. A lekvárhoz azt tudom ajánlani hogyha kész a befőtt akkor passzírozd szét és keverj hozzá szirupot. És töltsd ezt az üvegekbe. Lehet még narancshéjjal is ízesíteni.Remélem tudtam segíteni.Balu

Zöldséges pulyka

Hozzávalók:
4-6 beáztatott kínai gomba (normál gombát használtam); 2 filézett pulykamell, 4 ek szójaszósz, 1kk ötfűszer-por, 4 ek rizsbor v száraz cherry, 2 tojás, 2 ek étkezési keményítő, 2 chilipaprika (hazai erősre cseréltem), 2 vöröshagyma, 2 szál póréhagyma, 2 karotta, 10dkg metélőzeller, 6 paradicsom, 4 ek mogyoróolaj (olíva+repceolaj állt rendelkezésemre), olaj, só, őrölt bors, tettem még hozzá 1-1db piros-sárga kaliforniai paprikát

Hogyan készül:
A gombát csíkokra vágjuk, a húst pedig kockákra. Sózzuk (kevés sót használjunk, mert a szójaszósz is sós), borsozzuk, majd a szójaszószból, a fűszerekből és a rizsborból készült pácba tesszük. (nekem addig pihent benne, míg a zöldségeket előkészítettem)
Felverjük a tojásokat, elkeverjük a keményítővel, majd belekeverjük a húst. A kockákra vágott húst az olajon ropogósra sütjük.
A zöldségeket csíkokra metéljük és a paradicsom kivételével állandó kevergetés mellett olajon megpirítjuk.
Végül a paradicsomokat kockákra vágjuk, a gombával és a hússal együtt a zöldséghez adjuk, majd kicsit összemelegítjük vele.

Tipp: az ételt rizzsel, rizstésztával és pírított tésztával is tálalhatjuk.

Borajánló: Bátaapáti Chardonnay Barrique - Közepes intenzítással égetett (tósztolt) tölgyfahordóban erjesztett és érlelt, száraz fehérbor. A barrique-hordós érlelés, egy kellemes, diszkrét, tölgyes, vaníliás, füstös jelleget eredményezett a borban. 9-10 °C-on fogyasztva, füstölt, grillen és faszénparázson sütött, valamint pirított fehérhúsú szárnyasok és halak nagyszerű kísérője.

Forrás:Recept klub 3 receptgyűjtemény

Az igazat megvallva, nekem kicsit - jóval - több húsból kellett meggyártani. Na már most annyi lett, h akár 1 hétig is ezt ehetjük. :))) Én csak a paradicsomra koncentráltam és beletettem az elején a gombát is. :) De finom lett, csak mire minden zöldséget felcsíkoz az emberfia, lemegy a nap...

Pizza+paradicsomszózs

mi kell hozzá:
30dkg liszt +liszt a gyúráshoz, só, 4 ek olívaolaj, 20g friss élesztő

hogyan készül:
egy tálba öntjük a lisztet, és elkeverjük egy nagy csipet sóval és az olajjal. Szétmorzsoljuk az élesztőt, és 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk. A tálban először jól összekeverjük az egészet, utána már könnyebben megy a nyújtódeszkán. Megszórjuk kis liszttel, és a tésztát erőteljesen átgyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg szép selmyes és sima lesz. Vag amíg a karunk bírja. A tésztagolyót visszatessük a tálba, letakarjuk egy konyharuhával, és várunk. Kb. 30-45 perc múlva a tészta kb. a duplájára dagad így készen áll a sütésre.

Változat délről: 40dkg liszt, 1 tojás, 2dl tej, 25 g élesztő. A tészta kicsit vastagabb és kiadósabb lesz.

Paradicsomszósz:

mi kell hozzá:
1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1ek olívaolaj, 1 nagy koncerv hámozott paradicsom (800g), só, frissen őrölt bors, olasz fűszerkeverék

hogyan készül:
Egy serpenyőben felmelegítünk 1 ek olívaolajat, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Összevágjuk a paradicsomot és a levével együtt a serpenyőbe öntjük. Megsózzuk, borsozzuk és 20 percig fedőnélkül közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett főzzük.

forrás: Az olasz konyha alapjai c. könyv

meggyes-mákos muffin

Hozzávalók:

30dkg kimagozott friss meggy vagy 25dkg befőtt - bár én cseresznyét használtam, mert ez volt itthon - 25dkg liszt, 8dkg porcukor, 1cs. vaníliás cukor, 2kk sütőpor, 0,5 kk szódarbikarbóna - eredetileg 1cs. sütőpor van, nekem az sok - őrölt fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, friss reszelt gyömbér - ezeket ízlés szerint - 5dkg mák, citrom reszelt héja, 6dkg langyos olvasztott vaj, 2 tojás, 2dl tej, egy kis cseresznyelét is löttyintettem illetve citromlevet.

A muffinformát kizsírozzuk és betesszük a hütőbe, a sütőt pedig előmelegítjuk.
A lisztet a sütőporral, a fűszerekkel, a mákkal, szódabikarbónával, a porcukorral, a citromhéjjal összekeverjük. Felverjük a tojást a tejjel, hozzáadjuk a langyos olvasztott vajat ill. a citrom- és cseresznyelét. Hozzákeverjük a szárazanyaghoz ill. beletesszük a lecsöpögtetett cseresznyét is. A formába merjük és tű próbáig sütjük.
Porcukorral meghintjük.

Tipp: csokoládés/vaníliás öntetet, meggyrösztert - bár ez nem tudom milyen - vagy krémsűrűségűre felvert őrölt fahéjjal és cseresznyepálinkával illatosított tejszínt kínálhatunk hozzá.

Forrás: Nőklapja 2006/26. szám

Brokkoli krémleves

veshozzávalók:
80dkg nyers brokkoli, só, bors, ételízesítő, 2mk cukor, 3dl főzőtejszín, 2k liszt, 4 gerezd zúzott fokhagyma

Elkészítés
A brokkolit annyi vízben főzzük, ami ellepi ( forrás után 5 percig) Leszűrjük,fűszerezzük és az egészet átturmixoljuk 2-3 merőkanál brokkolis vizet teszünk hozzá. Visszahelyezzük a gázra, tejszínnel és liszttel behabarjuk és még egyszer átforraljuk. Reszelt sajtos pirítóssal tálaljuk

Brokkoli-karfiol csőben sütve

Hozzávalók:
1 kis fej brokkoli v karfiol, 5-6 paradicsom, 1 hagyma, 5-6 csík bacon szalonna
a besamel mártáshoz: 4dkg vaj, 2 púpozott ek liszt, 4dl tej, só, bors, szerecsendió, sajt a tetejére; az utóbbi időben rakok bele még cukkínit is

Elkészítés:
brokkolit megfőzzük, de ne túl puhára. A paradicsomokt meghámozzuk. A hagymát, bacon szalonnát apróra vágjuk, megpirítjuk. elkészítjük a besamel mártát. A formát (jénai tál) kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, ráhelyezzük a brokkolit, az apróra vágott paradicsomot, a megpirított hagymát és szalonnát, leöntjük a mártással, a tetejére sajtot szórunk és berakjuk a sütőbe sülni. Amikor a sajt megpirult és "bugyogni" kezd a mártás, akkor kész.

Besamel mártás:
A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, mert az ízét megváltoztatja. Hozzáadjuk a lisztet és csak addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Most forró tejjel egyszerre felengedjük, megsózzuk, fűszerezzük, 5-10 percig forraljuk. Tűzről levesszük és szükség szerint felhasználjuk.

Kacsa Csóka módra :)

Gondoltam, h én se szenvedjek hiányt a finom kajákban, mivel még nem ehetek sonkát, ezért vmi finom kacsás étel villant fel bennem.
Találtam Chili&Vaniliánál, illetve itt nálam is. De, sztem, jó barátom kacsája lesz a befutó:
A kacsát darabokra vágjuk, besózzuk, kicsit állni hagyjuk. Jó sok majorannával meghintjük, majd 1-1,5dl vizet és 0,5 dl törkölypálinkát öntünk alá, illetve cikkekre vágott vöröshagymát. Lefedjük és kb. 3/4 óráig sütjük. Hagymás tört krumplit adunk hozzá.
Az az igazság, h nekem már most folyik a nyálam. :))))

Ez+az - grillezett vöröstonhalsteak hagymalekvárral

Holnap estére keresek vmi tuti receptet, mivel még nem ehetek sonkát. :( Anyu sütött finom kalácsot, torna után ettem egy falatnyit, a finom lekvárommal. Elgondoltam, h milyen fincsi lenne, vajas lekváros kalács, kakaóval. Anyu megszólal, azt ettem, de eltűntettem minden nyomot, nehogy sóvárogja utána. Az még annyira nem gáz, de a sonka az lesz. Nem hiszem, h leülök velük enni este, max, ha vmi fincsi kaját tudok összedobni magamnak. Halban gondolkodom. Találtam is egyet a Tvpaprikán: hagymalekvár remélem még van, és nem osztogattam el mindet, és akár el is készíthetem, de azért még keresgélek.

Grillezett vöröstonhalsteak hagymalekvárral – Günzer Zoltán 2003-as Villus Cuvée-jéhez
Bortúra késsel - villával
Hozzávalók 4 személyre:
4 szelet tonhal
20 dkg lilahagyma
1 evőkanál cukor
1 dl olívaolaj
1 csokor rozmaring
1 csokor kakukkfű
1 dl Villus Cuvée
balzsamecet
színes bors

Olívaolajat hevítünk egy gyorsforralóban, és megkaramellizáljuk rajta a cukrot. A lilahagymát félfőre vágjuk, és elkezdjük sütni a megolvadt cukron. Amikor levet engedett, és kissé összeesett a hagyma, sózzuk, balzsamecettel ízesítjük, és kevés Villus Cuvéet öntünk hozzá. Figyeljünk, hogy nem főzzük túl puhára.
A tonhal fűszerezéséhez mozsárban összetörjük a színes borsot, a rozmaringot, és a kakukkfüvet. Ezzel a fűszerőrleménnyel bevonjuk a tonhalszeleteket. Olívaolajon kisütjük, vigyázva a hőfokra, hogy meg ne égjen, illetve ki ne száradjon a hal. Természetesen sütés közben sózhatjuk. Nem is kell neki sok idő, pár perc alatt elkészül.
Egy másik edényben szintén olívaolajat hevítünk, teszünk bele balzsamecetet, kevés Villus Cuvéet, teljesen egybeforraljuk, és egy redukciót készítünk belőle. Fűszerezzük őrölt borssal, rozmaringgal, kakukkfűvel.
Tálaláskor a hagymalekvárból talpazatot formázunk. Erre helyezzük a félbevágott tonhalszeletet. Meglocsoljuk a balzsamecetből és borból készült kivonattal, és rozmaringgal díszítjük.

Kipróbáltam a dvd írót, egy lemez a kukába landolt. De a másik kettőt már siker koronázta. :)
Ma is voltam tornázni, nagyon jó volt. Bár elég rendesen folyt rólam a víz, de megéri, hisz én választottam. És örülök, h a múlt évben összeakadtam, olyan emberekkel, akiknek lételeme a mozgás. Mivel sztem, sokat nyomott a latba az ő közvetett jelenlétük is. :)
Ja, vasárnap épp félidős leszek, még egyszer ennyit kell kibírnom, a 42napos sztoriból. De örülök neki, h nekivágtam, jól jön, amolyan életmódváltás! :) Bár egy idő után már kezdem unni a szárnyasokat és a halat. :))))

gyömbéres almás csirkemell

Mi kell hozzá?

30 dkg csirkemell,
1 csokor újhagyma- csak a maradék pórét bírtam felhasználni
5cm-es gyömbér dbka,
1 alma,
1+1 kanál vaj,
1ek olaj,
1dl száraz fehér bor - itt a bodzaboromat találtam csak meg
1 ek étkezési keményítő,
2kk magos mustár,
1 kk méz - gesztenyeméz sikeredett
1-1,5 dl tejszín,
só,
bors,
liszt

Hogyan készül?

A csirkemellett kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk és beforgatjuk egy kevés lisztbe és félretesszük.
Felkarikázzuk az újhagymát, az alma magházát kiszedjük és vékony szeletekre vágjuk, a gyömbért meghámozzuk és lereszeljük.
Egy serpenyőben 1 ek vajat és olajat hevítünk, amiben megsütjük a húst. Ha ez megsült, kiszedjük. Újabb ek vajat teszünk bele ill. a hagymát kicsit pároljuk benne. Felöntjük a borral, picit később belerakjuk az almát és a gyömbért is. Sózzuk, borsozzuk és fedő alatt az almát puhára pároljuk benne.
Eközben, elkészítjük a mártást. Külön edénybe összekeverjük a keményítőt, a mustárt, mézet és a tejszínt. Ha már az alma megpuhult, akkor beleöntjük a mártást illetve a félretett húst. Összerottyantjuk és már kész is.
Igazándiból én nem ettem hozzá semmit, elég tartalmas ez így is. Esetleg, ha vkinek hígabbra sikerül a mártás, mint nekem, akkor sztem igazi tunkolós kaja lehet belőle. :)

Forrás: Stahl - Gyorsan vmi finomat

almás-banános muffin

Míg sül gyorsan leírom :) Annyira nem is kellett volna sietni, mert iszonyat lassan sül. Úgyhogy azt hiszem, ennél a receptnél érdemes betartani az arányokat. :(

mi kell hozzá:

25dkg liszt,
2tk sütőpor (1-1tk sütőpor+szódabikarbóna),
1 nagy savanyú alma (25dkg),
22,5 dkg narancslekvár - barackot használtam és kb. 3eknyit
1 banán,
2 tojás,
2dl joghurt - 1,5-1,5 joghurt+kefír
10 dkg cukor,
0,75 dl olaj,
fahéj,
zsiradék a formához ( tettem hozzá egy kevéske reszelt fehércsokit)


hogyan készül:

sütőt előmelegítjük, a muffinformát kikenjük és betesszük a hűtőbe.
Sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat elvegyítjük a lisztben. Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát, kockákra vágjuk v lereszeljük és összekeverjük a lekvárral. A banánt meghámozzuk, összetörjük, és a tojásokkal, a joghurttal, a cukorral és az olajjal elkeverjük. Majd hozzáadjuk a lisztet. ( én még belekevertem a lekváros almát is)
A forma mélyedéseibe 1-1 ek tésztát töltünk, a közepére tesszük az almás tölteléket és elosztjuk rajta a maradék tésztát.

A muffinokat tetszés szerint megszórhatjuk durva cukorral. 20-25 percig sütjük. 5 percig a formában pihentetjük, majd sütemény rácson hagyjuk kihűlni.

Túrós muffin cukormázzal

mi kell hozzá:

tésztához:
15dkg finomliszt,
1 tk reszelt citromhéj,
1 és fél tk sütőpor,
fél tk szódabikarbóna,
1 tojás sárgája,
0,6 dl étolaj,
2 dl iró,

tejkrémhez:
25 dkg krémtúró,
5 dl tejföl,
6 dkg porcukor,
1 narancs reszelt héja,
2 ek citromlé
1 ek narancslé,
1 tojás sárgája

cukormázhoz:

3 tojásfehérje,
10 dkg cukor

A sütőt 180 fokosra előmelegitjük, kizsirozzuk a sütőformát vagy belerakjuk a sütőpapir formákat.Összekeverjük a lisztet a reszelt citromhéjjal, sütőporral és szódabikarbónával.A tojássárgáját kikeverjük olajjal és iróval vagy tejjel. Hozzáadjuk a lisztes keveréket és lazán összedolgozzuk.A krémhez a hozzávalókat sima krémmé keverjük.A tojásfehérjéket kemény habbá verjük majd kanalanként hozzászitáljuk a porcukrot.A tésztát egyenletesen a sütőformába töltjük, majd ráadagoljuk a citromos masszát. A tojáshabot habzsákkal utolsó rétegként a muffinokra nyomkodjuk.20-25 percig sütjük. ha kész 5-10 percig pihenni hagyjuk a sütőformában, majd óvatosan kivesszük a sütiket.

banános-bogyós muffin

Ezeket még nem próbáltam, de idő kérdése és tesztelve lesznek. :)

Banános -bogyós muffin

Mi kell hozzá:

20 dkg bogyós gyümölcs,
2 ek liszt,
30 dkg finomliszt,
2 és fél tk sütőpor
,fél tk szódabikarbóna
,fél tk fahéj,
2 tojás,
9 dkg barna vagy fehér cukor,
1 cs vaniliás cukor;
0,8 dl étolaj vagy 12,5 dkg puha vaj,
2 közepes nagyságú érett banán

Hogyan készül:
A sütőt előmelegitjük 180 fokosra. Kizsirozzuk a sütőformát, vagy belehelyezzük a sütőpapír formákat.Megmossünk és szétválogatjuk a friss gyümit. A befőttet szürőbe öntjük és lecsepegtetjük. Ha fagyasztott gyümit használunk na hagyjuk felengedni, csak szórjuk be liszttel.Összekeverjük a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával és a fahéjjal.Egy másik tálban felverjük a tojásokat, majd hozzáadjuk a cukrot, vaniliás cukrot, olajat vagy vajat, és alaposan összedolgozzuk.A banánokat meghámozzuk és villával összetörjük, majd a tojásos masszához keverjük. A lisztes keveréket is hozzáadjuk és finoman összedolgozzuk az egészet de csak addig amig a liszt is felveszi a nedvességet. Utána óvatosan belekeverjük a bogyókat.A tésztát sütőformába töltjük és 180 fokon (légkeverésesnél 160 fokon) 25-30 percig sütjük, további 5 percig a formában pihentetjük majd kivesszük hűlni.

Citromos édeskenyér mandulával

ha úgy végeznék, lehet feláldoznám a tornát, és sütnék vmi finomat :) no meg ha kapnék csodaszép padlizsánokat, akkor lehet csinálnék padlizsánkrémet!!! :))))

Mi kell hozzá:

5dkg mandulabél,
3 tojás,
1 pohár cukor,
1/2 tk vaníliaaroma,
1/2 tk citromaroma,
1 pohár joghurt,
1/2 pohár olaj,
2 citrom,
2tk sütőpor,
2 pohár liszt
még tettem bele: fahéj, gyömbér, szerecsendió - ha megtaláltam volna a szegfűszeget akkor azt is - mentalevél, citromfűlevél, citromlé és szódabikarbóna
vaj és liszt az őzgerinc előkészítéséhez

a joghurtos pohár a mérce :)

Hogyan készül:
Kivajazok és kilisztezek egy 12cm széles és 20 cm hosszú őzgerincformát, aztán bekapcsolom a sütőt, h felmelegedjen 180°C-ra.
Amíg a sütő melegszik, összeállítom az édeskenyér tésztáját. Ehhez először mozsárban durvára töröm a mandulát, majd kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral meg az aromákkal. Aztán fakanállal hozzákeverem a joghurtot és az olajat, majd belereszelem a megmosott citromok héját is. Gyorsan összeszitálom a sütőporral a lisztet, ezt is a tésztához dolgozom, végül beleszórom a durvára tört mandulabelet is.
A tésztát beleöntöm a formába és 40 perc alatt megsütöm úgy, h az első 15 perc után könnyedén alufóliát borítok a tetejére.
Hagyom kihűlni az édeskenyeret, aztán kiborítom a formából és folpackba csomagolva visszük magunkkal a kirándulásra. A piknikkosárban friss gyümölcs meg egy flakon nyomós tejszínhab is elkíséri.
5-6 embernek elegendő, ezért dupla mennyiséget szoktam készíteni a kirándulás után szerfölött lelkesen ebédelő csapatunk számára.

forrás: Stahl: Enni jó!

Receptek ömlesztve - csóka-féle fűszervaj, csóka szárnyak,

Csóka féle fűszervaj
Hozzávalók:
1/2 ráma, 1 ek ketchup, só, pici bors, 1 kk piros arany, 1kk citromlé, 1 kis maroknyi összevágott petrezselyem v zellerlevél, 1 db apróra vágott ecetes uborka
Az egészet összekeverni (villával a legkönnyebb, nem muszáj, h pontosan összekeveredjen). 1. vizes kézzel hengert formálni belőle és folpackba csomagolva lefagyasztani. 2. több hónapig eláll. 3. Pirított rozskenyérrel, natúr pulykamellel v grill cuccokat ízesíteni.

Csóka féle csirkeszárnyak:
hozzávalók:
1-1,5 kg csirkeszárny,
4dl ketcup+1dl sör+1csapott ek oregano+só+bors+ 3 gerezd fokhagyma áttörve - ezeket összekeverni
230°C-os előmelegített sütőbe helyezni
Tepsibe sütőpapírt helyezni, a csirkeszárnyakat a mártásba mártani egymás mellé a tepsibe helyezni. 15 percig fóliával letakarva sütni majd kb. 20percig fólia nélkül. Az sem baj, már a sütés előtt pár órával elkészítjük a mártás és kicsit áznak benne a húsok. :)
Kész húshoz mártás:
15 dkg márvány sajtot villával összetörni és összekeverni 1 dl tejföllel és 1dl tejszínnel. Az elkészült húst ebbe lehet mártogatni.

Egy pár recept - céklás müzli, zöldséglepény, vegyes saláta

egy pár recept is előkerült, vagyis inkább kitépkedtem az újságokból, h inkább pár lap maradjon, ne egy újság. Aztán, ha beírkodtam őket, ezek is repülnek. Egy egész napos menüsort találtam első nekifutásra:

reggeli: céklás müzli

Hozzávalók: 4ek rozspehely, 1 sárgarépa, fél alma, 1 kisebb céklagumó, 1,5dl joghurt, fél kk méz, fél citrom leve, friss kapor, pici bors
a rozspelyhet áztassuk egy éjszakán át hideg vízben! A sárgarépát, a céklát, az almát hámozzuk meg, reszeljük le. Keverjük össze, és csepegtessünk rá citromlevet. Mossuk meg a kaprot, itassuk le róla a vizet és aprítsuk fel. A joghurtot keverjük össze a mézzel, a borssal, kevés citromlével, és fűszerezzük a felaprított kaporral. Simítsuk tányérra a rozspelyhet, halmozzuk rá a reszelt zöldségeket és öntsük le a mártással.

ebédre v vacsorára: zöldséglepény

hozzávalók: 20dkg grahamliszt, 20dkg rozsliszt, 60dkg friss paraj, 60dkg paradicsom, 12,5 dkg mozzarella, 1 csomó zöldhagyma, 2dl joghurt, 5dkg élesztő, csipetnyi cukor, bazsalikom, oregánó, só, bors és kevés reszelt szerecsendió
Tisztítsuk meg alaposan a parajleveleket, és tegyük a lábosba. Kis lángon pároljuk addig míg össze nem esik, majd öntsük le róla a felesleges vizet. Ezután vágjuk del drvára a leveleket és ízesítsük sóval, borssal. Halmozzuk deszkára a kétféle lisztet, közepébe nyomjunk mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hintsük meg cukorral, és locsoljuk meg meg kevés langyos vízzel. Kevés lisztet beledolgozva készítsünk kovászt. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a kétszeresére. Dolgozzuk bele a maradék lisztet, a szobahőmérsékletű joghurtot, sót és kb. 0,7 dl vizet. Robotgéppel dolgozzuk simára, és ha szükséges, lágyítsuk még a tésztát a vízzel. Meleg helyen ismét kelesszük letakarva. Míg a tészta növekszik, vágjuk fel a paradicsomot és a zöldhagymát, vmint a lecsöpögtetett mozzarellát. Aprítsuk föl a zöldfűszereket is. Melegítsük fel a sütőt 200°C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát és fektessük a tepsibe. Rakjuk ki paradicsomkarikákkal, spenótal, majd hintsük meg a sajttal, a zöldfűszerekkel és a hagymakarikákkal. 30-40 percig süssük.

Vacsorára - vegyes saláta

Hozzávalók: 25dkg parajlevél, 4 paradicsom, 0,5 kg kígyóuborka, 2 sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 5dkg friss csíranövény (búza, lucerna, mustár stb), néhány friss csiperkegomba, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 ek fűszeres ecet, 1 ek citromlé, 1kk mustár, csipetnyi reszelt torma, 1 ek méz, 2 ek olívaolaj, só, bors, 4-8 szelet magvas kenyér
Mossuk meg a friss parajleveleket és a csíranövényeket. Vágjuk cikkekre a paradicsomot, reszeljük le a meghámozott kígyóuborkát és a sárgarépát. Tisztítsuk meg a póréhagymát, és karikázzuk fel vékonyan. Az öntethez keverjük ki az olajat az ecettel és a citromlével, majd ízesítsük mézzel, mustárral, tormával, sóval és borssal, illetve ízlés szerint az összetört fokhagymával. Halmozzuk fel a zöldségeket egy salátástálba, utoljára hagyva a spenótot és a csíranövényeket. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az apró gombákat, és szórjuk ezeket is a salátára. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk pirított kenyérrel.

Közkívánatra - tonhalas rakott krumpli

Hozzávalók:

40dkg tonhal,
1kg burgonya,
40g margarin (light),
4 db tojás,
2x200ml natúr joghurt,
6dkg óvári sajt,
20 g zsemlemorzsa,
2dkg teljes örlésű liszt,
20ml olívaolaj,
bazsalikom,
borsikafű,
kakukkfű,
tárkony,
őrölt szerecsendió,
só.


A megmosott krumplit héjában, sós vízben megfőzzük, közben 3 tojást is keményre főzünk. Majd mindegyiket megtisztítjuk és ha kihűlt, karikákra vágjuk.
A felengedett tonhalakat csíkokra vágjuk, besózzuk és állni hagyjuk. Ezután a kis szeleteket forró olajban átsütjük, fűszerezzük és kis vízzel felengedve puhára pároljuk. A margarin nagyobb részével kikenünk egy hőálló üvegedényt v egy tepsit, amit utána beszórunk zsemlemorzsával. Az aljára egy sor krumpli +egy sor tojás + egy sor tonhal. Az utolsó felső sor krumpli legyen, amit leöntünk az előzöleg készített maradék tojássárgájából, margarinból és joghurtból álló, szerecsendióval, borsikafűvel ízesített szósszal. Végül megszórjuk reszelt sajttal és előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.

Medvehagyma

Valaki mondhatná, korai még erről beszélni, de hipp-hopp és máris elröppen március is, és már mehetünk is medvehagymát gyűjteni.
Sztori: talán 2006-2007 telén barangoltunk Budapest utcáin és ET-nek kipattant agyából, h menjünk le a Mecsekbe gyűjtsünk medvehagymát és jó pénzért adjuk el a budapestieknek. Ez azóta elmaradt, de a gondolat a fejemben van. Mint megtudtam, nem kell leutazni a Mecsekbe - bár tervbe van az is idénre - elég alig 10km utazni és máris a Nagyerdőn termünk és telis tele van medvehagymával. :)
Lombos erdeink talaját tavasszal szőnyegként beborítja a medvehagyma. Érdemes megkóstolni, nemcsak finom, egészséges is!
Üde lombos erdeink aljnövény-zetének elmaradhatatlan tavaszi virága az évelő medvehagyma (Allium ursinum ). Előfordulási helyein tömegesen tenyészik, szőnyegként teríti be az erdők alját. Március végén, április elején jelennek meg a föld felett hosszúkás, ívesen visszahajló levelei. Fehér virágai április-májusban nyílnak.
Hajtásai erős, fokhagymára emlékeztető illatúak és ízűek, taposáskor erős hagymaszagot árasztanak. Egyetlen veszélye, hogy levelei ránézésre könnyen összetéveszthetők a vele egy időben és helyen növekvő májusi gyöngyvirág (Convallaria majalis) leveleivel, ami viszont halálos mérgezést is okozhat. (Aki látta a Hukkle című magyar krimit, az nem felejti el a legendát, hogy akár egy falunyi férfinép is a másvilágra szenderülhet a gyöngyvirág és a házsártos feleségek által.) Könnyedén beazonosítható illata - mások szerint: szaga - révén. Aki nem bízik ítélőképességében, inkább vásárolja meg a már egyre több helyen kapható medvehagyma-csomagokat.
Tavaszi méregtelenítő
Ha mégis vállalkozunk gyűjtésére, virágzása előtt szedjük leveleit. Frissen fogyasztva és tartósítva egyaránt kiváló fűszernövény. Felhasználhatjuk salátákba, szószokhoz, levesekbe. Fűszerként való alkalmazása gyakorlatilag azonos a fokhagymáéval, csak lágyabb ízű annál.Tavaszi tisztítókúrák elmaradhatatlan növénye, mivel állítólag kiválóan tisztítja a gyomrot, a beleket és a vért. Nagyvárosok lakóinak különösen ajánlott, "ólommentesítő" hatása miatt. Emellett vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló is.
Nyugat-Európában olyannyira kedvelt fűszernövény, hogy a tömeges gyűjtés miatt veszélybe került állománya, ezért védetté nyilvánították. Hazánkban - a védett területek kivételével - még gyűjthető.
Május végén szezonja véget ér, azonban fűszerolajba keverve még jó néhány hónapig ízesíthetünk vele. A pesztóhoz hasonló szószt is készíthetünk belőle: vágjunk össze 8-10 darab medvehagyma-levelet, olívaolajjal, kevés sóval és esetleg reszelt parmezánnal keverjük ki. Tegyük jól zárható üvegbe, majd hűtőszekrényben tároljuk! Tésztákhoz, rizshez, burgonyához kiváló!
És még néhány ötletes recept:
Medvehagymás vaj
Hozzávalók:250 gramm vajsó, fokhagyma20 gramm medvehagyma levél
Felezzünk meg egy csomag vajat (ízlés szerint, ki melyik márkát szereti jobban) és tegyük egy mély tálba. Legkönnyebben szobahőmérsékletű, puha vajjal dolgozhatunk, ezért várjunk vele, amíg keverhető nem lesz. Ízlés szerint sózzuk és adjuk hozzá a péppé zúzott fokhagymát. Egy villával nyomkodjuk szét és alaposan keverjük össze a vajat. A fokhagymás vajat 1-2 cm vastagságban terítsük szét egy sütőpapíron, négyzet alakúra. A vaj másik felét tegyük ismét a tálba, enyhén sózzuk és adjuk hozzá az apróra vágott medvehagyma-levélkéket, majd villával vagy kézi mixerrel pürésítsük. A jól eldolgozott vajat terítsük rá az előző fokhagymás rétegre, majd a sütőpapír segítségével csavarjuk fel. Tegyük a hűtőbe, amíg kellően meg nem dermed, hogy szeletelhető legyen. Nem csak a frissen sült kenyérhez isteni, jól illik grillezett húsokhoz és frissensültekhez is.
Medvehagyma saláta
Hozzávalók:30 g medvehagyma levél10 dkg retek1- 2 db csemegeuborka + fél evőkanál uborkalé50 ml majonézes salátaöntet1 pohár joghurtSó, bors5 g cukor
Mossuk meg majd szárítás után aprítsuk fel a medvehagyma leveleit, a leveleitől és gyökereitől megtisztított retket és az uborkát. Keverjük össze a zöldségeket, majd locsoljuk meg fél deci salátaöntettel és egy pohár joghurttal. Ízlés szerint az uborkaléből is löttyinthetünk rá fél kanálnyit. Fűszerezzük sóval, borssal és kevésnyi cukorral, majd keverjük össze az alapanyagokat. Ízletes kísérője lehet héjában sült krumplinak, de köretként is tálalhatjuk frissensültek, grillételek mellé.
Forrás: http://www.edenkert.hu/
Medvehagymás receptek

ananászos csokis muffin


Gyors kajaként ma chilis bab készült, de egy kis édességre is vágytam és megcsináltam az ananászos-csokis muffint. Jövő héttől úgysem ehetek már ilyet. Vagyis lehetne csoki nélkül, de úgy meg mi értelme van?! Nem vágtam apróbra az ananászt, így olyan, mintha nem sült volna jól meg, de nagyon finom lett!!!

Ananászos-csokis muffin

Hozzávalók:
25dkg ananász,
6 dkg reszelt étcsoki,
26 dkg liszt,
2tk sütőpor,
0,5 tk szódabikarbóna,
fahéj,
gyömbér,
0,8dl olaj,
2,8 dl tej,
14dkg cukor,
1 tojás,
egy kevés ananászlé

A lisztet, a csokit, a sütőport, a szódabikarbónát, fahéjat, gyömbért összekeverjük. Majd a tojást felverjük a cukorral, hozzáadjuk az olajat, tejet és a kevés ananászlét. Összekeverjük a száraz anyaggal és legvégén hozzáadjuk a darabolt ananászt. Sütőben először nagy lángon majd mikor már kikukkantottak a formából kis lángon sütjük tovább kb. 20-25 percig. Tű próba kell!!! Kicsit állni hagyni, majd íziben ehető is.

Bár arra kíváncsi lennék,h hogyan készül a chilis bab, ha nem a zacskós változatot használom, hanem normál kajaként készítem el.
Ezek után már csak egy délutáni szieszta kellene, de nem lehet, mert bmikor csöröghetnek a pilóták: "indulunk" :)
Ja, este megrajzoltam a leendő pasim, díjaznám, ha a közeljövőben el is jönne. :) (rá pár napjára meg is érkezett) 

Mai főzőcske - debreceni gyöngyhagymával, almával

Már néha agyamra megy a köv kérdés: mi legyen az ebéd holnap? Gondoltam, ma vmi könnyű, gyorsan elkészíthető, de mégis finom kaja lesz a befutó. Bár ehhez be kell vásárolni, mivel nincs itthon mindig ilyen kellék. Stahl: Gyorsan vmi finomat c. könyvéből. Kivételesen, csak a mennyiségeken változtattam.

Debreceni gyöngyhagymával és almával

a 4 pár debrecenit pár centis darabokra szeletelek, addig a 2-3 kanál olaj forrósodik a serpenyőben. Beleszórom a húsikat, kicsit lepirítom pár perc alatt, majd kiszedem. Ugyanebbe az olajba, de ha kevésnek találom még teszek bele egy kicsit, beleöntöm a lecsöpögtetett gyöngyhagymát. / a recept 10 dkg-t ír, én egy kis üvegnyit szoktam, ha kicsit nagyobbak, akkor félbe szoktam vágni/ Pár percig ezt is párolom, a könyv 3percet ír, én kicsit tovább szoktam, megérzés alapon. 2 almát meghámozok, kiszedem a házát, kockákra vágom és ezt is beledobom a serpenyőbe, de ekkor már hozzáadom a debrecenit is, 2 fokhagymát leszeletelek, vagy belereszelek, pár levél babérlevél társaságában. Felöntöm fehér borral, addig, h félig ellepje és még öntök hozzá vizet, 1 decit ír, de itt is többet öntök, mert szeretem, ha olyan tunkolosra sikeredik. Összeforralom, majd petrezselymet szórok rá és tálalom.
Desszertként, merő egyszerűséggel csokis puding háztartási keksszel szolgált.

Megkezdődik délután az aszalás is. Már csöpögnek az ananászok, maradt még két kiwi, pár darab almát is felszeletelek, aztán usgyi!!! Hadd dolgozzon. Egy kis kávészünet és már indulhat is. Már csak a helyét kellene megtalálnom, a konyhába működjön, vagy stílusosan a sárkányfűves pincében.