2009. március 26., csütörtök

Brokkoli-karfiol csőben sütve

Hozzávalók:
1 kis fej brokkoli v karfiol, 5-6 paradicsom, 1 hagyma, 5-6 csík bacon szalonna
a besamel mártáshoz: 4dkg vaj, 2 púpozott ek liszt, 4dl tej, só, bors, szerecsendió, sajt a tetejére; az utóbbi időben rakok bele még cukkínit is

Elkészítés:
brokkolit megfőzzük, de ne túl puhára. A paradicsomokt meghámozzuk. A hagymát, bacon szalonnát apróra vágjuk, megpirítjuk. elkészítjük a besamel mártát. A formát (jénai tál) kivajazzuk, zsemlemorzsával megszórjuk, ráhelyezzük a brokkolit, az apróra vágott paradicsomot, a megpirított hagymát és szalonnát, leöntjük a mártással, a tetejére sajtot szórunk és berakjuk a sütőbe sülni. Amikor a sajt megpirult és "bugyogni" kezd a mártás, akkor kész.

Besamel mártás:
A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, mert az ízét megváltoztatja. Hozzáadjuk a lisztet és csak addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Most forró tejjel egyszerre felengedjük, megsózzuk, fűszerezzük, 5-10 percig forraljuk. Tűzről levesszük és szükség szerint felhasználjuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése