2011. május 7., szombat

Karalábé saláta

Nem mondanám, h a karalábé a kedvenc zöldségem, de azért néha napján előfordul a tányéromon. :) Lapozgattam az újságot, és nagyon gusztusos fotó készült róla, így gondoltam, elkészítem. 




Hozzávalók:

  • 2 fej karalábé
  • 2 alma
  • 2 fej lilahagyma - nálam újhagyma volt
  • 2 paradicsompaprika - 1 tv paprika volt itthon
  • 8dkg dióbél - török mogyorót találtam :) 
  • 1 citrom leve
  • fél dl olaj
  • frissen őrölt bors
  • 1 mokkáskanál kakukkfű
a meghámozott falatnyi hasábokra vágott karalábét annyi sós vízben, amennyi ellepi, feltesszük főni, a citrom levének a felével. Nem kell nagyon puhára főzni a karalábét. 
Amíg fő, felaprítjuk a többi anyagot: az almát, nagyjából ugyanakkorára mint a karalábét, a paprikát csíkokra, a lila hagymát negyed karikákra, a dióbelet is negyedekre (én mozsárban kissé megtörtem a mogyorót). 
a megfőtt karalábét a levében hagyjuk kihűlni, leszűrjük és összekeverjük a többi anyaggal, hozzáadjuk az olajat, a citromlét, sózzuk, borsozzuk és kakukkfüvet szórunk rá. 
Tálalás előtt legalább 1 órát időzzön a hűtőben. 

Forrás: Kisalföld Gasztro magazin (2011.május 4.)