Hagyomány ápolás folyt.köv. :)
Barack süti a soron következő. Ez nagynéném specialitása, nem készül sokszor, de nagyon finom. Most megpróbáltam én is, vagyis mi is, mert anyu egy idő után beállt segíteni. Elfogadtam. Jó volt. :)
Szóval a recept:
Hozzávalók:
- 20dkg zsír
- 30dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 1kk szódabikarbóna
- 2dl tej
- 3 kanál liszt
- 70-75dkg liszt
Töltelék:
- 20dkg porcukor
- 20dkg vaj
- 1 ek kakaó
- 0,5dl rum
- kevés tej
Tésztánál először habosra kikeverjük a zsírt, porcukrot és a tojások sárgáját,utána hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tejet és a 3kanál lisztet. Majd 2-3 óra hosszát állni hagyjuk. Idő letelte után 70dkg lisztet (nekem kellett még hozzá tenni) gyúrunk hozzá. Dió nagyságú gömböket formálunk belőle.
200fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sütjük. Érdemes a 15. percnél nézegetni, nem szabad pirosra, mert akkor kemény lesz és törik. Még fehér kell maradjon, a talpa kissé barna legyen.
Mikor megsült az első tepsi, kiszedjük és még melegen éles késsel, óvatosan kikaparjuk a belső részét. Ezt félretesszük, mikor mindet kivájtuk hozzáadjuk a fél deci rumot és a kevés tejet (nekünk kb. 1-1dl lett, h szaftos legyen).
Elkészítjük a krémet is. A vajat a porcukorral és a kakaóval kikeverjük majd a rumos-tejes morzsát hozzáadjuk.
Megtöltjük a barackokat, összepasszítjuk.
Előkészítünk 1-1 kis tálat, egyikbe piros ételfesték (nekem most málna volt, de a vérnarancs az igazi) a másikba zöldet teszünk. Tehát mikor kész a csupasz barack, egyik felét pirossal ecseteljük a másikat zölddel majd a végén meghempergetjük a kristálycukorba.
Ebből az adagból 34 db lett.