2011. december 16., péntek

Barack süti :)

Hagyomány ápolás folyt.köv. :) 
Barack süti a soron következő. Ez  nagynéném specialitása, nem készül sokszor, de nagyon finom. Most megpróbáltam én is, vagyis mi is, mert anyu egy idő után beállt segíteni. Elfogadtam. Jó volt. :) 


Szóval a recept:

Hozzávalók:
  • 20dkg zsír
  • 30dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 1kk szódabikarbóna
  • 2dl tej
  • 3 kanál liszt
  • 70-75dkg liszt 
Töltelék:
  • 20dkg porcukor
  • 20dkg vaj
  • 1 ek kakaó
  • 0,5dl rum
  • kevés tej
Tésztánál először habosra kikeverjük a zsírt, porcukrot és a tojások sárgáját,utána hozzáadjuk a szódabikarbónát, a tejet és a 3kanál lisztet. Majd 2-3 óra hosszát állni hagyjuk. Idő letelte után 70dkg lisztet (nekem kellett még hozzá tenni) gyúrunk hozzá. Dió nagyságú gömböket formálunk belőle. 
200fokra előmelegített sütőben 18 perc alatt készre sütjük. Érdemes a 15. percnél nézegetni, nem szabad pirosra, mert akkor kemény lesz és törik. Még fehér kell maradjon, a talpa kissé barna legyen. 
Mikor megsült az első tepsi, kiszedjük és még melegen éles késsel, óvatosan kikaparjuk a belső részét. Ezt félretesszük, mikor mindet kivájtuk hozzáadjuk a fél deci rumot és a kevés tejet (nekünk kb. 1-1dl lett, h szaftos legyen). 
Elkészítjük a krémet is. A vajat a porcukorral és a kakaóval kikeverjük majd a rumos-tejes morzsát hozzáadjuk. 
Megtöltjük a barackokat, összepasszítjuk. 
Előkészítünk 1-1 kis tálat, egyikbe piros ételfesték (nekem most málna volt, de a vérnarancs az igazi) a másikba zöldet teszünk. Tehát mikor kész a csupasz barack, egyik felét pirossal ecseteljük a másikat zölddel majd a végén meghempergetjük a kristálycukorba. 
Ebből az adagból 34 db lett.