2010. december 2., csütörtök

Kacsa vadasan zsemlegombóccal

Idén kissé sok kacsánk (néma) lett, vkitől hallottuk, h nagyon finom vadasan elkészítve. Szerdára is ezt terveztük. 

A kacsát feltesszük főni, mintha húslevest készítenénk, jó sok sárgarépával, fehérrépával, tettem bele karalábét, hagymát, paradicsomot és paprikát. Egész borsot, egy-két szem borokabogyót, szegfűborsot, lestyánt, babér levelet, vegetát és zöldségleves kockát, mivel fehérrépa nem volt itthon. 
Mikor a hús szinte leomlott a csontról, akkor mertem ki pár kanál húslét ill. erre rá a sárgarépát és összeturmixoltam. Nyomtam bele egy kevés mustárt, egy kupaknyi ecetet tettem hozzá és behabartam, majd hozzáadtam még a tejfölt is. Kész. 


Zsemlegombóc: 
Tettem fel egy nagy lábosban vizet, sóval és zsírral. Apró kockára vágtam 3 zsömlét, ezt kevés olajon megpirítottam. Fél kiló lisztet, 1 tojást és a pirított zemlekockát összekevertem, annyi forró vízzel, amennyit felvesz. Menet közben jutott eszembe, h anyu említette, akkor jó, mikor már a liszt sehol sem látszik benne. Mikor már felforrt a víz, vizes kézzel gombócokat formáztam és beletettem a vízbe, kb. 10 percig főztem, majd kiszedtem őket, lecsöpögtettem, hideg vízzel leöblítettem és kész. 

Fotó akkor lesz, ha ma még az utolsó evőt elcsípem, mielőtt befalatozná! :) Pótoltam!!! :)
Annak ellenére, h életem első gombóca volt, egész jó lett!!! Egyöntetű finomság volt a jelző. :)