2011. március 31., csütörtök

Medvehagymás májas

Ízbolygó receptje alapján. Baráti társaságunkban a Fringe összefügg a piknikkel és a medvehagymával. Két éve néztük ki ezt a receptet és azóta már jó párszor elkészítettük, két éve viszont sikeresen elvágtam az ujjam a medvehagyma felcsíkozása közben, házasság lett belőle. :) 
Tegnap szedtem egy kosár medvehagymát, ma elkészült, az első adag. Sztem, túl sok medvehagymát tettem bele, mert túl zöld lett. :) 



Hozzávalók:

  • 10 dkg bacon
  •  60 dkg csirkemáj (a boltban rafkósak, szívvel együtt mérik le, mindegy belekerült az is. )
  •  1 póréhagyma
  • 3 dl fehérbor
  • 35dkg medvehagyma ( színéből ítélve sztem, jóval több került bele...)
  • 2dl tejszín
  • provence-i fűszerkeverék
  • 1ek dijoni mustár
  • 2 citrom reszelt héja
  • frissen őrölt bors
  • kevés balzsamecet + citromlé


Kb. ugyanúgy csináltam mindent, mint Ízbolygó, de véletlenül előbb töltöttem a bor bele és csak utána a medvehagymát. :) 

A pórét felkarikáztam, a szalonnát vékonyan felcsíkozom. A szalonnát zsírjára pirítom, majd a hagymát üvegesre párolom rajta. Rádobom a megmosott, csíkokra szelt medvehagymát és hagyom, hogy kicsit meggyengüljön. Nyakon öntöm a borral. A májat megtisztítom, megmosom és közepes lángon nagyjából 15-20 percig párolom a szalonnás-medvehagymával. Beleöntöm a tejszínt, rászórom a fűszereket, a citrom héját és kicsit beforralom. A májas témát átpakolom a turmixgépbe. Hozzáadom a mustárt, sózom, borsozom, egy kis balzsam ecetet és citromlét is adtam hozzá,  összeturmixolom. Megkóstolom és tovább finomítok az ízeken, ha szükséges. Jó sokáig ízlelgettünk, mire elértük a kedvező ízhatást.