2010. július 26., hétfő

Mákos-diós kocka

átvetítve torta formába. Péter barátunknak 11-én volt a szülinapja, imádja a mákos dolgokat. Így gondoltam, h vmi nagyon-nagyon mákos dolgot fogok készíteni. Napmátkánál rá is találtam, a mákos-diós kockára. Annyit változtattam rajta, h a mákos részhez kevertem némi fűszert, amit szeret a mák: kardamont, fahéjat, szegfűszeget, citromhéjat. A dióshoz: fahéjat és vaníliát. A mazsolát pedig cherrys lében áztattam és azt is ráöntöttem a masszára. A tömény mák nélküli halandóknak egy fél szelet is elég volt belőle, de akinek szántam, úgy érzem, h telibe találtam. :)
Bár fenn van Napmátkánál is, de azért ide is ide biggyesztem a receptet: 
Hozzávalók:

60dkg darált mák
30dkg darált dió
20dkg mazsola
7,5 dl almalé
6 tojás
6 ek méz
nálam még pluszban a fűszerek



1. 60dkg mákot összekeverjük 4 tojással, 4 ek mézzel, 6 dl almalével és a fűszerekkel (kardamon, fahéj, szegfűszeg, citromhéj és talán még korianert is tettem) amiket porítottam. 
2. 30 dkg diót összekeverjük 2 tojással, 2 ek mézzel, 1,5 dl almalével és a fahéj és vanília.
3. Mazsolát beáztattam a cherrybe. 

Mákos masszát megfeleztem, egy torta formát kicsit kizsíroztam és az aljára kentem a felét, majd erre rá a diós rész, erre a mazsola. A mazsola "levének" egy részét a már lefektetett masszára öntöttem, a másikat pedig a megmaradt mákos részbe. A tetejére pedig a mákos massza másik felét tettem. Elegyengettem és irány be a 200 fokos sütőbe kb. fél órára. Mivel én kissé beijedtem, így útközben levettem a hőfokot, így nekem kicsit tovább sült. :)