2010. március 18., csütörtök

almás muffin zabpehellyel



Már vmi édességre vágytam, de ugye úgy kell megcsinálni, h apu is tudjon belőle enni, a cukor miatt. Akadt itthon zabpehely, ez volt a célirány, és a következő lett belőle. A mennyiség egy 18as muffin sütőre jó, vagy ha kevesebbet teszünk a formákba, akkor talán 24-esre is elég lesz. Nekem nincs ekkora, így egy 12-es és egy őzgerinc formában süldögél. 1 bögre=2-2,5dl

Hozzávalók:

2,5 bögre liszt
2 bögre zabpehely
1 bögre cukor - én fruktózt tettem
1/2tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna
1 bögre olaj - itt kezdett gyanús lenni a dolog :)
4 tojás
2 tk fahéj, kardamon, koriander, szegfűszeg, teafű
3 alma hámozva, kockára vágva - elmléletileg 3 bögre...
2 pohár joghurt (eredetiben tejföl, nem volt itthon)

A száraz és a nedves hozzávalókat külön tálban elkevertem, majd a kettőt összedolgoztam. Mielőtt bárminek is hozzá kezdtem volna, kizsíroztam a a formát, majd betettem a hűtőbe, a sütőt pedig begyújtottam melegedni. Előmelegített sütőben, 190 fokon készre sütjük, tűbpróbáig.

tippként fel volt tüntetve: mazsola, dió, csokidarab. Az az igazság, h túl soknak tituláltam az almát és ezért ezt most hanyagoltam, de talán a csoki jót tett volna neki.

Frankfurti leves


Adott volt a második, a vaniliás briós, ezért hozzá egy tartalmas levest gondoltunk. Így esett a választás a Frankfurti levesre.

Hozzávalók:



  • 1 fej hagyma

  • 5dkg füstölt szalonna

  • 4 gerezd fokhagyma

  • 1 fehérrépa

  • 2 sárgarépa

  • 2-3 szem krumpli

  • fél fej kelkáposzta

  • 20dkg virsli

  • fűszerek: kőmény, majoranna, bors, só, pirospaprika

  • 2 dl tejföl

  • liszt

Az apróra vágott hagymát megfuttatom az olajon, majd hozzáadom az apró kockákra vágott szalonnát, kicsit később a köményt - őrőltet használtam - és az átzúzott fokhagymából 2 gerezdet. Pirítom őket egy kicsit, majd lehúzom és leszórom pirospaprikával. Ezután hozzáadom a felcsíkozott káposztát, a kockákra vágott krumplit, és a répákat. Majd felöntöm annyi vizzel, h jól ellepje őket. Visszahúzom a tűzre és puhára főzöm őket, illetve fűszerezem sóval, borssal, majorannával. Mikor megpuhultak, hozzáadom a karikákra vágott virslit és készre főzöm. 2kanál liszttel és zsírral rántás készítek, belenyomom még a maradék két fokhagymát ill. egy kis apróra vágott hagymát, lehúzom a tűzről megszórom pirospaprikával, felöntöm vízzel és a 2dl tejföllel. (sztem, dupla paprikázás volt, mert anyu is adott hozzá adalékanyagot ill. a neten is körülnéztem). Simára keverem, majd hozzáöntöm a leveshez, kiforralom, ízlelem, fűszerezem és tálalható is. Sztem, finom lett!

befőttes üveg

bár, még az epernek se híre, se hamva, és üvegem is van jócskán, azért mégis felkutattam, h hol lehetne venni különböző méretű befőttes üvegeket. Ez pedig nem más, mint a Delphis Glass. Igazándiból, az esküvői köszönetajándékra keresek már jó régóta ötleteket, de egyiket sem találtam igazán hozzánk valónak. Így, h van üveglelőhely, akár mini méretre is, ez már egyre jobban erősíti bennem az igazit. Ami a legfinomabb lekvárom lesz, a párom is azt szereti a legjobban, mentás-bodzás-citromfüves eperlekvár! Teljesen mindegy, h miniatűrökbe rakok el, vagy nagyba, persze, majd a fóliázásnál biztos megemlegetem magam, de hát így jár az, aki egyedit akar. :)