2009. március 26., csütörtök

Sütőtök, a narancsszín vitaminbomba


Az ősszel és a hideg, deres éjszakákkal együtt megérkezett a sütőtök szezonja is. Egy zöldség, amit lehet szeretni vagy nem szeretni, de valamilyen formában mindenképpen ajánlott fogyasztani: édesen, sósan, köretként, levesként vagy lekvárként, mert egyrészt olcsó, másrészt roppant egészséges. Azoknak a fanyalgóknak pedig, akiket nem tudunk meggyőzni ínycsiklandó receptjeinkkel, ajánljuk, hogy heti egy marék pirított tökmaggal vagy napi pár szem tökmagolaj-kapszulával tegyék magukévá a töknek és/vagy magjának áldásos hatásait.

A sütőtök a legolcsóbb vitaminbomba télvíz idején: kilója mindössze 100 forint körül van, de a benne lévő béta-karotin - amelyből a szervezet A-vitamint állít elő - és C-vitamin mint antioxidánsok, védelmet nyújtanak a szervezetnek, mivel hatástalanítják a káros szabad gyököket, ezzel csökkentve az érelmeszesedés és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

Emellett segít pótolni a nyári napfényt: rendszeres fogyasztása egészséges, barnás bőrszínt eredményez, a magas rost- és zsírtartalma miatt pedig a székrekedésben szenvedőknek is hatásos és természetes segítség lehet.

A magjában is vitamin

A tök is azon konyhanövényeink közé tartozik, amelynek a magja legalább annyira értékes, mint a húsa: az olajos magvak között legmagasabb a fehérjetartalma, kimagasló a zsírtartalma, igen kedvező a zsírsavösszetétele, esszenciális zsírsavakban gazdag.
Az átlagosnál alacsonyabb a szénhidrát- és jelentős az élelmirost-tartalma, és nagy mennyiségű E-, B1- és B2-vitamin van benne.

A tökmagot, a közhiedelemmel ellentétben,nem csak a meccsnézés kötelező kellékeként alkalmazhatjuk:
kiváló levesbetétként, megszórhatjuk vele a sós és édes sütemények tetejét, része lehet a müzliknek, gyümölcskészítményeknek.
A ma már számos üzletben kapható tisztított, csomagolt tökmag az ún. olajtök magja, amelyben - nemesítés eredményeként - héj nélküli mag található.
A tökmagból - elsősorban Ausztriában és Szlovéniában - értékes összetételű salátaolajat sajtolnak

A legkisebbeknek is
A bébik "legkényelmesebb" és legegészségesebb tápláléka az anyatej, de felcseperedésükhöz szükség van szilárd táplálékra is: mivel a sütőtök könnyen emészthető és az egyik legkevésbé allergén zöldségünk,féléves kora körül már érdemes neki sütőtök-alapú bébiételt készíteni. Vágjunk össze sütőtököt kisebb darabokra, tegyünk mellé azokból az élelmiszerekből, amit már ehet a gyerek (meggy, barack, csirkemell, főtt marhahús, csirkemáj, szálka nélküli halhús, sárgarépa, spenót stb.) főzzük össze, majd pürésítsük.

Piacolás, tárolás
Ha a szomszéd vagy a nagyi kertjében (esetleg a sajátunkban) szeretnénk tököt szüretelni, azt vegyük fel, amelyiknek a szára már elszáradóban van, a kocsánya elfásodott, a héja körömmel alig karcolható, a húsa színe okkersárga vagy narancsvörös, a magok héja kemény (sütésre a leszedést követően utóérleléssel válnak alkalmassá).
Ha a piacon vagy a közértben szerezzük be, legjobb, ha egész tököt veszünk, mert így több hétig is friss marad hűvös, sötét helyen tárolva. Válasszuk feszes, fényes héjú, barna foltoktól mentes sütőtököt.

Ha csak darabolva kapható, nézzük meg, hogy a fólia alatt egyenletes-e a kockák színe, és fontos az is, hogy enyhén nyirkosnak látsszék, mert akkor biztosan friss. Hazaérve tegyük a hűtő aljában lévő dobozokba, és 3-4 napon belül használjuk fel, különben nyálkás réteg jelenik meg rajta, ami már a romlás jele.

Felhasználása
A sütőtököt - mint ahogy a neve is mutatja - rendszerint sütve fogyasztják. Sütéshez zárt tér kell, hogy jól átsüljön. Az íze cukortartalmától függően változó, de a sütésre legalmasabb a pár éve itthon is kapható kanadai tök: jóval kisebb, mint a hagyományos magyar sütőtök, alakja hosszúkás, kezelése praktikusabb. Megsütve íze garantáltan édes és kellemes.
De nem csupán szeletelve-sütve fogyasztható: édeskés, de leginkább semleges íze miatt sósan és édesen, számos variációban elkészíthető, ízesíthetjük szerecsendióval, sáfránnyal, római köménnyel, koriandermaggal, curryvel, gyömbérrel, de fahéjjal és vaníliával is.

Tökös receptek

Sütőtökkrémleves - sósan
Az összevágott egy fej hagymát, fokhagymát, diónyi gyömbért és teáskanálnyi római köményt kell olívaolajon megdinsztelni, majd rászórni a curry-t, összekeverni és hozzáadni a meghámozott és kockákra felvágott sütőtököt. Felönteni annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje, majd ízesíteni sóval, őrölt szerecsendióval és kevés darált borssal. Főzzük 10-15 percig, majd öntsük fel tejjel. Pár perc főzés után kézi mixerrel pürésítsük, és finomlyukú szitán passzírozzuk át. Bögrékbe tálalva akár állva, nagyobb összejövetelen is felszolgálható.

Sütőtökkrémleves - édesen
Forrósítsunk fel 2 evőkanál olívaolajat egy fazékban, adjuk hozzá az 1 fej finomra összevágott vöröshagymát, majd pároljuk pár percig. Tegyük hozzá a kis darabokra összevágott 40 dkg sütőtököt, és az diónyi lereszelt gyömbért. Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje, majd ízesítsük a leveskockával, sóval és kevés darált borssal. Főzzük nagyjából 15 percig, majd kézi mixerrel pürésítsük. Tegyük vissza újra a tűzre, majd keverjük hozzá két narancs kifacsart levét és forraljuk jól össze.
ha nem teszünk bele levesbetétet, kortyolgatva, kanál nélkül is fogyaszthatjuk.
Egy nagy száraz serpenyőbe tegyük 5-5 dkg szeletelt mandulát és tökmagot, és kis lángon állandóan kevergetve pirítsuk aranysárgára. Tálaljuk leveses csészékbe, és szórjuk rá a pirított mandulát és tökmagot.

Tökös-kókuszos curry
Vágjunk fel csíkokra egy darab piros kaliforniai paprikát és kockázzunk fel egy kisebb méretű kanadai sütőtököt. Hevítsünk fel egy evőkanálnyi olívaolajat egy lábasban, tegyük bele a felcsíkozott paprikát, majd egy perc pirítás után szórjuk meg két evőkanálnyi curry fűszerkeverékkel. Forrósítsuk jól össze, hogy a fűszerkeverék jól feloldódjon, majd adjuk hozzá a feldarabol tököt. Öntsünk rá négy deciliternyi kókusztejet és két decinyi vizet, annyit hogy éppen csak ellepje. Ízesítsük sóval, a merészebbek csípős hegyes paprikával, kevéske darált borssal és lefedve pároljuk puhára. Tálalás előtt egy csokornyi friss korianderlevelet keverjünk bele, hosszúszemű párolt rizzsel tálaljuk.

Sütőtökös tészta

A sütőtök rokonait használjuk tésztákhoz is: például cukkinivel és tonhallal pillanatok alatt készíthetünk vacsorát. Sütőtökös tésztához, ha négy személyre készítjük, vágjunk 40 dekányi sütőtököt egy centis kockákra. Egy lábasban forrósítsunk fel két evőkanálnyi vajat, futtassunk meg benne egy gerezd összezúzott fokhagymát, majd adjuk hozzá a tökkockákat. Fűszerezzük összetépkedett rozmaringgal, reszelt citromhéjjel, őrölt szerecsendióval, sóval és kevéske darált borssal. Lefedve, kis lángon pároljuk 15 percig, míg a tök krémes nem lesz. Morzsoljunk hozzá még egy kanál vajat, majd keverjük össze 30 dkg kifőzött tésztával. Tálaljuk tányérokra, tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal, és rozmaring ágakkal dekoráljuk.

Desszertek sütőtökből

sütőtök megállja helyet a desszertek és lekvárok között is: édeskés lágy ízét jól kiegészítik a karácsonyi fűszerek. A sült tökhús az alapja minden ebből készült édességnek.

Narancsos sütőtöklekvár is készíthető belőle. Másfél kilónyi tököt reszeljünk le, majd tegyük egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy épp ellepje. Főzzük körülbelül 10 percig. vegyük le a tűzről, majd ha kissé kihűlt keverjünk hozzá két darab narancs és három darab citrom összekockázott húsát, és kétdiónyi lereszelt friss gyömbért és 1 kg befőző cukrot. Tegyük vissza a tűzre, és lassú lángon főzzük még további 15 percig. Töltsük tisztára mosott befőttes üvegekbe a még forrásban lévő lekvárt, zárjuk le azonnal, majd fordítsuk fejre egy kis időre. Így nem kell tartósítószert használnunk a lekvár főzéshez.Tökös-mákos rétesnek is jó a sütőtök. A lereszelt tököt kell összekeverni a cukros darált mazsolás mákkal, reszelt citrom vagy narancshéjjal kell ízesíteni, majd ezzel a töltelékkel kell a réteslapokat megtölteni.
forrás: Női Lapozó
tavalyról sütőtökös dolgaim: Sütőtök címmel és sütőtök lekvár variációk :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése