2009. május 14., csütörtök

Kakaós kalács

Hozzávalók:
  • 60dkg liszt
  • 1dl étolaj
  • 3dl tej
  • 2 csapott ek kristály cukor
  • 15 + 5 szem szacharin
  • 5dkg élesztő
  • pici só
  • 3 ek kakaó

Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatjuk (a 15 szem szacharint is ebben oldjuk fel), majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Atésztát kettévesszük. Az egyik felébe teszünk még 5 szem szacharint, 3 ek tejben feloldva és 3 ek kakaót. Mind a kétféle tésztát 2-2 v 4-4 részre osztjuk. Kinyújtjuk és 1 fehér és 1 barna tésztát teszünk egymásra, mint a bejglit feltekerjük. Kikent tepsibe rakjuk, majd a tetejét olajjal megkenjük. Kb. 2 órát kelesztjük. Mielőtt sütőbe tennénk még egyszer megkenjük olajjal. Sütés után újra kenjük meg. Konyharuhával letakarjuk, hogy finom puha legyen.

Olcsó, de igen finom. Forrás: Zalka Anita - Dunasziget, 2001. 12 hó