2011. augusztus 12., péntek

Mácsik tészta

ha már van házi túrónk, akkor legyen házi tészta is. 
Ízre jó lett, csak a küllemen kell kicsit változtatni. :) Kissé vaskos lett. :) De első nekifutásra, meg vagyok magammal elégedve. :) 

2 fő részére:
  • 30dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 kk zsír
  • egy nagyobb csipet só
  • víz, amennyit felvesz :).
Ezeket összegyurmázzuk, majd vékonyra kinyújtjuk, téglalapokra vágjuk, majd csíkokra. Kicsit meglevegőztetjük, "feldobáljuk", közben lábasban felteszünk vizet, teszünk bele zsírt és sót. Ha forr, beletesszük a tésztát és kifőzzük. :) Azért lett ilyen barna, mert kb. 7dkg liszt, nekem master mix volt.

Házi túró

Jó régóta szeretném ki próbálni a házi túrót. Igazándiból, Kati barátnőmék sajtot, azaz panírt szoktak készíteni házi tejből, annak indult, de aztán túró lett belőle. 
Vettünk 3 liter házi tejet. Megaltattam, ez kb. 2 nap volt, majd előszedtem a szőrszitát és azon lecsepegtettem. Mikor már a nagyja lecsepegett, akkor ruhába tettem, és még azon keresztül is csepegtettem egy éjszakát. 
Nagyon finom, krémes túrót kaptam. Olyannyira, h a túrós tésztához, tejföl nem is kellett. :) 
3 liter tejből, picivel több, mint fél kg lett. Savó is keletkezett bőven, eltettem, mert jó pár helyen, sütikbe szokták tenni. :)