2010. május 24., hétfő

Kuglóf by Rózsi néni

Mikor meghívót vittünk Beledbe, Rózsi néni ezzel kínált minket. Ő cserépedényben sütötte, amit még "Öreganyától" hozott. Nekünk is van ilyen, de anyu nem engedi abban sütni. :) Így maradt a normál kuglófforma.

Hozzávalók:

- 40dkg liszt
- 8dkg vaj (margarin)
- 8dkg cukor
- 3 tojás sárgája
- 2,5 dl tej
- 2dkg élesztő
- 5kdg mazsola ( tettem bele vegyesen kandírozott gyömbért)
- citromhéj
- vanília
- csipetnyi só


Cukrot a vajjal és a tojássárgájával jó habosra kikeverjük, hozzáadjuk a (felfuttatott kezdők kedvéért) élesztőt, reszelt citromhéjat, vaníliát. Puha tésztát készítünk.
Bezsírozott, lisztezett kuglófsütőbe tesszük, kelesszük 50percig! Eztán 30 percig jó meleg sütőben sütjük.
Kiborítjuk éa vaníliás cukorral beszórjuk.

Jó étvágyat! :)

csalánszörp by Kati

A csalánt jól megmosom, levagdalom a leveleit, és csak ezeket egy kis vízzel összeturmixolom. Utána jó sűrű szűrővel leszűröm, ízlés szerint cukorral, citromlével ízesítem, és felöntöm vízzel. Nekem úgy jött be, hogy ami a leghígabb volt, abban is egy az egyhez volt víz és a sűrű csalánlé.

Először kicsit furcsa az íze, de kb a harmadik korty után jó :)

(nekem még nem volt időm ki próbálni, de talán jövő héttől vmelyest realizálódik a helyzet és akkor mindennek neki esek, bodza, csalán, akác...)