2009. március 26., csütörtök

szederről általában


Hamvas szederRubus caesius L.

Hajtásai ívesen földre hajolnak, gyakran nehezen áthatolható bozótot alkotva. Szórt levelei hármasan összetettek. A levélkék, a málnáéval szemben, a fonákukon is zöldek. A levélkék enyhén karéjosak, fűrészes szélűek, rendszerint aszimmetrikus vállúak. Lilásfehér pártájú virágai bogernyőben állnak.A virágokra az apokarp termőtáj és az öttagúság jellemző. A sziromlevelek elállóak, szemben a málnáéval, amelynek felállók, a virágzati tengelytől kb. 90 fokban elállók. Elvirágzás után hamvaskék (innen származik a neve) csonthéjas terméscsoportja alakul ki. A csonthéjas termés is egy termőlevélből alakul ki, a termőtáj számos termőlevele egyenként kialakítva a csonthéjas terméseket csoportos csonthéjas termést képez. A terméscsoport a vacokkal együtt válik le.Termése ízjavító, üdítő tea is készül szárított hajtásaiból.


Erdei szederRubus caesius L.

A rózsafélék családjába sorolható bokornövény, erdőszéleken, ligetes erdőkben, patakok mentén, alacsony dombvidékeken, folyók árterületén szinte mindenütt előforduló tüskés cserje. Szárai ívesen hajlók, visszakanyarodnak a földre. Levelei vékonyak, keskeny vagy széles szív alakúak, gyengén karéjosak, a levél széle durván fűrészes. A levél színe nyár elején élénkzöld, később halványzölddé változik. Júniustól szeptemberig folyamatosan virágzik. A gyümölcs virágai fehérek, gyümölcse erősen kék, apró, frissen és tartósítva élvezhető termés.
A vadon termő növénynek hasznosítható a levele, melyet élénkzöld állapotban szár nélkül szedhetünk le, és árnyékban szárítunk, s teaként fogyaszthatunk.
A gyengébb forrázat kellemes élvezeti ital. Illata és aromája emlékeztet a kínai teára. Öregek és gyermekek bátran fogyaszthatják, mert a kínai teában meglevő izgatószerek hiányoznak belőle.
Gyümölcsének népies neve hamvas, seregély vagy kék szeder. A friss gyümölcs cukrozottan kellemes, tartósítására pedig a következőkben adunk néhány receptet.

Erdei szederlé

Az érett, egészséges, válogatott erdei szedret összezúzzuk, és vászonruhára öntve lecsurgatjuk, majd az így nyert levet fazékban a tűzre tesszük, és lassan felhevítjük. Literenként 75 dkg cukrot adva hozzá, további néhány percig forraljuk, és hagyjuk kihűlni. Majd üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk. Kitűnő üdítő ital, ízletes öntetként adhatjuk különböző felfújtakhoz.

Erdei szederszörp

Az erdei szedret szemenként kiválogatva, csak az érett, egészséges szemeket meghagyva, szörpöt készíthetünk. A kiválogatott szemeket passzírozógépen átnyomjuk, és üvegedénybe téve langyos helyen tartjuk mindaddig, míg erjedni nem kezd. Kb. 5-6 nap múlva beleöntjük egy vászonzacskóba, és levét kicsurgatjuk. Minden liter léhez 1 kg cukrot téve tűzre tesszük, felmelegítjük, és a forrás kezdetétől számítva 10 percig forraljuk. Üvegekbe töltjük, és légmentesen lezárva kigőzöljük.

Erdei szederbefőtt I.
A 4 kg szedret szitára tesszük, csap alatt hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. 2 kg cukorral rétegezve üvegekbe rakjuk, és vízzel felöntjük. Ha az üvegek megteltek, tartósítószerrel kezeljük, és jól lezárjuk. A lezárt üvegeket fazékba helyezve 80°C-on 20 percig hőkezeljük. Kihűlésig a fazékban hagyjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederbefőtt II.
A 4 kg megtisztított erdei szedret szitán hideg vízben megmossuk, majd lecsurgatjuk. Az 1 liter vizet 1 kg cukorral jól átforraljuk, és kihűtjük. A nyers szedret az üvegekbe rakjuk, és a kihűlt szörppel megtöltjük, tartósítószerrel kezeljük, és lezárjuk. Fazékban 80°C-on 20 percig gőzöljük. A kihűlt üvegeket kiszedjük a fazékból, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szeder cukorban
A szedret megtisztítjuk és átválogatjuk. Egy fazékban 1 kg cukrot kevés vízzel sziruppá főzünk. A szirupot negyed óráig forraljuk, beletesszük a kiválogatott 1 kg szedret, és 6-8 percig főzzük. Majd leöntve a szirupot, a gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és felöntjük a sziruppal. Tetejére kevés tartósítószert teszünk, és légmentesen lekötjük. Kigőzöljük, és hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederdzsem
A megtisztított erdei szedret kiválogatjuk, csak a nem túl érett, egészséges szemeket használjuk fel a dzsem készítéséhez. Egy zománcos tálba egy sor szedret és egy sor cukrot teszünk, felváltva. Úgy osztjuk el, hogy 1 kg szederre 80 dkg cukor jusson. így hagyjuk állni egy napig, majd főzőedénybe átöntve, felmelegítjük, negyed óráig hagyjuk forrni. Forrón üvegekbe merjük, és kidunsztoljuk.

Kocsonya vegyes erdei gyümölcsből

Egyforma mennyiségű - 1-1 kg - erdei szedret, megmosott és szemelt szamócát, ugyanannyi kökényt zománcozott edénybe teszünk, és vízzel felöntve puhára főzünk. A megfőzött gyümölcsöt a levével együtt egy nagyobb fazékra erősített vászonruhára öntjük, és nyomkodás nélkül átcsepegtetjük. Hagyjuk, hogy a lé leülepedjen, azután az üledéket hátrahagyva óvatosan leöntjük. Hozzáadjuk az 1 kg cukrot, összekeverjük, és lassú tűzön, tetejét lehabozva kocsonyásodásig főzzük. A forró kocsonyát tartósítószer hozzáadásával megkeverjük, és az előkészített, előmelegített üvegekbe öntjük. Kihűlés után lezárva, hűvös helyen tároljuk.

Erdei szederlekvár

Az érett erdei szedret passzírozógépen vagy szitán átnyomjuk. Egy fazékba annyiszor 75 dkg cukrot teszünk, ahány kg erdei szederből készítünk lekvárt. A cukrot kevés vízzel felöntve sziruppá főzzük. Amikor a szirup már forr, beleöntjük az áttört gyümölcslevet, és sűrűre főzzük. Amikor kellően besűrűsödött, üvegekbe merjük, légmentesen lekötjük, és kidunsztoljuk.

Erdei szederlikőr

Az erdei szedret passzírozógépen áttörjük, és 1 l léhez 40 dkg cukrot, fél dkg fahéjat, fél dkg szegfűszeget, egy kis darab vaníliát téve tűzre tesszük, és 5 percig forraljuk. Amikor kihűlt fél liter tiszta szeszt keverünk hozzá, és üvegekbe öntjük. Két héten keresztül mindennap felrázzuk. Kétszeres vászonruhán való átszűrés után 3 dl konyakot téve hozzá, üvegekbe töltögetjük, jól ledugaszoljuk. Egy hónapig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük dupla vászondarabon, és palackozva tároljuk.


Erdei szederecet készítése

1 kg érett erdei szedret üvegedénybe teszünk, és ráöntünk 2 l étel­ecetet vagy 1 l vízzel hígított ételesszenciát. De felönthetjük 2 liter megsavanyodott borral is. A keveréket egy hónapig hagyjuk állni a konyhában, utána szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, üvegekbe öntjük, ledugaszoljuk. Kuriózumnak számító ételecetet nyerünk, ami zamatanyagát, ízét tekintve más, mint a gyári ételecet vagy esszencia.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése