2021. február 9., kedd

Kovászos nokedli

 Szintén maradék kovász felhasználásra jó, de nagyon finom is, könnyebb lesz a tészta tőle. 

  • 10dgk maradék kovász
  • 20dkg liszt (kamut liszt és királyliszt keveréke volt)
  • 1 tojás
  • víz

Forrás: ITT

Kovászos palacsinta

 Gyűjtögettem a kovászt, és épp annyi jött össze, ami egy amerikai palacsintához elég lett. 

Házi Sáfrány videója alapján jártam el, lisztet cseréltem le. 

 


 hozzávalók:

  • 17,5dkg finomliszt ( én vegyítettem, 10dkg finom liszt, 7,5dkg tk rozsliszt)
  •  2dkg cukor
  • 0,5 dkg só
  • 0,5dkg sütőpor
  • 0,2dkg szódabikarbóna
  • 15dkg maradék kovász
  • 2,5dl tej
  • 1dl tejföl
  • 5dkg puha vaj
  • 2db tojás
  • 25dkg friss áfonya (nekem fagyasztott erdei gyümölcs volt,de nem raktam mindre)
  • olaj a kenéshez

a folyamat a videóban látható. 

Sajnos, finom. :) 

 

 

 

 

Forrás ITT

Kovászos kenyér

 Belefogtam én is. Kellett volna valamilyen fermentált dologhoz és ott egy 24 órás kovász volt, ez sehogy sem akart sikerülni,így rákerestem Szabi Pék videóira a youtubeon és elindultam. Hát, a kovász nem egyszerű, egy érzelmi hullámvasút, de másodjára csak sikerült. Sőt, már ajándékoztam is belőle. Azóta is még mankóként használom a videókat, idővel majd talán elszakadok tőle. Facebookon beléptem egy kovászos csoportba is, iszonyat mennyiségű infó van ott, még nem igazán tudom, h néha miről is beszélnek. Kipróbáltam a királyliszteket, a garat malomé bevált. Érdemes beleinvesztálni.

 

 



Így, inkább belinkelem a videókat ill. ami blogokat találtam még nagyszerű dolgokkal. :) 

Kovász: 

Kovász készítés 1. 

itt aztán szépen sorában jönnek a linkek. 

kovászos blogok: 

Vadkovász suli 

Tündér pékség

Kovász Labor 


illetve maradék kovász felhasználásra kerestem rá, s szintén a youtubeon találtam rá Házi Sáfrányra 

Házi Sáfrány