2011. október 9., vasárnap

Foszlós kalács újra

Anyuval egy rugóra járt az agyunk, h már milyen régen is sütöttünk foszlós kalácsot. Így mielőtt elmentünk tegnap vendégségbe, a géppel bedagasztattam, majd egész éjjel kelt és reggel megsütésre került. Nagyon finom lett most is!!!



Rá kellett jönnöm, h nincs fenn nálam a recept. :(
Úgyh most inkább pótlom, minthogy megint hiába keresgéljem. :)
hozzávalók:

  •  0,5kg liszt átszitálva
  • 12dkg cukor (most barnát használtam, de legközelebb fruktózzal próbálom ki)
  • nagy csipet só
  • 2,5dkg élesztő (kb. 1 zacsi porélesztő)
  • 2,5dl tejszín
  • 2 tojás+1 sárgája
  • 7dkg vaj
  • 1-2 citrom héja
  • 8dkg mazsola rumban megáztatva
  • szórócukor (opcionális)
Mindent belepakolok a kenyérsütőgépbe, és a tészta programot választom. Ha ez nincs akkor a következőképpen kell eljárni:
A tejszínt meglangyosítjuk és belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, sokkal levegősebb lazább lesz a tészta. A lisztet a cukorral, a sóval összekeverjük, majd hozzáadjuk az olvasztott vajat és tojásokat és az élesztős tejszínt. Alaposan kidolgozzuk a tésztát. Ez történhet géppel és kézzel is. (Próbáltam kézzel is, majd leszakadt a karom, de megérte). Lényeg, h sima felület, ruganyos tésztát kapjunk a végén. Végül beledolgozzuk a mazsolát (én a rumot is hozzálöttyintem) és a reszelt citromhéjat is. Kelesztőtálban vagy sima tálban konyharuhával letakarva reggelig kelni hagyjuk. 
Nálam a kenyérsütő 2 órát dolgozik a tésztával, keleszti-dagasztja... mikor letelt, átteszem egy lisztezett tálba és letakarva várja a reggelt. 
Reggel, kicsit átdolgozzuk a tésztát, majd 3 részre osztjuk, rudakat sodrunk belőle, összefonjuk. Sütőpapírral bélelt sütőformába tesszük és még fél órát hagyjuk kelni (ez akár el is maradhat). Végül tojássárgájával megkenjük , szórócukorral megszórjuk (ez most fordult elő velünk először) és 180 fokon 20-30 percet sütjük.

forrás: Ízbolygó