2009. március 26., csütörtök

Citromos édeskenyér mandulával

ha úgy végeznék, lehet feláldoznám a tornát, és sütnék vmi finomat :) no meg ha kapnék csodaszép padlizsánokat, akkor lehet csinálnék padlizsánkrémet!!! :))))

Mi kell hozzá:

5dkg mandulabél,
3 tojás,
1 pohár cukor,
1/2 tk vaníliaaroma,
1/2 tk citromaroma,
1 pohár joghurt,
1/2 pohár olaj,
2 citrom,
2tk sütőpor,
2 pohár liszt
még tettem bele: fahéj, gyömbér, szerecsendió - ha megtaláltam volna a szegfűszeget akkor azt is - mentalevél, citromfűlevél, citromlé és szódabikarbóna
vaj és liszt az őzgerinc előkészítéséhez

a joghurtos pohár a mérce :)

Hogyan készül:
Kivajazok és kilisztezek egy 12cm széles és 20 cm hosszú őzgerincformát, aztán bekapcsolom a sütőt, h felmelegedjen 180°C-ra.
Amíg a sütő melegszik, összeállítom az édeskenyér tésztáját. Ehhez először mozsárban durvára töröm a mandulát, majd kézi robotgéppel összekeverem a tojásokat a cukorral meg az aromákkal. Aztán fakanállal hozzákeverem a joghurtot és az olajat, majd belereszelem a megmosott citromok héját is. Gyorsan összeszitálom a sütőporral a lisztet, ezt is a tésztához dolgozom, végül beleszórom a durvára tört mandulabelet is.
A tésztát beleöntöm a formába és 40 perc alatt megsütöm úgy, h az első 15 perc után könnyedén alufóliát borítok a tetejére.
Hagyom kihűlni az édeskenyeret, aztán kiborítom a formából és folpackba csomagolva visszük magunkkal a kirándulásra. A piknikkosárban friss gyümölcs meg egy flakon nyomós tejszínhab is elkíséri.
5-6 embernek elegendő, ezért dupla mennyiséget szoktam készíteni a kirándulás után szerfölött lelkesen ebédelő csapatunk számára.

forrás: Stahl: Enni jó!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése