2011. január 25., kedd

(Gyógy)füves süti - Dolce Vita szülinapjára :)


Tuti, h ezt vinném neki! :)

Erre a receptre még vmikor 2009 elején találtam rá, Marmalade oldalán, ott mexikói csokis püpökkenyér néven futott. De semmi olyat nem találtam benne, ami mexikóira utalna, így pár sütésnek el kellett telnie ahhoz, hogy igazi mexikói legyen. Hívtam varázssütinek is, mivel blogírási válságban is voltam, de aztán vmelyik sütési folyamat után újra nekiálltam írni...
Az első turbós sütés után egyik barátomnak vittem kóstolót, majd a következő üzenetet kaptam egy kis idő múlva: "legközelebb nőt is mellékelj mellé...:)))"
Fotót csak lopva tudtam készíteni, mivel hamar elfogy. A vértesben túráztunk, mindenki kapott egy szeletet az elején, volt akire olyan hatással volt, mintha duracell nyuszit reggelizett volna...




Hozzávalók:

1 bögre (2,5 decis) olvadt vaj,
fél bögre kakaópor,
¼ bögre kávé,
½ bögre víz,
2 bögre cukor (az egyik bögre nálam barnacukor volt),
2 tojás,
½ bögre tejszín (eredetileg tejföl, vagy creme fraiche),
2 csésze liszt,
2 kiskanál vanília esszencia (vanilia kikapart része)
1 kiskanál szódabikarbóna,
2 kiskanál őrölt fahéj,
gyömbér lereszelve,
szerecsendió,
kardamon frissen őrölve
koriander frissen őrölve
chili (tea ill. szárított chili)
egy csipetnyi só,
egy narancs reszelt héja
2-3 evőkanál narancslé
kakukkfű
menta
citromfű
zsálya
pár csepp tabasco

Így már igazi mexikói lett. :)

Egy tálba összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a narancs reszelt héját és a sót. Kávédarálóban leporítottam a füveket, a teát, a koriandert, kardamont, majd ezt is hozzáadtam a liszthez.
Egy másik tálban a tojást habosra vertem a cukorral, hozzáadtam a vajat, a vanília esszenciát, a kakaóport a vízben feloldva, a kávét, a tejszínt, és a narancs levét ill. a megérzés szerinti tabascot. Majd összedolgoztam a fűszeres liszttel. Kivajazott, lisztezett püspökkenyér fomában, közepes lángon 45-50 perc alatt elkészült.