2009. március 24., kedd

Mai ténykedések - hagymalekvár & csipkemártás

Kései fekvésemhez korai kelés dukált, legnagyobb örömömre. Jártunk a piacon is, egyre jobban szeretek kimenni. Vásároltam stököt, de most a régi fajtát, nem a sonkatököt. Kíváncsi vagyok, mennyi idő alatt fog megsülni. Ha finom és gyorsan sül, akkor a magját elteszem és jövőre már nálam is kerekedhetnek. Megkóstoltam a naspolyát, határozottan finom. Majd rákeresek a neten és bővebben is írok róla. Láttam csicsókát, ezt nem sikerült megkóstolni, de már tudom, h van és idővel veszek is.

Délelőtt ügyintézés, reméltem, h sikerrel járok a szerveknél, de nem. Mindig minden nem sikerülhet. A "kedves" hölgy, majdhogynem kiröhögött, h mit is szeretnék én árusítani. Pedig, sztem a lekvár, nem röhögés tárgya, pedig ha tudná, h milyen finom. Mondanom sem kell, semmi segítőkészség nem volt benne. "hívja fel a statisztikai hivatalt, a telefonszámát nem tudom" címszóval. Felhívtam Győrt, majd továbbirányítottak Bpre, de itt már teljesen más hangnemben. Így is lehet, nem csak úgy. De ezt nem mindenki tudja. Ott még jobban elrettentettek. Úgyhogy azt hiszem, megjöttünk a vásárból.


Kisebb elkeseredésemben, neki álltam alkotni. Hagymalekvárt avagy chutney-t.Persze, nem hagyhattam, h ne nyúljak hozzá az alaprecepthez, íme az én változatom.



Az első pár hagyma után, azt hittem, lepattanok erről a projektről is, szinte kifolyt a szemem. A végére viszont belejöttem, bár az is lehet, h jó sokáig úszkáltak a hagymák a vízben és azért nem ríkattak már meg. Szóval, kb. 1-1,5 kg lilahagymát apróra vágtam - amennyire sikerült. A vége felé, 2dl olajat felforrósítottam majd 4 ek barnacukrot szórtam rá, olvasztás-futtatás céljából. Hagytam kicsit, mikor már egy dbig futott a cukor az olajon, rádobtam a felszeletelt hagymát is. Kibontottam egy üveg vörös bort - sajnos a meozás elmaradt - és apránként ráöntögettem, szépen el is nyelt kb. 1 üvegnyit. 1-1,5 narancs levével is ízesítettem. Mikor már sötétlilás-barnás színben pompáztak, el kezdtem fűszerezni: só, bors, kakukkfű, chili, gyömbér, szegfűszeg, szegfűbors, koriander, ja meg 3ek balzsamecet. Ezt jó párszor kóstolgatni és ízesíteni kellett, mire elérte a megfelelő ízvilágot. Megvártam, míg nagyjából elfőtte a levét, üvegekbe töltöttem, a biztonság kedvéért tettem rá egy kis szalicilt és száraz dunsztba tettem.


Hogy mihez is lehet ezt fogyasztani, azt írják: " elkészíthetjük apró szendvicsként barnakenyérre kéksajttal, brie-vel vagy camembert-rel" De találtam hozzá recepteket is. Serpenyőben sült kacsamáj hagymalekvárral , Valentin napi libamáj, Sertésszűz vörösboros hagymalekvárral , pácolt mangalicaszűz krumplipürével és hagymalekvárral , Bélszín aszalt cseresznyés hagymalekvárral és polentával, sült kacsamell hagymalekvárral és croutonnal


Mikor már azt hittük, h vége a napnak, lehet pilledni, nagybátyám állított be, két fácánnal és egy nyúllal. Apu a nyúlat nyúzta a pincébe, anyu a fácánokat szabadította meg a tollazatuktól, én meg recepteket keresgélek. Ma még fel kell cicomáznom az lekvárokat is ( címke, kalap, szalag). Bár, lehet, h ez már csak holnapra marad...

Tévedtem, ma még nem ért véget a konyhában való ténykedésem. Megnyertem a vadnyúl pácolását, és majdan sütését is. Később leírom a pácot és az elkészítést is, de most menek, h jöhessek.

Itt vagyok, újabb üveg bor felbontására került sor, szinte éreztem, h nekem ma két üvegnyit kell vennem. Ezt már lemeoztam. Fincsi. Titkos séfemtől érdeklődtem a pác után.

Tehát 2-3 napig kell ebben az egyvelegben állni hagyni: mozsárban megtörni: szegfűbors, koriander, kömény, feketebors, mustármag, só (kevés), babérlevél, rozmaring, fokhagyma - én még tettem bele, amit találtam a kertben, a sötétben (zsálya, egy kis oregáno, egy kis majoranna). Rozmaringot majd holnap veszek, sajna, csak szárított fog sikerdni, bár este hazafelé befutok a tescoba...Ehhez adok még olívaolajat és 3eknyi vörösbort - nekem kicsit több lett. Sztem, nem lesz gáz. Pár napig ebben úszik, kifejezetten csak üvegtálban lehet és a tetejére is vagy üveg v folpack, semmiképp sem műanyag v fém.

Majd vasárnap délelőtt - úristen, megint korán kell kelni - átteszem egy tepsibe, jól beletömködöm még a fűszereket, egy pici vizet is öntök alá, ha a páclé nem elég és kb. 1,5-2 órán keresztül sütöm, először vizes zsírpapír alatt párolom, majd leveszem és pirítom. Jól jön a ma elkészített hagymalekvár és még készítek hozzá csipkebogyómártást - természetesen a saját gyártmányú csipkebogyólekváromból - és krokettet adok hozzá. És még innék hozzá finom vörösbort, de este melózni kéne menni... :((( Remélem, nagyon fincsi lesz!!!!!
És még vmi, talán még nincs veszve a vásár sem. Mindig akad egy hajszál, amibe lehet kapaszkodni... :))))

És íme a csipkemártás:
Csipke mártás vadsülthöz!

A sült zsírját átszűrjük, felforrósítjuk rakunk bele egy apróbb hagymát, friss kakukkfüvet,rozmaringot,(a zölfűszereket lehet variálni attól függően hogy milyen fűszerrel sült a hús). Ezután felöntjük vörösborral,vagy konyakkal. Ha forr, jöhet bele a csipkebogyólekvár, majd ízesitjük sóval, cukorral, őrölt szegfűborssal, citromhéjjal,f rissen őrölt feketborssal. Ezután az egészet leredukáljuk, de akár be is sürithetjük rétesliszttel.

Mai menü - almás máglyarakás

Most már tudom, h anyu miért bízta rám az almás máglyarakás elkészítését, mivel kissé macerás és időigényes. Ő már a padlizsánkrém elkészítésére is azt mondta, h nem bírna vele bíbelődni.

Szóval a recept:

6 szikkadt zsemle
4dl tej
1 citrom héja
50-50g cukor
1/2 kk őrölt fahéj ( + gyömbér+szegfűszeg)
2 ek porcukor + a szóráshoz
60g dió
1kg savanykás alma
1kk + 60g lágy vaj/ margarin
4 tojás

1 tasak vaníliás cukor
(+ 50-80g rumban áztatott mazsola)
(+ pár levélke menta)

Lehetőleg tömör zsemléket vásároljunk. (a levegős-könnyű zsemléknek nincsen testük!). Nagyobb kockákra vágjuk, tálba szórjuk. A tejet felforraljuk, két-három ujjnyi citromhéjjal és 50g cukorral, a zsemlére szűrjük, 25-30 percet pihentetjük-puffasztjuk.
A fahéjat összekeverjük a porcukorral. A dió felét megdaráljuk, felét darabosra vágjuk. Az almákat meghámozzuk, elnegyedeljük, magházukat kiemeljük, vékony szeletekre gyaluljuk. Egy csinos tűzálló tálat kikenünk 1kk. vajjal/margarinnal és beszórunk darált dióval.
A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük. 60g vajat/margarint habosra keverünk 50g cukorral és a vaníliás cukorral, egyenként beledolgozzuk a tojások sárgáját, majd a tojáshabot, és óvatosan összeforgatjuk a zsemlével. (itt még ráöntöttem a rumba áztatott mazsolát és tettem bele pár mentalevelet)
A massza felét a tálba simítjuk, megszórjuk az alma, a fahéjas porcukor és a darabos dió felével, vmint a maradék darált dióval. Tetejére simítjuk a maradék masszát, aztán a maradék alma, fahéjas porcukor és darabos dió következik. 180°C-os sütőben enyhe pirulásig sütjük (40-45 percig), 10 percig pihentetjük, meghintjük porcukorral, mentalevelekkel vidámítjuk.
Elkészítési idő:1,5 óra

karácsonyi vásár +süti receptek

Szinte már hagyomány, kisvárosunkban dec 22én karácsonyi vásár van a Szentpéteri templomtéren. Idén, bepattant, h miért ne vehetnék részt rajt én is, a lekvárjaimmal, illetve, likőrjeimmel. (már ha addig készül el belőle vmi). Ma bementem, érdeklődtem, örültek neki.
Viszont egy aggályom van, h mi ennek a hivatalos útja. Nem biztos, h csak úgy egyszerűen fogom magam, kiállok és árulok. Igaz, őstermelő vagyok, és ezt lehet, de akkor is, mi ennek módja?! Bár már érdeklődöm, de kb. olyan mintha sötétbe tapogatoznék.
De azért gyűjtöm az ötleteket. Kedvenc gasztrobloggereim oldalain összegyűjtögetve, kiszemezgetve néhány dolog. Már csak némi idő kellene hozzá. Tuti,h hétvégén jó idő lesz, mikor is lehetne menni kökényt szedni, de persze nem leszek itthon. Bár dec 22ig van még 1 hónap...Itt a likőrökre gondolok. De ha más nem marad, akkor a lekvárok lesznek a befutók.
Innét lehet szemezgetni:
http://www.szepkaracsonyt.hu/
http://dallacucina.freeblog.hu/categories/Gasztroajandekok/

és egypár süti recept, szintén Barátaim készítették címszó alatt:

FLORENTINA:
1/4l tejszín, 5dkg vaj (margarin), 20 dkg cukor - mindezt felfőzni, majd hűlni hagyni - 20 dkg reszelt mandulást vagy diót, 20 dkg citronát, orangád keveréket 5 dkg lisztbe keverni és mindezt összekeverni. egy kiskanállal sütölapra halmokat tenni (helyet hagyni, mert szétmegy) 175 fokon 10-12 percig sütni, ha kihült olvasztott tejcsokit kenni az aljára.

LEGÉNYFOGÓ:
25 dkg vaj v. margarin, 25 dkg porcukor, 50 dkg liszt, 2 tojás sárgája+egy egész tojás, kevés citromhéja reszelve vagy citrom aroma, meleg sütőben sütni

VANILIÁS KIFLI:
28 dkg liszt, 28 dkg margarin, 7 dkg darált dió, 10 dkg porcukor, 1 cs. vaniliás cukor, kis ideig jégszekrényben tartani, 10-15 percig sütni

MANDULASZILÁNK:
10 dkg tejcsokoládé, 10dkg lehámozott mandulaszilánk megpörkölve, csokit vízfürdőn felolvasztani és a kihülőben lévő mogyorószilánkokat hozzáadni, összekeverni és kis halmokat készíteni, hűvösre tenni.

BARACKGOLYÓK:
0 dkg marcipán, 30 dkg zsárított sárgabarack, 12 dkg porcukor, 2 cl baracklikőr, 2 evőkanál baracklekvr, kristálycukor belehempergetni. Barackot húsdarálóban ledarálni, likőrt ráönteni és kb 30 percig állni hagyni. Közben marcipánt porcukorral, lekvárral jól összedolgozni. Hozzáadjuk a ledarált barackot, golyókat formálunk és kristálycukorba hempergetjük, 1 napot állni hagyjuk.

CSOKIGOLYÓK:
15 dkg darált mogyoró vagy dió, 10 dkg kristálycukor, 3-4 evőkanál víz, 8 dkg reszelt csokoládé, 2-3 evőkanál rum, a befordatáshoz csokidara vagy darált mogyoró. Meggybefőtt a közepébe.10 dkg cukrot a 3-4 kanál vízzel felforraljuk, minden mást hozzákerverünk. Csak ha egy kicsit kihűlt egy-egy meggyel gombócokat formálunk. (Ha puha lenne a massza, reszelt babapiskótát lehet belekeverni)Végül csokidarába forgatjuk.

karácsonyi fűszerbor

Szükségünk lesz:

• félédes vörösborra
• alsó réteg: szegfűszegre, szegfűborsra
• középső réteg: citrom és narancs vékony csíkokra és apró kockákra vágott héjára
• fölső réteg: szegfűszegre, borókabogyóra, csillagánizsra
• fűszer: fahéjra

Az alsó réteg hozzávalóit szórjuk az üvegbe, a fűszerekhez használjunk tölcsért. A középső réteg leveles növénykéit finoman toljuk az üvegbe, és egy hurkapálcával ágyazzuk be az alsó rétegbe, majd a harmadik réteg bogyói következhetnek. Végül töltsük be az olajat, de ne színültig, közben folyamatosan mozgassuk kissé az üveget, hogy a légbuborékok a felszínre jöjjenek, majd dugaszoljuk be az üveget. Felhasználás előtt hagyjuk állni egy-két hónapig.

Kenyérsütés 2007.

Ma jártam egy kedves-új ismerősömnél. Kaptam finom - bár még nem kóstoltam, de milyen is lehetne egy cseresznye-meggyből készült - lekvárt, és kenyér receptet. Nem szükséges hozzá kenyérsütőgép. Már régóta szemezek ezekkel a leírásokkal, de még nem sikerült összegyűjtenem annyi energiát, h meg is csináljam. Talán majd most. Az is lehet, h hétvégén...

És a recept:

Kenyérsütés

0,5 kg teljeskiőrlésű és 0,5 kg fehér liszt (lehetőleg tönköly) összekeverni

Külön edénybe:
kb. 3 dkg élesztő,
1 jó evőkanál méz
összesen 0,5 l langyos víz

először 1-2 dl vízzel a mézet élesztőt elkeverni, majd 2-3 jó marok lisztet és a többi viszet simára keverni. Lefedve, szobahőmérsékleten kb. 8-9 órát állni hagyni.

A lisztbe elkeverni egy púpos tk sót, lisztbe mélyedést készíteni, bele a kovászt, majd összegyúrni. Ha kívánja max 1-1,5 dl langyos vizet hozzá adni. Kb. 15 percig dagasztani ( ha kell közbe magokat keverni lehet bele). Letakarni, 40-50 percig állni hagyni.

Majd deszkán kézzel átgyúrni kb. 15 percig. Kiolajozott, lisztezett formába tenni, megnyomkodni, h kitöltse a formát. Letakarni 30-40 percig, amekkora kenyeret akarunk. Kicsit langyos vízzel levizezni a tetejét. Sütőt előmelegíteni, teljes gázon 10 percet sütni, majd kb. 35 percig közepes lángon sütni. Hústűvel próbálni. Formából forrón kivenni, edényalátétre (rácsra) tenni. Langyos vízzel jól meglocsolni, ruhával letakarni. Hagyni kihűlni!
Jó étvágyat!

Azt hiszem, ez jó kis torna, így is úgy is, mire elkészül. :)))

Barátaim sütötték-főzték! - Csirkeszárny csőben sült karfiollal

Csirke szárny( és comb,mert az volt otthon kettő) csőben sült karfiollal..


hozzávalók:

csirke (szárny, comb, esetleg mell, bár sztem, az egész lehet)
só, őrölt bors
fűszerek: kakukkfű, rozmaring, chili, fokhagyma, korianderlevél,
zöldtea
sütőtök lekvár
rétesliszt

megfogtam a csirkeszárnyat, combot, lenyestem róla mindent, amit egy átlagember nem eszik meg majd besóztam alaposan, hintettem rá egy kis friss őrölt borsot. Olajat forrósitottam, ebbe beledobtam egy kis csokor friss kakkukfüvet, rozmaringot; erre ráraktam a csirke darabokat, hirtelen pirosra sütöttem. Apróra vágott csilivel, fokhagymával megfűszereztem öntöttem rá kb 2deci frissen főzött zöldteát, hagytam kicsit rottyanni közben kanalaztam rá töklekvárt(köszi Kingus!). Mikor megpuhult levettem a fedőt róla,egy kis réteslisztel besüritettem, utánsóztam majd meghintettem apróra vágott korianderlevéllel

A karfiolhoz:

karfiol
hagyma
fokhagyma
tojás,
tejföl,
fűszerek: zsálya, szerecsendió, só, bors
parmezán
zsemlemorzsa

Két kissebb karfiolt rózsákra szedtem, ezután forró sós vizben kicsit megfuttatam, hogy puha legyen. 4 fej közepes hagymát és 3 nagy gerezd fokhagymát összevágtam olajon megpirítottam.
A karfiolt kikent tüzálló tálba tettem, ráraktam a hagymát majd kézzel alaposan lenyomkodtam.
Ezt nyakonöntöttem 5 tojás, 2dl tejföl, csokor friss zsálya, reszelt parmezán, reszelt szerecsendió, bors, só, kicsi zsemlemorsza keverékével.
Majd irány a sütő, alufólia alatt megpároltam, ezután raktam rá még egy kis tejfölt és hagytam megpirulni!!

Jó étvágyat!!

kökénylekvár

Még le sem szedtem, de már rendeltek egy nagy üveggel, stipi-stopi alapon. Tök jó. Megnéztem, h hogyan is kell csinálni, hát hasonló macera, mint a csipkebogyóval, bár itt nem kell a szöszökre ügyelni. :)
Gyűjtőgetek, mert most van időm rá.

Kökénylekvár

Október elején tisztítsuk meg az érett kökényt, és kézzel zúzzuk szét! Öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, és fedő alatt főzzük kb. 10 percig, amíg megpuhul! Utána szitán törjük át, és takaréklángon állandóan kevergetve sűrítsük be! Az ínyencek pár szem lehéjazott és kettéválasztott mandulát is kevernek bele. Mivel a kökény rendkívül savanyú, az édesítését ízlés szerint, kóstolás útján végezzük! Vigyázzunk azonban, hogy túl sok mézet ne adjunk hozzá, mert akkor elveszti azt a jellegzetes, fanyar ízét, amiért a legtöbben kedvelik ezt a ritkán fellelhető bogyót.


Ez csak kuriózumként írom, bár ki tudja,h mennyire leszek elvetemült, h meg is csináljam:

Csipkebogyós kökénylekvár:

Ez a finom lekvár javítja az étvágyat és a gyermek emésztését.

150 g kimagozott csipkebogyó
300 g kökény
250 g homoktövislé
1 kg zselatin

A terméseket alaposan megmossuk, és 8 órán át a homoktövislében duzzadni hagyjuk. A keveréket gõz fölött fõzzük, majd egy szitán áttörjük. A szüretbõl a zselatinnal lekvárt fõzünk, végül steril üvegekbe töltjük. Reggeli elõtt, naponta egy kanállal adjunk a gyermeknek. A kenyérre is kenhetjük. Tipp: A lekvár tovább eláll, ha lezárás elõtt ½ teáskanál pálinkát elégetünk a tetején.

Többet nem találtam, h úgyhogy marad a megérzés alapján készített, fűszerezett lekvár. Vaaagy, itt is a klasszikus változatot preferálom. Majd még megálmodom.

De persze először a kökénylikőr lesz porondon. Annak kell az idő.

Kökény

Ebben a hónapban, a kökény lesz az első számú gyümölcsöm, amivel foglalkozni fogok. Elsősorban likőr, másodsorban lekvár formájában, no meg, ha még találok vmi ínyencséget, természetesen ki is próbálom. Ja, és még a csipkebogyó szörpöt is megcsinálom. Fel kell keresnem a pálinka lelőhelyeket is, mert azzal készítem a likőrt, mivel tiszta szeszhez elég nehezen jutok.
KökényPrunus spinosa


Egész Európában megtalálható, Magyarországon is meghonosodott cserje, a rózsafélék családjába tartozik. Népies nevei: ekeakadály, tövisfa, kökönye, boronafa, kökényszilva. Melius J. Péter Herbáriuma szerint: „ha a kökényvirágnak vizét vészed, az öklelést, oldalfájást, nyilallást meggyógyítja.” Szárazanyagtartalma csak érett, dércsípett állapotban nagy és csak vízzel macerálva, darálva préselhető. (A lékihozatal így 50%-os.)
Gyógyhatásai
Drogját áprilisban szedhető virágai, októberben gyűjtött termései adják. A szárított virágokból készített forrázat vízhajtó, enyhe hashajtó, húgyúti betegségek ellen használható. C-vitaminban gazdag terméseit október végén szedjük, ha már kissé megcsípte a dér. A termésekből készített lekvár, bor, pálinka vagy likőr betegségek után kiváló roboráló szer, immunrendszer- és idegerősítő. Zsírcsökkentő hatású, fogyókúra esetén nélkülözhetetlen. Méregtelenítő és vértisztító hatása miatt bőrkiütések megszüntetésére is alkalmazhatjuk. Fájából sétapálcát és golfütőt készítenek.
Házi alkalmazása
Teakészítés: 1 evőkanálnyi szárított virágot 2 dl forrásban lévő vízzel leforrázunk, 20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta 3x2 dl tea fogyasztása ajánlott. Hólyag- és vesebántalomnál társíthatjuk cickafarkfűvel, orbáncfűvel és aranyvesszővel.
Kökénylikőr: A fáradságos munkával leszedett kökényterméseket megmossuk és megszárítjuk. Kb. 1,5 kg érett kökényt befőttesüvegbe teszünk, 1,5 kg cukrot teszünk hozzá, jól összekeverjük. 4-5 rúd fahéjjal, 2 rúd félbevágott vaníliával ízesítjük, 40 százalékosra hígított gyógyszertári alkohollal vagy igazi gyümölcspálinkával felöntjük. 5-6 hétig érleljük, majd leszűrjük. A hideg téli napokon 1 kis pohárnyi kökénylikőr felmelegít, sült húsok mellé készített szószokba is tehetjük vagy vendégeknek desszert mellé kínálhatjuk.(Híres a spanyolországi Navarra környékén előállított patxaran kökénylikőr.)
(az én receptem másképp van, a januári bejegyzéseknél megtalálható)
Házi termesztéseKertekbe ültetve egyszerűen termeszthető évelő, kb. 4 m magas tövises cserje, rossz kerítés mellé ültetve áthatolhatatlan élő sövényként használható. Virágait áprilisban szedjük, megszárítva papírdobozban tároljuk. Termése éretten kékes-fekete fanyar ízű csonthéjas bogyó, télen is az ágakon marad. A fészekrakásra is alkalmas kökénybokrok méhlegelőként is értékesek.

II.KökényPrunus spinosa L.


Egyike a legáltalánosabban elterjedt növényféléknek, mert csak Európa legészakibb részéről, illetve Izland szigetéről hiányzik. Erdőszéleken, legelők szélén, kultúrterületek és a mezőgazdasági térségek határain, bokros, bozótos, lejtős oldalakon szinte mindenütt előforduló bokornövény. Nálunk vadon termő, de a tőlünk keletre fekvő országokban termesztett növényféle.
A 2-3 méter magasra megnövő tövises cserje fehér virágai még a lombfakadás előtt megjelennek, és díszessé teszik a tájat. Egy-egy virágba borult kökénybokor emlékeztet egy művészi kezek által megalkotott virágcsokorra. A kökény virágát akkor kell gyűjteni, mielőtt teljesen kinyílna. Erre legalkalmasabb az az időszak, amikor fele már kinyílt, de a másik fele a virágzatnak még bimbóban van. A virág gyűjtésére legalkalmasabb idő a március és az április első fele. A virággyűjtés egyik módja, hogy a kökénybokor alá terítőt helyezünk el, és vékony bottal leverjük a virágot. Az összegyűjtött virágot a hozzákeveredett egyéb anyagoktól, a letöredezett ágrészektől megtisztítjuk. Tekintettel arra, hogy ez idő tájt a nap melege még gyenge szokott lenni, mesterségesen hevítve szárítjuk.
A kökény virágából készített tea étvágytalanságot vált ki, ezért fogyókúra kiegészítésére ajánlják. A kökénybokor gyümölcse kis méretű - 1,5-2 cm átmérőjű -, nyersen savanykásan fanyar ízű. Íz- és zamatanyaga megváltozik, amikor a tájat az első dér belepi. Egyes országokban pék- és teasütemények ízesítésére is használatos. A kökény magja is figyelemre méltó összetételű: 0,5-1,5% illő olajat, 35% olajat, szaponint, nigellin keserűanyagot és cseranyagot tartalmaz. A kökény gyümölcse vitaminokban gazdag, ezért téli tartósítására többféle módszert is ajánlhatunk.

Kökénykocsonya
2 kg mennyiségű megmosott kökényt és 2 kg hámozatlan, gerezdekre vágott almát összekeverünk, zománcozott edénybe helyezünk, kevés vizet öntünk rá, és puhára, sőt pépszerűvé főzzük. Egy fazékra vászondarabot erősítünk, úgy, hogy közepén mélyedés legyen, ráöntjük a péppé főzött gyümölcsöt a levével együtt, és keverés nélkül lassan átcsepegtetjük. A lefolyt levet főzőedénybe tesszük, a 2 kg cukrot hozzáadva tovább forraljuk. A tetején képződő szennyes habot közben állandóan leszedegetjük, addig főzzük lassú tűzön, amíg be nem következik a kocsonyásodás. A kész, még forró kocsonyát üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel látjuk el, és kihűlés után celofánnal lezárjuk.
Kökénylikőr - ez már kezd hasonlítani :)
Amikor az első dér megcsípte a kökényt, szedünk belőle 1,5 kg-ot. Ezt mozsárban magostul összezúzzuk, és egy üvegedénybe téve ráöntünk 1,5 liter tiszta szeszt. Naponta többször rázogatjuk, éppen ezért a konyhában tartjuk kb. egy hónapig. Egy hónap múlva szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon átszűrjük, és hozzáadunk egy fél kg cukorból és egy liter vízből főzött, kihűlt szirupot. Egy hétig állni hagyjuk, utána újra átszűrjük szűrőpapíron vagy dupla vászondarabon, palackozzuk, és minél tovább hagyjuk állni, annál ízletesebb lesz.
Kökénybefőtt
4 kg dércsípte kökényt megmosunk és szitára téve lecsurgatunk. 2 liter vizet 2 kg cukorral felforralunk, és a forrásban levő szörphöz adjuk a kökényt. Néhány percig közepes tűzön főzzük, majd levéve a tűzhelyről kihűlésig a gyümölcsöt a szörpben hagyjuk. Azután kiszedjük a kökényt, és üvegekbe rakjuk. A szörpöt még egyszer felfőzzük, és kihűlve a kökényre öntjük. A gyümölccsel megtöltött és szörppel felöntött üvegeket tartósítószerrel történő kezelés után lezárjuk. 80°C-on 25 percig hőkezeljük. Kihűlés után hűvös helyen tároljuk.

Almával mártás készíthető belőle, amit húsokhoz és vadhúsokhoz ízesítőként egyaránt felhasználhatunk.
Mézzel, gyógyító hatású dzsem, vagy zselé készítésére használhatjuk.
Gyümölcsbor készítésére is alkalmas, de fogyasztják cukrozott gyümölcsént, vagy gin hozzáadásával 1-2 hónapig érlelve.


III.Grúz kökényszósz

Hozzávalók:
500 g kökénybogyó;1/2 pohár víz;2 evőkanál korianderlevél (kindza); 1 1/2 evőkanál kapor;2-3 gerezd fokhagyma; 1 kávéskanál őrölt pirospaprika.
A kökényt öntsük le vízzel, és teljesen főzzük szét gyenge tűzön, fedő alatt. Törjük össze pürévé, adjuk hozzá az apróra vágott, összetört fűszereket, sózzuk meg, keverjük össze, enyhén főzzük fel.