2011. október 28., péntek

Káposztás paszulyleves

Szeptemberben Panyolán  jártunk, finomabbnál finomabb dolgokat ettünk. Volt egy nagyon jó szakácsnőnk, utolsó este ezt a levest főzte nekünk. Sajnos, a receptet nem hoztuk el, de addig kutattam, míg megtaláltam Flat-Catnél. És a héten eljött a pillanat, elkészült a lapcsánkával együtt, de az nem sikerült. Egyik ismerősnek írtam, h hogyan is van, annyit mondott, h ezt szóban nem lehet elmondani, ezt látni kell. Azt már tudom, h legközelebb kenutúra helyett főzőtanfolyamra megyek. :)
Szóval, a recept, egy az egyben követtem Flat-Cat leírását, csak próbáltam fele mennyiséggel, nem igazán jött össze. :) Eredeti felállást írok, egyszerűbb, aztán mindenki úgy csökkenti-növeli az adagot, ahogy szeretné. :)))



Hozzávalók: 
  • 1 kisebb füstölt csülök (kb. 1,5kg)
  • 80dkg tarka bab (mályvaszínű, cirmos)
  • 80dkg savanyú káposzta
  • 2-2 szál (15-15dkg) répa és petrezselyem gyökér, 
  • 1-1 maréknyi (kb. 3-3 evőkanálnyi) köménymag, koriander, mustármag, szegfűbors feketebors
  • 3 cső szárított erőspaprika
  • 1 csokor borsikafű v 4 ek szárított
  • 3 babérlevél
  • 30dkg vöröshagyma
  • 5ek disznózsír
  • 2 púpos ek liszt (kb. 5dkg)
  • 5dl tejföl
  • 2 ek pirospaprika 
  • 1 nagy fej fokhagyma (kb. 15 gerezd) 

    Azt írja Flat-Cat, h mindenből házit lenne jó használni, hát a csülök még ott futkározik az ólban, úgyh majd kb. 1 hónap múlva már tudnék házi verziót is használni.
    Igazándiból szerda este elkezdődött a projekt, h péntekre finoman összeérjenek az ízek. Szóval, szerda este beáztattam a babot és a csülköt.
    Másnap, leöntöttem az áztatóvizet és felöntöttem legalább 3 liter vízzel, de annyival biztosan, h ellepje a csülköt. Legközelebb, ha készítek ilyet, akkor előbb a csülköt teszem bele és bizonyos idő után a babot, mert a csülökre még várni kellett, mikor már a bab kb. jó volt. :)
    Egészben hozzáadom a megpucolt sárgarépát és fehérrépát, a fűszereket próbáltam beletuszkolni kb. 2-3 teagolyóba, még elkelt volt 1-2. Sózni nem sóztam, mert a csülök, elméletileg sós.A borsikafüvet összekötöttem és úgy tettem bele, a babérlevelet és az erőspaprikát is. A végén kicsit kellett sózni, de nem volt vészes.
    Mikor a csülök már puha kivesszük a levesből, leválasztjuk a húst a csontról. A csontot visszatesszük, a húst pedig felkockázzuk, majd mehet vissza a levesbe.
    Azt figyelni kell, h kb. mikor kezd a bab megpuhulni, mert a főzési idő lejárta előtt 10 perccel kell csak a káposztát hozzáadni, h ne főjön szét, ropogós maradjon. 

    Közben, hagymás rántás készítünk, ne a megszokott kis serpenyőbe, mert fel kell önteni jó sok vízzel. :) A disznózsíron üvegesre sütjük a 30dkg apróra, finomra vágott vöröshagymát, majd hozzáadjuk a lisztet és világos aranyszínűre pirítjuk. A végén hozzáadjuk a finomra aprított fokhagymát (én zúztam) majd néhány másodperc múlva lehúzzuk a tűzről és megszórjuk a pirospaprikával és felengedjük kb. fél liter vízzel. Simára keverjük. 

    Tehát, ha a bab már majdnem puha, hozzáadjuk a káposztát, majd a rántást és még 10 percig főzzük. 

    Flat-Cat azt írja, h a répa és a gyökér nem a recept része, de finomabb lesz, mi tettünk bele, finom volt így is. 

    Jó sok tejföllel és erős paprikával tálaljuk. 
    Annyi sikeredett, h még a szülőknek is marad belőle. :) addigra már kellőképpen összeérnek az ízek! :)
    Mivel eléggé laktató étek ez, így egy kis kakaóscsigát sütöttem mellé. : )