2009. március 23., hétfő

Barátaim főzték - abált kacsamell édeskömény ágyon

Sajnálatos módon még nem jöttem rá, h a Kategória-t (nem itt a fő blogban) hogy lehet beállítani, de ha egyszer rájövök, akkor ezek a receptek ott is megtalálhatóak lesznek.
Zoltán barátom receptje:

Abált kacsamell édeskömény ágyon:

Kb 2 főre:

4 db filézett kacsamell
Csokor frisss vagy száritott füszer(Zsálya,kakkukfű,rozmaring,majoranna)
rózsabors,2 gerezd fokhagyma,só,
1db zöldcitrom(lime)
1evőkanál napraforgóolaj
1 evőkanál olivaolaj
reszelt gyömbér(mindenképpen friss,sokat nem szabad belerakni mert elnyomja a tobbi izt!!)

Édeskömény ágyhoz:

3 édeskömyénygumó(gumóskömény)
2 fej lilahagyma
friss kakkufű
2 evőkanál fekete balzsamecet

cukor
őrölt fehérbors


a kacsamellről eltávolitunk minden zsírt nyesedéket és minden olyan dolgot, amit nem akarunk megenni,DE a bőrét rajtahagyjuk!!! Ezután besózzuk. A fűszereket a az olajokat és a fokhagymát összekeverjük a reszelt gyömbérrel, majd alaposan megkenjük ezzel a mellfiléket!
Zárható üvegedénybe tesszük, rárétegezzük a lime szeleteket egy picit levet is csepegtethetünk rá! Majd lezárjuk az edényt vagy lefedjük folpackal és hűtőbe tesszük érni 12-24 órára.
Ha letelt az idő, akkor felforrósított napraforgó olajon hirtelen megpiritjuk mindkét oldalát (szép piros legyen) ezután lefedve sütőbe toljuk és készre sütjük! A citrom szeleteket,ill. a zölfűszereket mellette lehet hagyni sóütés közben!

Elkészíthetjük a körítést:
A hagymát meghámozzuk, felezzük, vékony szeletekre vágjuk, majd ezután ugyanígy szeletekre vágjuk a külső héjaktól megtisztitott édesköménygumót is!
Serpenyőben olajat hevítünk, majd rádobjuk a friss kakukkfűvet, rögtön a hagymát és a gumó szeleteket is,üvegesre pároljuk. Egy evőkanál cukrot megkaramellizálunk rajta, ráöntjük a balzsamecetet lefedve pároljuk tovább, majd levesszük a fedőt és hagyjuk hogy a lé elfőjje magát(ne főzzük nagyon puhára ropoghat egy kicsit,annál finomabb). Végül meghintjük,sóval fehérborssal!
Tányérra tesszük, rárakjuk a félbe vágott kacsasültet, köretnek még hercegnőburgonyát vagy steak burgonyát adunk mellé és tálalható!

Könnyű,száraz vörösbor illik hozzá!!

És egy csalamádé jelleg, Erzsitől:

Cukkínis csalamádé


2 nagy cukkinit kockákra vágni, 3 db piros paprikát, 3 db sárga paprikát, 3-4 db hagymást csíkokra szeletelni.100g só, egy üveg ecet(3/4liter), 500g cukor, egy késhegynyi curry, 1,5liter víz, 1 teáskanál mustármag, 3 db fokhagymagerezd.A levet hidegen a cukkinira és paprikára önteni, éjjel állni hagyni, másnap 2percig főzni, gyakran kevergetni, forrón üvegekbe tölteni, csavaros tetővel lefedni és fejtetőre állítani és dunsztba tenni!

Mindennapra egy mese...


...helyett, mindennapra egy lekvárfőzés. Tegnap hecsedli, ma sütőtök, holnap bodza, holnapután dió... No azért annyira nem, mivel a bodzát még le kell szedni, amit még fenn hagytak az emberkék. A diót pedig még ki kell kísérletezni, mi mennyi hány. Bár most úgyis ilyen kedvembe vagyok.
Szóval, ma német óra után, megkaptam a következő 2 üvegnyi rendelést a sütőtökre, bár lehet, h 1 stök-1 birsalma lesz, illetve előtte a jó barátom is szólt, h ő is kér, nagy üveggel. Úgyhogy ma el is készítettem, tettem bele egy plusz adalékot, kíváncsi vagyok észreveszik-e. :) De hogy semmi se vesszen kárba, a narancsok héjából kandírozott gyümi lesz. Hát ez se, egy egyszerű folyamat, de a hecsedli lekvár után már semmi sem paszatos munka. :)

Taverna blogján találtam - http://www.taverna.freeblog.hu/ :

Kandírozott narancshéj (batkamanó vastag héjú narancsot meg kell hámozni és a héját, fehérrel együtt egy centis csíkokra vágni. lábasba rakni az egészet, vizet ráönteni, és három napig naponta 2x cserélni rajta a vizet, ez idő alatt kiázik belőle a keserű íz. negyedik nap leszűrni, és a narancshéjjal megegyező mennyiségű cukrot adni hozzá, és felönteni annyi vízzel, hogy épphogy ellepje. majd 10 percig főzni kell. ezt három napon keresztül megismételjük (tigrisske: gondolom a 10 percig főzést), harmadik napon miután 10 percig főzted, hagyni kell picit kihűlni, leszűröd, ha igazán szereted cukorban még egyszer megforgatod (én fahéjas cukorban szoktam, mert úgy igazán finom) szétteríted zsírpapíros rácson, és hagyod megszáradni. ez kb 1 nap.

Érdemes ide ellátogatni, sok jó finomság van itt is. Persze erre az archívumba (2006.okt.31.)leltem rá és még nem néztem meg a friss változatot, de sztem ott is találok jó dolgokat.

Narancsos-kókuszos muffin

Hozzávalók:
1 narancs
10 dkg cukor
20 dkg liszt
8dkg kókuszreszelék
2,5 tk sütőpor
0,5 tk szódabikarbóna
1 tojás
0,8 dl növényi olaj
1,5 dl narancslé
1,5 dl tejföl
12 tk narancslekvár
zsír a formához

A sütőt előmelegítem 108°C-ra, kizsírozom a tepsit és beteszem a fagyasztóba. Megmosom a narancsot, szárazra törlöm és lereszelem a héját. Meghámozom és gerezdekre szedem, apróra vágom. A lisztet összekeverem a narancshéjjal, a sütőporral, a szódabikarbónával és a kókuszreszelékkel. Felverem a tojást, hozzáadom a cukrot, az olajat, a narancslevet, a tejfölt és a narancs darabokat. A lisztes keverékhez hozzáadom, míg a száraz hozzávalók nedevesek nem lesznek. A tésztát mélyedésekbe töltöm. Ráteszek 1-1 tk lekvárt. A sütőben - középen - 20-25 percig sütöm, 5 percig pihentetem, kiszedem és hűlni hagyom.

Mai program - Vargabéles

A szokásos reggeli teendők és boltba menetel után, főzési/sütési vágyamat csillapítom egy vargabélessel. Hagyományos úton készítem el, amin persze megint változtattam, de nem annyit, mint szoktam:

Vargabéles

Hozzávalók (4-6 személyre):
1 csomag réteslap
30 dkg finommetélt
50 dkg félzsíros tehéntúró
4 db tojás
10 dkg margarin
20 dkg porcukor
3 dkg mazsola rumban megáztatva
5 dl tejföl
1 cs vaníliáscukor
1 reszelt citromhéj

Az áttört túrót keverd el a tojások sárgájával, a vaníliáscukorral, a porcukor háromnegyedével, a tejföllel, a reszelt citromhéjjal és a megmosott mazsolával. Add hozzá a kifőzött, leszűrt finommetéltet. A tojások fehérjét verd kemény habbá és óvatos keverés mellet ezt is add a masszához. Egy magasszélű tepsit kenj ki olvasztott margarinnal és béleld ki az egyik réteg réteslappal. Terítsd el benne a tölteléket, majd fedd le a réteslap maradékával. A tetejét kend meg margarinnal és mérsékelt tűzön süsd pirosra. Nagy kockákra vágva, a maradék porcukorral megszórva tálald.
Ha nincs réteslapod, akkor az is megfelel, ha a kikent tepsit meghinted zsemlemorzsával.


Délután, ha marad ez a csodaszép idő, azt hiszem elindulok csipkebogyót szedni, aztán nekiállok a hecsedli lekvárnak. Bár láttam bogyólikőrt is!!! Csábító ajánlat!!! Majd meglátom, mennyire fáradok ki a bogyók tisztításában. Bár van amelyik leírás azt írja, h nem kell előtte kimagozni, van amelyik azt, h ki kell. Lehet, elébb a kimagozási verziót próbálom, aztán majd meglátom. No megyek is.
Lett csipkebogyó, sőt találtunk még bodzát is, de azt majd legközelebb, és sikerült szedni körömvirágot. Ha még marad a jó idő, akkor tuti, h lesz ott még. No meg, akkor bumszli nőtt az ajkamon, de hogy mitől. Vmi biztos megcsípett, egyik pillanatban semmi, másikban meg azt éreztem, h éget, és csak nől és nől...

Hozzákapcsolás

Ahogy küldözgetem a recepteket barátaimnak, néha napján jönnek vissza az ő részükről is hozzákapcsolások. Íme kettő:

"Olvasva a receptet, eszembe jutott anya egy régi specialitása, a sajttekercs.Ahhoz trapistát használt, általában a szögletes fajtát, amit konyharuhába csomagolva, forró vízbe mártogatott, amíg kellően megpuhult és csodák csodája, nyújthatóvá vált. Ezt töltötte aztán, amúgy mindentbele módon. Sonka azt hiszem alap töltelék volt, ezen kívül aztán, ami akadt, minél színesebbre sikerült, annál jobb volt. Akadt benne csemiubi-, tojás-, kaliforniai paprika-, sonka kockára vágva. Csak arra nem emléxem, hogy mivel fogta össze a tölteléket...talán egy sűrű, tormás besamell alapot, vagy egy fűszeres habosra kikavart vajas, esetleg halmozva az élvezeteket egy krémsajtos változatot is el tudnék képzelni...hmmm...nem is lenne rossz, bááár sztem most megkérdezem anyától:-) "

Körte borban párolva
Karrmellizáljunk meg 3evőkanál cukrot, majd ezután öntsünk rá egy kis vörösbort, keverjük el vele és hagyjuk egy kicsit forrni, ezután tegyünk bele egy gerezd fokhagymát, 3 vékony szelet narancshéjat, rozmaringot,friss zsályát, rózsaborsot. Egy szál fahéjat, nem kell nagyot! Ezután tegyük bele a lehéjazott apró szegfűkörtéket (ezeket egyben kell hagyni,nincs kemény magházuk, de ha nagyobb körténk van csak akkor, felezni kell és magját kivájni!!)
Főzzük őket félpuhára, érdemes keményebb állagú körtét keresni!!
Az így elkészült körtét adhatjuk: vadhús,majorannás kacsapecsenye vagy libapecsenye mellé!!

Mai menü - Edina féle paradicsomszósz

kb. fél óra alatt sem készült el, célfotóval. Reggel elindultam Csornára, h célbaérjen a multi rost rágótabletta. Természetesen a lányoktól nem lehet olyan könnyen eljönni, de muszáj volt. Még elugrottam almáért, télire, de már akkor késésben voltam, az ellenkező irányba kellett volna tartanom. De már megszoktam, h mindenhonnét szinte kések. Persze, ahonnét lehet. Kb. n12kor értem haza, ki a kocsiból, irány a konyha.
Szerencsére, Kuktám előkészített már mindent - hagyma összeaprítása, paradicsom odakészítése, fokhagyma megpucolása. Dél előtt 10 perccel, tálalva volt az ebéd.

Spagetti Edina féle paradicsomszósszal

Jó pár évvel ezelőtt, barátnőm két évig Németországban dolgozott és onnan hozta a receptet, azóta csak így hívjuk "Edina féle paradicsomszósz". Általában hús nélkül készítem, mivel úgyis nagyon finom, de apuka az utóbbi időben már nem nagyon akarja így megenni, így muszáj, a morgás ellen beletenni.

6 evőkanál olívaolajat - nem érdemes többet, mert akkor csak áll az olaj a tetején - felforrósítok, 1 egész hagymát apróra vágok, beleteszem, üvegesre sütöm, beledobom az 1 egész fokhagymát összenyomva/apróra vágva. Majd 2 doboz paradicsomot(egész paradicsom), fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, zsálya + provanszi fűszerkeverék - ami igazándiból megadja az ízét - só bors.
Kb. 20-25 percig főzöm. Közben feltettem a tésztának való vizet forrni, sajnos al dante-ra nem lehet, mert apukának az kemény, úgyhogy kicsit tovább kell főznöm. :(
A harmadik lángon - ami épp csak küzdd, h éghessen - el kezdtem a darált húsit is sütni, bár csak melegedett rajta, és várta, h a tészta jó legyen. Mikor megsült a hús, hozzáadtam a paradicsomszószhoz, összemelegítettem őket, lereszeltem a sajtot, és már kész is. Finom, mint mindig.

Volt kollégáim viccelődnek, h elmehetnék hozzájuk szakácsnénak. Elméletileg majd meglátogatom őket vmikor a közeljövőben, esetleg egy ilyet össze tudnék nekik dobni. Finom fehér bor mellé, bár én nem maradnék, jönnék haza. :)

Csipkebogyó

Csipkerózsa -Rosa canina

Népies nevei: Bicskafa, csipkebogyó, csipkebokor, ebcsipke, gyepűrózsa, kutyarózsa; bogyóra emlékeztető termését csipkebogyónak, csipkének, hecsedlinek, bicskének, csitkenyének stb. nevezik.

Leírása: Évelő, 2-3 m magas cserje. Ágai ívesen hajlók, tüskések. Levelei 5 levélkéből tevődnek össze. Virágai fehérek vagy halványpirosak. Termése tojás, körte vagy gömb, esetleg orsó alakú, 1,5-3 cm hosszú, húsos falú, kevés nedvű, éréskor kezdetben világos, majd meggypiros színű, savanykás, aromás ízű. Belsejében búzaszem nagyságú magok vannak, amit szúrós hegyű szőrök vesznek körül.

Összetéveszthetősége: A termesztett rózsafajtákon kívül a vadrózsák egész sorával téveszthető össze. A felhasználás tekintetében azonban teljesen közömbös, melyik fajjal van dolgunk. Figyeljünk a Rosa rugosa termésére is, amelyet a skandináv országokban kiváló lekvár-alapanyagként tartanak számon, és amelyet nálunk is telepítettek kertekben, kerítések, utak mentén, parkokban.

Előfordulása: Cserjésekben, erdők szélén, mesgyék, utak szélén gyakori, ritkábban karszterdőkben és karsztbokorerdőkben, száraz tölgyesekben, elhagyott szőlőkben és gyümölcsösökben, gondozatlan helyeken stb. Általában meleg, laza, friss agyag-, lösz-, homok- vagy törmeléktalajon él, inkább mészkedvelő.

Felhasználása: Rendkívül magas C-vitamin-tartalma miatt széleskörűen használják a konyhaművészetben és a népi gyógyászatban, teának, lekvárnak, szörpnek, levesnek, mártásnak, ecetnek, likőrnek, bornak stb. Fontos, hogy felhasználás előtt magozzuk ki a bogyókat és távolítsuk el a szőröket, mivel a szőrök kellemetlen viszketést idéznek elő. Ebből készül a kiváló viszketőpor. Ezért nem árt, ha elővigyázatosan, gumikesztyűben végezzük ezt a műveletet.

Gyűjtési ideje: Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert ekkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó található. A bogyók ilyenkor még félérettek, de ekkor tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, ilyenkor a legkönnyebb a kimagozás. Később, amikor a termések teljesen beértek, ez a művelet nem, vagy csak nagyon nehezen végezhető el, és a bogyó csak szárítmányként hasznosítható.

Receptek

Csipkebogyólekvár.
A piros csipkebogyókat megmossuk, kettéhasítjuk, kimagozzuk, szitán folyó vízben átmossuk, hogy a magokat takaró apró tüskés rész ne kerüljön bele. Zománcos edénybe tesszük (a vas- és a rézedényekben magas hőmérsékleten a C-vitamin-tartalom hamar lebomlik), annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Lassú tűzön 3 óráig főzzük. Áttörjük és literenként 1/2 kg cukrot téve hozzá ismét addig főzzük, míg kellő sűrűségű nem lesz. Az üvegeket lezárjuk, száraz gőzbe tesszük.

Csipkebogyószósz.
 5 dkg vajban 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát megpirítunk. 3 dl vörösborral felöntjük, és felforraljuk. 2-3 evőkanálnyi csipkebogyólekvárt teszünk hozzá, hogy besűrűsödjön. Fél citrom levével ízesítjük. Vadhúsok mellé javasoljuk.

Csipkebogyóvelő.
A bogyókat megfelezzük, kimagozzuk, bő vízben megmossuk. Fazékba töltjük, felöntjük némi hideg vízzel vagy száraz fehérborral. 3-4 napig, míg meg nem puhul, száraz, hűvös helyen tartjuk, gyakran kevergetjük. Ezután áttörjük (a fémszűrőt lehetőleg kerüljük). Minden kiló velőhöz 1 kg cukorból szirupot készítünk, ezt a forrásban lévő szirupot összekeverjük a csipkebogyóval. Azonnal kis lekvárosüvegekbe tesszük, és ujjnyi rummal vagy borpárlattal csordultig töltjük, pergamennel vagy celofánnal lezárjuk, hidegen tároljuk. Vitaminforrásként, erősítőszer gyanánt fogyasztjuk.

Csipkebogyóbor.
3 kg csipkebogyót szétvágunk, megtisztítjuk, 2 l hideg vízzel felöntjük, 2-3 napig állni hagyjuk. Ezután 6 l vízben 3 kg cukrot oldunk fel, felforraljuk. Lehűtjük, kézmelegen a csipkebogyóra öntjük, és a meleg konyhában tartjuk 1 hónapig. Utána lefejtjük, vásznon átszűrjük, palackokba töltjük. A palackokat ledugaszolva, lefektetve, hűvös helyre téve érleljük.

Csipkebogyólikőr.
 500 g bogyót megfelezünk, alaposan megtisztítunk, 1 db vaníliarúddal befőttesüvegbe tesszük. 3/4 l 50%-os alkohollal felöntjük, 2-3 hétre napra állítjuk. Ezután gyümölcscentrifugán keresztülengedjük, 150 g cukorból és 3 dl vízből készült sziruppal összekeverjük. A likőrt üvegbe töltjük és legalább fél évig érleljük.

Rózsaszörp.
1 kg rózsaszirmot gyűjtünk, folyó vízzel megmossuk. Leforrázzuk, levét kinyomjuk. A szirmokat apróra vágjuk, majd lemérjük. Háromnegyedannyi cukrot lemérünk, szirupot főzünk belőle, beletesszük az összevágott rózsaszirmot és negyedóráig főzzük. Meggylével, vagy alkörmössel színezzük, átszűrjük, üvegekbe töltve, fogyasztásig hűvös helyen tároljuk. Üdítőként, erősítőszerként, hígítva kerül asztalunkra.

Rózsasziromlekvár.
 Hagyományos ínyencség volt évszázadokon át. Számos receptváltozatával találkozhatunk a szakácskönyvekben. Az alaprecepthez 90 dkg erős illatú rózsaszirom, 450 g cukor, 1/2 citrom leve, és a végső ízesítéshez maréknyi friss rózsaszirom szükséges.Forraljunk fel 1/2 liter vizet, vegyük le a tűzről, és tegyük bele a rózsaszirom felét, 45 dkg-ot. Kb. 2 órán át hagyjuk ázni, aztán szűrjük le. A szűrletet öntsük rozsdamentes lábosba, adjunk hozzá 450 g cukrot. Lassú tűzön kevergessük, amíg a cukor teljesen feloldódik. Facsarjuk bele 1 citrom levét, és adjuk hozzá a maradék rózsaszirmot. Forraljuk fel és főzzük addig, míg a lekvár összeáll. Vegyük le a tűzről, és szórjunk bele még kis maréknyi friss rózsaszirmot. Robotgéppel pépesítsük, és hagyjuk állni 5 percig. Forró üvegekbe töltjük, lekötjük és száraz gőzbe tesszük.

Rózsaszirombólé.
A frissen szedett rózsaszirmokat (200 g) gondosan megtisztítjuk, 150 g cukorral meghintjük, 1/4 óra múlva 1 l fehérbort öntünk rá, és jégre tesszük. Egy óra múlva kivesszük a rózsaleveleket hozzáteszünk 1 l vörösbort, 1 üveg pezsgőt, 200 g cukrot. Gyorsan kell felszolgálni mert a rózsaillat nem tartós. Minden pohárba tehetünk egy friss rózsaszirmot.

Csipkebogyólikőr-fagylalt.
Egy liter zsírdús tejet 6 evőkanál porcukorral felforralunk, 8 kikevert tojássárgájára öntjük, szitán áttörjük, majd egy kávéscseszényi csipkebogyólikőr hozzáadása mellett addig keverjük, amíg ki nem hűl. Formákba öntve mélyhűtőbe állítjuk.

Gyepűrózsa, vadrózsa Rosa canina

Erdőszélek, cserjések nagyon gyakori 2-3 m-re is megnövő fája. A hajtásokon, ágakon visszahajló tüskék (melyek csak a bőrszövet képződményei, így könnyen le is törhetők) találhatók. Szórt állású levelei pálhásak, 5-7 levélkéből páratlanul szárnyasan összetettek. A levélkék tojásdadok, fűrészes szélűek. A levélkék a kifejlett növényen teljesen csupaszak, a kifejlődő egyeden a levélnyél és a levélgerinc szőrözött, esetleg mirigyes is lehet. A virágok rendszerint hármasával, kettősbogas virágzatban, álernyőben állnak. A párta fehéres vagy rózsaszínű. A sziromlevelek 1,5-3 cm nagyok. A csészelevelek elvirágzás után visszahajolnak, még az érés előtt lehullanak. Őszre tojásdadtól-kerekdedig változó alakú csipkebogyó áltermése szerveződik, amely a meghúsosodó és piros vacokból, benne szőrökkel körülvett kemény aszmagokból áll. Az aszmagok rendkívül kemény termésfalúak, valójában csoportos termést hoznak létre.

Drog:
Csipkebogyó "hús" (Cynosbati pseudofructus, -sine semine), (pseudofructus cum seminibus, C. semen (fructus).

Gyűjtés és feldolgozás:
augusztus végétől gyűjtik, kocsányok nélkül. Aszmagtól megtisztítva kiterítve szárítják.Hatóanyag és felhasználás: C-vitamin és egyéb szerves savak, szénhidrátok, karotinoidok. Vitaminpótló roboráló teákban használják.

Rokonfajai (kisfajok) is alkalmasak drog előállítására.

Csipkeecet
 A csipkebogyó tojás, körte, ovális vagy gömb alakú, húsos falú, kevés nedvű, sok magvú, éréskor kezdetben világos, majd később meggypiros színű, jellemzően savanykás ízű. A bogyó aprított, zúzott húsos gyümölcséből erjesztéssel nyerjük a csipkeecetet, ezért a bogyóban meglévő vitaminok, ásványi anyagok egyaránt megtalálhatók az ecetben. (Bioboltokban készen is kapható)A csipkebogyó fajtától függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium) tartalmaz.Gyógyhatásai: íze frissítő, felüdít; magas a C-, B1-, B2-, K- és P-vitamin tartalma, valamint ásványi és nyomelem tartalma; immunerősítő és roboráló hatású; ajánlott influenzajárványok megelőzésére és náthás, lázas megbetegedésekre; erősíti a legyengült szervezetet; továbbá vesekő, vesehomok kezelésére is ajánlják; gyümölcssav tartalma miatt enyhe hashajtó.Ajánlatunk: Csipkeecet (6%-os savtartalom) saláták készítéséhez; ivó csipkeecet (1%-os savtartalom) közvetlen fogyasztására alkalmas étkezés előtt reggelenként 0,5 dl mennyiségben. Fogyni vágyók, érdemes felfigyelni!

Csipkeital
Szeptember végén érik a csipkebogyó. Nem kell megvárni, amíg a dér megcsípi. Nagyon jó italt lehet belőle készíteni.Hozzávalók: 1 kg csipkebogyó, 1 kg cukor, 2 liter víz.Elkészítése: A csipkebogyót nem kell kimagozni, ráöntjük a cukrot és a vizet, hagyjuk 2-3 hónapig (hogy megforrjon), időnként meg kell keverni. Miután megtisztul, leszűrjük. Minél tovább áll, annál erősebb ital lesz belőle. Ugyanazt a csipkealjat mégegyszer fel lehet tölteni vízzel, cukorral (másodszor kevesebb víz és cukor kell hozzá). Kis mennyiségben (kispohárral) fogyasztható.


Csipkebogyó Rosa canina L.

A vadrózsaként is ismert cserje domboldalakon, erdőszéleken, erdővágásokban, ártéri területeken szinte az egész ország területén mindenütt előfordul. A tömeges termőhelyei a Bükk, a Mátra, a Börzsöny, a Cserhát, a Pilis, a Bakony, a Balaton vidéke és Tokaj-Hegyalja. A cserje magassága 3-4 m, tőről hajtott ágai ívesen lehajlóak, tüskések.
Virágai fehér szirmúak vagy halványan pirosló színűek. Májusban, júniusban virágzik. A csipkebogyó augusztus végétől pirosodik, illetve érik meg, s akkor gyűjthető.
Bogyói 2-3 cm hosszúságú, húsos, kevés nedvet tartalmazó, kezdetben barnás, majd egészen meggypiros színűek. Savanykás, aromás ízeket tartalmaznak. Ha feltörjük a bogyót, belsejében több rozsszemhez hasonló mag foglal helyet, melyet szúrós hegyű, szőrszerű képződés vesz körül.

A csipkebogyó már az ókorban felkeltette az emberi egészséggel foglalkozó tudósok figyelmét. Felfedezték benne a sorvadásos betegségek hatásos gyógyszerét, azon túlmenően, hogy az ínyencek színesítették vele a terített asztalt. A kutatások bebizonyították, hogy a csipkebogyó C-vitamin-tartalma magasabb, mint a vadon termő gyümölcsök közül bármelyiké. Jellemző, hogy a közhiedelem a citromot tartja a C-vitaminban a leggazdagabbnak, pedig a csipkebogyó a citromnál tízszerte több C-vitamint tartalmaz. C-vitamin-tartalmán túl a csipkebogyó számtalan életfontosságú anyagot tartalmaz, 10-20%-ban cukrot, 3%-ban alma- és citromsavat, 10%-ban pektint, magnéziumot, kalciumot, különböző olajokat, karotint, nyomokban B-, K- és P-vitamint.

A csipkebogyóból készített főzetek - azon túl, hogy élvezeti célokat szolgálnak - kedvezően befolyásolhatják a magas vérnyomást, a bélhurutot, az epe- és májzavarokat, és jó hatással vannak a légúti gyulladásos folyamatokra, valamint a tavaszi fáradtságra. A begyűjtött csipkebogyó felhasználási módja igen széles körű.

Csipkebogyóbefőtt I.

A dércsípte piros, de kemény, egészséges csipkebogyót kettévágjuk, magját kiszedjük, és 1 kg gyümölcshöz 4 dl vizet adva, félpuhára főzzük. Leszűrjük a gyümölcsöt, levéhez literenként fél kg cukrot téve átforraljuk, és a forró cukros oldatba tesszük a csipkebogyót, és puhára főzzük. A tűzről levéve állni hagyjuk egy napig. Majd ismét felforraljuk 1 citrom levét és apró darabokra vágott héját, 1/2 dl rumot téve hozzá, és forrón előmelegített üvegekbe öntjük. Tartósítószert adva hozzá lezárjuk, és meleg ruhaneműbe helyezve hagyjuk kihűlni. Száraz, hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyóbefőtt II.

A dércsípte piros, de kemény csipkebogyót félbevágjuk, magját kiszedjük, hideg vízben megmossuk, és lecsurgatjuk. 1 kg gyümölcshöz 1/2 liter vizet és 1/2 kg cukrot véve alapul szörpöt készítünk, és hozzáadjuk a csipkebogyót, majd néhány percig főzzük. Egy napig a cukorszörpben hagyjuk a gyümölcsöt. Másnap a leszűrt gyümölcsöt üvegekbe rakjuk, és levét újra forraljuk, majd kihűlve a csipkebogyóra öntjük. Az üvegeket lezárás előtt tartósítószerrel kezeljük, utána fazékba tesszük, 80 °C-on 20 percig hőkezeljük. A lehűlés után hűvös helyen tároljuk. Vitamindús téli csemege.

Csipkebogyóíz I.

Az érett bogyókat a kocsánytól és levéltől megtisztítva kg-onként 3 dl vízzel puhára főzzük, majd finom szőrszitán áttörjük. A szitán történő átnyomással a magokat ne zúzzuk széjjel, mert a bennük levő pehelyszerű anyag élvezhetetlenné teszi a készítményünket. Az áttört híg, pépszerű anyaghoz kg-onként 75 dkg cukrot adunk, és közepes tűzön folytonos keveréssel fél órai forralás után előkészített forró üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, s amikor kihűlt, légmentesen lezárjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyóiz II.

Az érett csipkebogyót megtisztítjuk, kettévágjuk, magházát kiszedjük, megmossuk, lábasba tesszük, ráöntünk egy kevés vizet, puhára főzzük, és szőrszitán áttörjük. Ugyanannyi almát meghámozunk, negyedekre vágunk, a magházat kivágjuk, puhára pároljuk, és szőrszitán áttörjük. A csipkebogyó és az alma áttört levét összeöntjük, literenként 70 dkg cukrot adunk hozzá. Amikor a cukor elolvadt, közepes tűzön folytonos kevergetés közben péppé főzzük. Üvegekbe töltjük, tetejét tartósítószerrel kezeljük, és kihűlés után lekötve hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyólekvár

A csipkebogyót akkor szedjük le, amikor az első dér megcsípte. A megmosott csipkebogyót kettéhasítjuk, és a közepéből eltávolítjuk a magokat. Még egyszer átmossuk, hogy a magokat takaró apró tüskés rész ne kerüljön bele. Zománcos edénybe téve leöntjük vízzel, úgy hogy ellepje. Utána lassú tűzön 3 óráig főzzük. Áttörjük, és literenként fél kg cukrot téve hozzá ismét főzzük, míg a kellő sűrűséget el nem éri. Üvegekbe téve, tartósítószert adva hozzá, hőkezeljük, és hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyólikőr

Egy üvegedénybe 1 liter tiszta szeszt öntünk. 60 dkg csipkebogyót megtisztítunk, szúrós, magvas közepét eltávolítjuk, és húsát egy apró lyukú húsdarálón három-négyszer átdaráljuk, majd hozzátesszük a szeszhez, s langyos helyen 2 hétig állni hagyjuk, naponta felrázzuk. Két hét múlva leszűrjük, és a szeszhez hozzáadunk 25 dkg cukorból és 2 dl vízből főzött és lehűtött szirupot, és ugyancsak gyakran rázogatva 2 hétig állni hagyjuk. Ekkor szűrőpapíron vagy dupla sűrű vászondarabon átszűrjük, palackokba öntjük, és ledugaszoljuk.

Csipkebogyómártás

Egy kis lábasban 5 dkg vajat olvasztunk, és 1 evőkanálnyi zsemlemorzsát pirítunk benne. Amikor megpirult felöntjük 3 dl vörös borral, és felforraljuk. Forrás után annyi csipkebogyólekvárt keverünk bele, hogy kellően besűrűsödjön, s belenyomjuk egy fél citrom levét is. Vadhúsok mellé az egyik legkiválóbb mártás.

Aszalt csipkebogyó

A dércsípte, érett, de még kemény csipkebogyót megtisztítjuk. Alufóliával kibélelt tepsibe téve enyhe tűzön lassú hevítéssel megszárítjuk. Amikor víztartalmát elveszítette, befejezzük az aszalást. A száraz csipkebogyót vászonzacskóba vagy légmentesen zárt befőttesüvegbe tesszük, és száraz, levegős helyre akasztjuk. Az így készített csipkebogyó őrzi ízét, vitamintartalmát és kitűnő téli csemege. Mártások készítésére, vadhúsok mellé kiválóan alkalmas.


Csipkebogyó
A csipkebogyó gyűjtése különösen azóta jelentős, amióta felismerték C-vitamin-tartalmát és más fontos élettani hatását. A teának valót még a fagyos, deres időszak beköszöntése előtt le kell szedni, amíg húsa ropogós. Lekvárfőzésre a dércsípte bogyó alkalmasabb. A "hecsedli"-lekvár úgy készül, hogy a megtisztított és vízben felfőzött bogyót szitán átnyomkodják, s ezután a besűrűsödésig főzik és cukrozzák. A csipkebogyóból pálinkát is főznek.


Csipkebogyó
Szaknyelven a Rosa canina-t, azaz a csipkebogyót a vadrózsa vitamindús gyümölcsének nevezik, de vannak tájegységek, ahol gyepűrózsa vagy ebrózsa néven emlegetik. A vadrózsára, mely a rózsa őse, erdőszélen, mezsgyén, bozótosban és sövényesben, napos pusztákon, és töltéseken akadhatunk rá. Termését már a Krisztus előtti időkben gyógynövényként hasznosították. Hazánkban cserjés hegy- és domboldalakon, tölgyesekben, erdővágásokon, erdőszéleken, csatornapartokon, kerítések mellett megtalálható az egész ország területén. Tömegesen fordul elő Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Veszprém megyékben. A vadon termő és termesztett rózsafajok begyűjtött terméseit a gyakorlatban egy fajként kezelik, mint Linné korában a XVIII. században szokásos volt. A Bibliában a csipkebokor Mózes elhivatását jelképezi. A középkorban a lángoló, de el nem égő csipkebokrot Mária jelképének tekintették, aki Isten anyjává lett és mégis érintetlen maradt. A barokk művészetben az égő csipkebokor a szeplőtelen fogantatás jelképe lett. A világos rózsaszín virágok júniusban vagy júliusban nyílnak, nem tömöttek, szinte szagtalanok, a törzset és az ágakat durva tüskék borítják. A húsos vacokból keletkezik az érett állapotban fénylő, piros csipkebogyó, amelynek belsejében több kőkemény aszmagtermés (mag) található. A magokat szúrós hegyű szőrök - viszketőpor - veszik körül.

A csipkebogyó tartalmaz fajtól függően 200-1700 mg/100 g C-vitamint, 14 g/100 g cukrot, 3,5 g/100 g pektint, 5 g/100 g alma- és citromsavat, 4 g/100 g fehérjét, karotinoidokat, B1-, B2-, E-vitaminokat és ásványi anyagokat (pl. magnézium).

A gyógyászatban frissítő íze, magas C-vitamin- és más (B1-, B2-, K-, P-) vitamin-, valamint ásványi anyag- és nyomelem tartalma miatt használjuk. A felaprított és szárított gyümölcsből készült tea reggel élénkítő hatású, nyáron hidegen alkalmas a nagy szomjúság oltására, télen pedig forrón fogyasztandó. A csipkebogyó sok teakeverék alkotórésze; mindenekelőtt azoké, amelyek a náthás időszakokban a megelőzést, influenzában pedig a panaszok csökkenését szolgálják.

A csipkebogyók teája a C-vitamin-tartalom miatt immunerősítő és roboráló hatású, influenzajárványok esetén megelőzésre, valamint náthás és lázas megbetegedések, legyengült állapotok kiegészítő kezelésére való, magnézium forrás, enzimaktivátor és gátolja a meszesedést. Serkenti a mellékvesék és a máj működését is. A csipkebogyótea gyenge hashajtóként és vizelethajtóként is ismert, ajánlott vesekő, vesehomok kezelésére is. Kevéssé ismert, hogy a csipkebogyók főzete külsőleg és belsőleg jól használható nehezen gyógyuló sebek, fertőzések kezelésére.

Lázas gyermekeknek ízleni szokott a csipkebogyótea, tisztán vagy mézzel édesítve. Specifikus hatásokat eddig nem tudtak kimutatni, bár enyhe hashajtó hatású, amit a gyümölcssav okoz, és a magoknak enyhe vizelethajtó hatása van. Közkedvelt még a túlérett csipkebogyóból készült lekvár (hecsedli) is. Étvágygerjesztő hatású, a reggeli "falatozást" segíti. Egyes vidékeken palacsintát is töltenek vele.


Vitaminozott rózsa
A rózsafajok gyógyászati alkalmazása évezredekre nyúlik vissza. A vadrózsa vagy gyepűrózsa használatát is legalább 2000 éves emlékek őrzik. Első magyar nyelvű füveskönyvünk (1578) szerzője, Melius Péter csupán mint hideg természetű növényt mutatja be a vadrózsát, más rózsafajokról viszont sokkal bővebb leírást ad. A rózsafélék családjába (Rosaceae) tartozó nemzetség 100 faja az északi féltekén és a trópusi hegyekben él. A megjelenésében nagyon változó gyepűrózsa (csipkerózsa, vadrózsa – Rosa canina L.) európai faj.

Népi gyógyászatunkban a gyepűrózsa használata napjainkban is általános. A csipkebogyónak kiemelt jelentősége volt a népi táplálkozásban, és van, ahol még napjainkban is erdei gyümölcsként fogyasztják. Terméséből ciberét, lekvárt, szörpöt, bort, üdítőitalt, illetve élvezeti teát készítenek, és mindezeket nemcsak táplálékként, hanem vitaminpótló és gyógyhatású anyagokként is számon tartják. A teát, a lekvárt és a szörpöt szíverősítő szerként ismerik, de érelmeszesedés és magas vérnyomás ellen is ajánlják fogyasztását. A gyógytea használata hűlések esetén általános és az egész magyar nyelvterületen ismert.

A gyepűrózsa vagy csipkerózsa áltermése több gyógyszerkönyvben is hivatalos. Egészben vagy kettéhasítva, magok nélkül (csipkehús) hozzák forgalomba. Legfontosabb hatóanyaga a C-vitamin, mely a termőhelytől, a gyűjtés idejétől, a szárítás módjától és a tárolástól függően 0,5–1,5 % között mozoghat. A C-vitamin mellett a bioflavonoidok (P-vitamin), a zsíroldékony karotinoidok, a pektin, a gyümölcssavak és a magnézium érdemel említést.

A csipkebogyóként ismert termésnek, a belőle készített gyógyteának, lekvárnak és szörpnek roboráló hatása van, melyek fogyasztása várandósság idején, valamint meghűlések és lázzal kísért légúti fertőzések esetén kiegészítő terápiaként javasolható. A csipkebogyó alkotórésze lehet a vizelethajtó, a vesehomok és vesekő újraképződését lassító, valamint a testsúlykarbantartó és fogyasztó teakeverékeknek is.

A csipkebogyótea elkészítésével kapcsolatos egyik nézet az, hogy a terméseket szobahőmérsékleten áztassuk, mert így megőrizhető a csipkebogyó C-vitamin-tartalma. A teakészítés másik módja az, hogy 1–2 kávéskanálnyi, lehetőleg kettéhasított vagy összetört termést forrásban lévő vízbe teszünk, majd 3–5 percig forrásban tartjuk és ezt követően 20–30 percig állni hagyjuk. Az e kivonási módot javasló szakemberek szerint a C-vitamint lebontó enzimek ennél a készítési módnál tönkremennek, a C-vitamin-lebomlás lelassul, illetve az ásványi és egyéb értékes anyagok kioldódása hatékonyabbá válik. A tea készítéséhez zománcozott edényt vagy üveget, a teaszűréshez pedig vászon vagy műanyag szűrőt használjunk a C-vitamin-tartalom minél jobb megőrzése végett. Az utóbbi esetben ásványi anyagokban, növényi savakban és különböző ízekben sokkal gazdagabb tea készíthető.

dr. Babulka Péter

Csipkebogyó lekvár - hecsedli

Először csak a lekvárhoz szerettem volna gyűjteni, de egyre jobb dolgokat látok, úgyhogy globálba gyűjtögetek egy keveset.
Jó pár hete ez után kutakodom, h hogyan is lehetne elkészíteni a csipkebogyó lekvárt. Megígértem, egy barátosnémnak,h készítek neki, de most már engem is furdal a kíváncsiság. Kockázatos az egész, mivel a bogyóban lévő szöszöket 100%ban el kell távolítani. Igen ám, de hogyan. Az a baj, h aki foglalkozik vele, nagyban űzi, nem árulja el a titkot. Olyan öreget, már alig lehet találni, aki tudná a csínját-bínját, és még hajlandó lenne elárulni is.
A neten nézelődtem/ünk. Találtam is. Mivel vizuális alkat vagyok, ezért jobb szeretném látni és hallani az elkészítési módot. Egyenlőre be kell érnem az írott változattal:

RÓZSI NÉNI RECEPTTÁRA

Csipkebogyólekvár

3-4 liter csipkebogyót megtisztítunk úgy, hogy mindkét végét lecsípjük, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük. Átpasszírozzuk, s ami átfolyt a passzírozón, azt sűrű szőrszitán gumikesztyűben – mert nagyon szúr – még egyszer átpasszírozzuk. Az így kapott levet addig főzzük, míg lekvár sűrűségű nem lesz. Akkor adunk hozzá 2/3-nyi cukrot, minden kilóhoz 60-70 dekát. Ezzel együtt már csak kis ideig főzzük. Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Különlegesen finom lekvárunk lesz a télen, ha ugyan addig el nem fogy.

Csipkebogyólekvár

Más elnevezések: hecsedli, hecserli, hecsetli, hecsli, hecselli, hecsepecs hecsenpencs, bicske, csipkenye, csitkenye, vadrózsalekvár
Különleges, egyedi jellemzők: a vadon termő csipkerózsa gyűjtögetett terméséből készített, homogén, pikáns lekvár, amely többek között a vadételek ideális kísérője.
Leírás: A vadon termő csipkerózsa (Rosa canina L., Rosaceae terméséből cukor és kevés víz felhasználásával készül. A csipkebogyóra jellemző illatú és ízű, homogén lekvár színe vörösesbarna (világostól sötétig terjedő árnyalatokban), felülete fényes, állománya a sűrűn folyótól az alaktartóig változó.
Felhasználás: A csipkebogyólekvár pikáns ízénél fogva nemcsak sütemények, fánkok, kenyér vagy kalács alkalmas ízesítője, hanem különböző mártások alapanyaga, sőt, adható vadhúsok mellé önállóan is. Csipkebogyómártás készíthető néhány kanál lekvár, egy evőkanál mustár, fél citrom leve és három-négy evőkanál bor elegyítésével. A csipkebogyólekvár országosan ismert és kedvelt termék.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)

...A legismertebb vadon termő bokrunk a vadrózsa és termése a csipkebogyó, amely tulajdonképpen áltermés, mint az alma. A csipkebogyó a természet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik, hiszen nincs még egy olyan sokoldalúan hasznosítható termés, mint a jelentéktelen vadrózsabokor áltermése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. Legértékesebb a C-vitamin-tartalma, ennek valóságos raktára. A C-vitamin pedig fokozza a szervezet ellenálló képességét, az immunrendszer működését. Ha tudjuk, hogy minden betegség, köztük a rák is az immunrendszer hiányos működésének a következménye, akkor felfoghatjuk a C-vitamin fontosságát. A C-vitaminon kívül a csipkebogyó számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyagok, vitaminok. A pektin elősegíti az emésztést, a flavonidok gyulladásgátló és antibiotikus, immunrendszererősítő hatást fejtenek ki, részt vesznek a szervezetben lezajló oxidációs folyamatok szabályozásában. Enyhe vizelethajtóként a csipkebogyó kedvező hatású a vesekőképződés ellen, vese- és hólyagbántalmakkor hasznos, jelentős vértisztító és görcsoldó. Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt, bort készíthetünk belőle. Leggyakrabban önállóan teaként vagy teakeverékként használjuk, különösen influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején. A teakészítés során nem szabad leforrázni, vagy főzni, mert a C-vitamin termolabilis, vagyis hő hatására elbomlik. Este langyos vízbe áztatjuk a bogyókat, másnapra kész a tea, meglangyosíthatjuk, de ne melegítsük fel túlságosan. Forrázással is készíthetünk teát, ennek íze kitűnő, ám vitamintartalma jóval alacsonyabb. A dzsemek, lekvárok készítése nagyon munkaigényes, mert meg kell szabadulni a bogyóban levő apró szőröktől. Az íze viszont kitűnő, C-vitamin-tartalma ellenben csekély. A csipkebogyóból készült bor, mivel hideg eljárással készül, megőrzi vitamintartalmát. Legegyszerűbb, ha 1 kg száraz vagy 2 kg nyers csipkebogyóra 3–3,5 liter vízben 1 kg oldott cukrot számolunk. Korsókban hagyjuk érni, mikor letisztult, üvegekbe szívjuk. Idén jó termése van a vadrózsának, érdemes begyűjteni, télire megszárítani. Pomjánek Béla, Hargita Népe

Hecsedlilekvár /csipkebogyó/

1 kg hecsedli, 700g mézA bogyókat megmossuk, leszárazzuk, kimagvaljuk, edénybe téve addig főzzük annyi vízbe ami ellepi, amig paszírozható puha nem lesz. /kb 1 óra/ A levét ne öntsük ki igyuk meg mézzel és citrommal.Átpaszírozás után kavarjuk hozzá a mézet és gyors tűzön megfelelő sűrűre főzzük.
Találtam egy oldalt, ami szerintem külön bejegyzést érdemel. Lehet, h lesznek átfedések, de majd meg próbálom korrigálni őket.

Csipkebogyó lekvár - hecsedli


Először csak a lekvárhoz szerettem volna gyűjteni, de egyre jobb dolgokat látok, úgyhogy globálba gyűjtögetek egy keveset.
Jó pár hete ez után kutakodom, h hogyan is lehetne elkészíteni a csipkebogyó lekvárt. Megígértem, egy barátosnémnak,h készítek neki, de most már engem is furdal a kíváncsiság. Kockázatos az egész, mivel a bogyóban lévő szöszöket 100%ban el kell távolítani. Igen ám, de hogyan. Az a baj, h aki foglalkozik vele, nagyban űzi, nem árulja el a titkot. Olyan öreget, már alig lehet találni, aki tudná a csínját-bínját, és még hajlandó lenne elárulni is.
A neten nézelődtem/ünk. Találtam is. Mivel vizuális alkat vagyok, ezért jobb szeretném látni és hallani az elkészítési módot. Egyenlőre be kell érnem az írott változattal:


RÓZSI NÉNI RECEPTTÁRA


Csipkebogyólekvár

3-4 liter csipkebogyót megtisztítunk úgy, hogy mindkét végét lecsípjük, megmossuk, majd annyi vízben, amennyi épp ellepi, puhára főzzük. Átpasszírozzuk, s ami átfolyt a passzírozón, azt sűrű szőrszitán gumikesztyűben – mert nagyon szúr – még egyszer átpasszírozzuk. Az így kapott levet addig főzzük, míg lekvár sűrűségű nem lesz. Akkor adunk hozzá 2/3-nyi cukrot, minden kilóhoz 60-70 dekát. Ezzel együtt már csak kis ideig főzzük. Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Különlegesen finom lekvárunk lesz a télen, ha ugyan addig el nem fogy.


Csipkebogyólekvár
Más elnevezések: hecsedli, hecserli, hecsetli, hecsli, hecselli, hecsepecs hecsenpencs, bicske, csipkenye, csitkenye, vadrózsalekvár
Különleges, egyedi jellemzők: a vadon termő csipkerózsa gyűjtögetett terméséből készített, homogén, pikáns lekvár, amely többek között a vadételek ideális kísérője.
Leírás: A vadon termő csipkerózsa (Rosa canina L., Rosaceae terméséből cukor és kevés víz felhasználásával készül. A csipkebogyóra jellemző illatú és ízű, homogén lekvár színe vörösesbarna (világostól sötétig terjedő árnyalatokban), felülete fényes, állománya a sűrűn folyótól az alaktartóig változó.
Felhasználás: A csipkebogyólekvár pikáns ízénél fogva nemcsak sütemények, fánkok, kenyér vagy kalács alkalmas ízesítője, hanem különböző mártások alapanyaga, sőt, adható vadhúsok mellé önállóan is. Csipkebogyómártás készíthető néhány kanál lekvár, egy evőkanál mustár, fél citrom leve és három-négy evőkanál bor elegyítésével. A csipkebogyólekvár országosan ismert és kedvelt termék.
(Forrás: Hagyományok, ízek, régiók - FVM AMC Kht., 2001)


...A legismertebb vadon termő bokrunk a vadrózsa és termése a csipkebogyó, amely tulajdonképpen áltermés, mint az alma. A csipkebogyó a természet legnagyszerűbb alkotásai közé tartozik, hiszen nincs még egy olyan sokoldalúan hasznosítható termés, mint a jelentéktelen vadrózsabokor áltermése. Már az ókori népek is felismerték gyógyító hatását. Legértékesebb a C-vitamin-tartalma, ennek valóságos raktára. A C-vitamin pedig fokozza a szervezet ellenálló képességét, az immunrendszer működését. Ha tudjuk, hogy minden betegség, köztük a rák is az immunrendszer hiányos működésének a következménye, akkor felfoghatjuk a C-vitamin fontosságát. A C-vitaminon kívül a csipkebogyó számos olyan anyagot tartalmaz, amelyet az emberi szervezet kiválóan tud hasznosítani: pektin, flavonidok, cukor, alma- és citromsav, cseranyagok, vitaminok. A pektin elősegíti az emésztést, a flavonidok gyulladásgátló és antibiotikus, immunrendszererősítő hatást fejtenek ki, részt vesznek a szervezetben lezajló oxidációs folyamatok szabályozásában. Enyhe vizelethajtóként a csipkebogyó kedvező hatású a vesekőképződés ellen, vese- és hólyagbántalmakkor hasznos, jelentős vértisztító és görcsoldó. Sokrétű felhasználását az is bizonyítja, hogy teát, szirupot, lekvárt, bort készíthetünk belőle. Leggyakrabban önállóan teaként vagy teakeverékként használjuk, különösen influenzás időszakban, meghűléses megbetegedések idején. A teakészítés során nem szabad leforrázni, vagy főzni, mert a C-vitamin termolabilis, vagyis hő hatására elbomlik. Este langyos vízbe áztatjuk a bogyókat, másnapra kész a tea, meglangyosíthatjuk, de ne melegítsük fel túlságosan. Forrázással is készíthetünk teát, ennek íze kitűnő, ám vitamintartalma jóval alacsonyabb. A dzsemek, lekvárok készítése nagyon munkaigényes, mert meg kell szabadulni a bogyóban levő apró szőröktől. Az íze viszont kitűnő, C-vitamin-tartalma ellenben csekély. A csipkebogyóból készült bor, mivel hideg eljárással készül, megőrzi vitamintartalmát. Legegyszerűbb, ha 1 kg száraz vagy 2 kg nyers csipkebogyóra 3–3,5 liter vízben 1 kg oldott cukrot számolunk. Korsókban hagyjuk érni, mikor letisztult, üvegekbe szívjuk. Idén jó termése van a vadrózsának, érdemes begyűjteni, télire megszárítani. Pomjánek Béla, Hargita Népe

Hecsedlilekvár /csipkebogyó/

1 kg hecsedli, 700g mézA bogyókat megmossuk, leszárazzuk, kimagvaljuk, edénybe téve addig főzzük annyi vízbe ami ellepi, amig paszírozható puha nem lesz. /kb 1 óra/ A levét ne öntsük ki igyuk meg mézzel és citrommal.Átpaszírozás után kavarjuk hozzá a mézet és gyors tűzön megfelelő sűrűre főzzük.
Találtam egy oldalt, ami szerintem külön bejegyzést érdemel. Lehet, h lesznek átfedések, de majd meg próbálom korrigálni őket.

Befutók a lakásavatóra - vendégváró falatok

nagy valószínűséggel ez lesz! Azért ma csinálok egy próbát a leveles tésztából, mivel még ilyen nem került kezem ügyébe.
A próba eledel aszalt paradicsomos-fetás-mentás szösszenet lesz, meg amit még találok itthon. :)

Szóval, a köv lesz a menü szombaton: padlizsánkrém, sütőtök krémleves,

sonkás kifli sajtkrémmel
hozzávalók:

2x450g levelestészta

töltelék:

20 dkg darált sonka v főtt tarja,
2dkg vaj,
3 ek tejföl,
 bors,
reszelt torma

A leveles vajastésztát 3 mm vékonyra kinyújtjuk és ivópohárral kiszúrjuk. Közepébe sonkatölteléket teszünk. Kettébe összehajtjuk tetejét tojással megkenjük és sütjük. Ha a tészta langyosra hűlt, az összehajtás mentén tölcsérből sajtkrémet nyomunk 1 cm szélességben és a krémet reszelt sajtba mártjuk.

Sajtkrém:
2dl tejjel, 2 kk liszttel sűrű pépet főzünk. A tűzről levéve forrón belekeverünk 2 tojássárgáját. 10 dkg vajat v ramat habosra keverünk, hozzáadjuk a kihűlt pépet és 8-10 dkg reszelt sajtot. Jó habosra keverjük.

A másik, mivel a jó ég tudja, h hányan leszünk:

póréhagymás bizé:

Pórét, fokhagymát meg kell pirítani,  kakukkfű bele meg pici rozmaring, darálthús paradicsompüré,só,bors. Össze kell rottyantani aztán, a kis párnácskákat megtölteni vele majd mikor kész akkor, tetejét tojással bekenni, szezámmal megszórni és be a sütőbe. Vigyázni, h a párnácskák ne legyen nagyok.

Ezt már csak találtam ( természetesen Áginál) , majd meglátom, h hogyan jövök bele és úgy készítek még

Sajtos-póréhagymás-sonkás párnácska

 
3mm vastagra nyújtja a leveles tésztát, 5x5 cm-re felkockázza a tésztát, a sütőt 180 fokra előmelegíteni. A kockákra felcsíkozott sonkát, felkarikázott póréhagymát és kék penészes sajtot (gorgonzolát) morzsolni. Néhány csepp olívaolajjal meglocsolni, bár anélkül sem száraz. 15 perc múltán megduzzad, megpirul és kész is.
Hozzá űdítő íz: mentás joghurttal leöntött reszelt sárgarépa

Göngyölt virsli (4-6 fő)


0.5 cm-es vastagságra kinyújtjuk a tésztát, keskeny csíkokat (1,5-2cm) vágunk a tésztából, s ferdén beletekerjük a virsliket, h kis rések maradjanak közte. Tepsibe rendezzük, tetejét megkenjük a felvert tojással. (elméletileg, de mivel nekem ilyenre nem biztos, h lesz lehetőségem) csak akkor tesszük be a sütőbe, amikor a vendégek megérkeztek. Mire szép aranybarna a tészta, már meg is sült és tálalhatjuk. Simán mustárt, ketchup- öt, majonézes tormát kínálhatunk hozzá.

Tipp: a virslikbe hosszában vágjunk egy rést, tegyünk bele keskeny sajt szeletkéket, s úgy göngyöljük a tésztába.

szendvicskrémek: tömlős macisajt márványsajttal kikerve pici petrezselyemmel és reszelt fokhagymával

Bor/sörkorcsolya

 
1. 3 nappal előbb elkészítendő: 1 üveg sós lében eltett gombáról egy pici levet le kell önteni, és az üvegbe bele kell tömni 5 gerezd felaprított fokhagymát, babérlevelet, egész borsot, 1 szál kaprot. Hiányzó folyadékot töltsd fel olívaolajjal, ezt hűtőben érleld 3 napig. Vajas rozskenyérrel szuper.

2. Vékony szeletekre vágjuk a friss kenyeret. 10 dkg vajhoz kb. 3 gerezd zúzott fokhagymát adunk, felolvasztjuk, s amikor egyet rottyant, beledobáljuk a kenyeret és egy kicsit megpirítjuk.

Grissini

1dl tej,
1 ek cukor,
2dkg élesztő (7 g szárított élesztő),
40 dkg finom liszt,
1 kk só,
1 dl víz (+ 4 ek kikívánkozott belőle),
a lekenéshez 1 dl tej,
a tepsi kikenéshez 1 ek olívaolaj,
a tetejére 1 ek durvára tengeri só,
fél ek köménymag

Az összes hozzávalókat a kenyérsütő üstjébe rakod - ha nincs, akkor sztem, hagyományos módszer - és a dagasztó-kelesztő programon kelt tésztát készíteni belőle. Kiszedni a gépből, lisztezett deszkán levegőtleníteni (ököllel dolgozni, az összes ellenségnek be lehet bokszolni), majd fél cm vastagra kinyújtani. Pizzavágóval kb. 2 cm széles, hosszú csíkokra vágni. A csíkok végeit ellentétes iránya sodorni, midaddig, míg csinos kis hurkácskák lesznek belőle. Vékonyan kiolajozott tepsire sorolni a rudakat, és még 20 percig keleszteni. ( 2 tepsire való). Tejjel lekenni, majd az egyik adagot köménnyel a másikt durva tengeri sóval megszórni. 180 foknál kb. 15 perc alatt világosra sütni.
(http://www.macikonyha.blogspot.com/)

+1 ötlet

anyu kitalálta, h van nyúl máj, esetleg pástétomnak? Rákerestem a neten, hátha, és íme:

Májpástétom

Hozzávalók:

60-80 dkg pulykamáj (akár egy kilóig is el lehet menni)
25 dkg zsír, preferáltan kacsazsír, de a disznózsír is megteszi
3-4 fej hagyma
1 fej fokhagyma
só, bors, majoranna, mustár, ketchup

A zsírt megolvasztom egy közepes edényben, megfonnyasztom benne a kockákra vágott (I love aprítógép) hagymát. Közben lemosom a májat, a nem kellő részeket eltávolítom, egy-egy májat 4-6 darabra vágok. A fokhagymát megpucolom. Ha a hagyma már nagyjából jó (én akkor sem akadok fent, ha nem teljesen), rádobom a májakat, és rányomom a fokhagymát. Megborsozom és majorannázom jó alaposan, és kb. 15 perc alatt megsütöm őket.

Lehúzom a tűzről, egy szűrőkanállal kiszedegetem a májakat, a zsírt pedig élénk tűzön lesütöm, hogy a víz eltávozzon belőle. A májak, ha már nem tűzforróak, 4-5 adagban az aprítógépben homogenizálódnak közben (rúdmixerrel is lehet, de az aprítógép hatékonyabb). Ha az összes májat leturmixoltam, sót, borsot, majorannát adok hozzá, valamint mustárt és ketchupot. Egyiket se sajnálom, a ketchupból azért kevesebb jut, inkább a mustár dominál. Kanalazok hozzá a zsírjából is, hogy jól kenhető legyen, alaposan összekeverem az egészet, és készen is van a májpástétom.

Ez egy jó nagy adag, 10-15 fős baráti társaság reggelije / vacsorája lehet. A recept alapját az exkineziológusomtól tanultam.
http://narancskonyha.freeblog.hu/archives/2006/12/31/Majpastetom/

(Gyógy)füves süti - VKF XXXIV. Aphrodité asztala

Erre a receptre még vmikor 2009 elején találtam rá, Marmalade oldalán, ott mexikói csokis püpökkenyér néven futott. De semmi olyat nem találtam benne, ami mexikóira utalna, így pár sütésnek el kellett telnie ahhoz, hogy igazi mexikói legyen. Hívtam varázssütinek is, mivel blogírási válságban is voltam, de aztán vmelyik sütési folyamat után újra nekiálltam írni...
Az első turbós sütés után egyik barátomnak vittem kóstolót, majd a következő üzenetet kaptam egy kis idő múlva: "legközelebb nőt is mellékelj mellé...:)))"
Fotót csak lopva tudtam készíteni, mivel hamar elfogy.  A vértesben túráztunk, mindenki kapott egy szeletet az elején, volt akire olyan hatással volt, mintha duracell nyuszit reggelizett volna...
Úgy gondoltam, h ebben a sütiben elég sok afrodiziákum benne van, és ha egyszer is, de nevezek a májusi VKF!-en.



Gyógyfüves süti

Hozzávalók:
1 bögre (2,5 decis) olvadt vaj,
fél bögre kakaópor,
¼ bögre kávé,
 ½ bögre víz,
2 bögre cukor (az egyik bögre nálam barnacukor volt),
2 tojás,
½ bögre tejszín (eredetileg tejföl, vagy creme fraiche),
2 csésze liszt,
2 kiskanál vanília esszencia (vanilia kikapart része) 
1 kiskanál szódabikarbóna,
2 kiskanál őrölt fahéj,
gyömbér lereszelve,
szerecsendió,
kardamon frissen őrölve
koriander frissen őrölve
chili (ezeket még hozzátettem, tea és szárított formában)
egy csipetnyi só,
egy narancs reszelt héja 
2-3 evőkanál narancslé

harmadszori sütésre is tettem hozzá:
kakukkfűvet,
mentát
pár csepp tabascot.

Így már igazi mexikói lett. :)



Egy tálba összekevertem a lisztet, a szódabikarbónát, a fahéjat, a narancs reszelt héját és a sót. Kávédarálóban leporítottam a füveket, a teát, a koriandert, kardamont, majd ezt is hozzáadtam a liszthez. 
Egy másik tálban a tojást habosra vertem a cukorral, hozzáadtam a vajat, a vanília esszenciát, a kakaóport a vízben feloldva, a kávét, a tejszínt, és a narancs levét ill. a megérzés szerinti tabascot. Majd összedolgoztam a fűszeres liszttel. Kivajazott, lisztezett püspökkenyér fomában, közepes lángon 45-50 perc alatt elkészült.

diólekvár

Nagy nehezen találtam vmit, de ez nem kimondottan lekvár, inkább gyógyír.

Íme a leírás:

1/2 kg dió-mazsola-aszalt sárgabarack-méz-citrom.
A citromot súrolni, tisztítani. Mindent ledarálunk, és összekeverjük. És ennyi. Hűvös helyen sokáig eláll. Fogyasztása: reggeli előtt 1-1,5 órával 1 ek.

Lehet kapni is diólekvárt, azt meg tudtam, h dióbélből készítik. Bár ha neten keresgél az emberfia, inkább a zöld diót részesítik előnyben. Vhol a Kárpátalján, létezik ilyen,h Diófesztivál, ott biztosan többet lehetne megtudni. Esetleg öregektől érdeklődni, vagy kísérletezni. Még azt is lehetne, h megvenni egy diólekvárt, és kiízlelni belőle, h mégis mit tehettek bele, és lekoppintani, h egy sokkal jobbat készíts.
www.rendker.hu oldalon található a lekvár megvételre.

"Tisztítja a májat, a gyomrot és a vért. B1- vitamintartalma segíti az idegrendszer energiaellátát, az idegek működését. Energiaértéke és tápanyagtartalma igen nagy. Javítja a kedélyállapotot. A-vitamintartalma késlelteti a haj őszülési folyamatát, lassítja a kopaszodást, megelőzi a különböző bőrbetegségeket. A diólekvár kiváló palacsintába, gyermekeknek kiflire, zsemlére mogyorókrém helyett. Sütésálló, zserbóba, beiglibe, kiflibe is ajánlott."


Birsalma, körte

Újabb finomság van kilátásban!!! Birsalma!!! Találtam egy jó kis receptet pár hete, de nem jut eszembe, h hol is láttam... :( Így hát, megint felkerekedtem a netre és böngészek, itt egybegyűjtöm a legjobbnak tűnőket. :)))

Birsalma lekvár

Hozzávalók:
2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1,5 kg kristálycukor, 2 citrom.

Elkészítés:

A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd a magházat a porcos részeivel együtt vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül.
Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. Akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.
A pikáns birsalma lekvárt kenhetjük vajjal megkent péksüteményre, tálalhatjuk sült liba és kacsamáj mellé, de nagyon jól kiegészítheti vadételeinket is. Sajtok fenséges kísérője is lehet.
Elkészítési idő: 60-80 perc


Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd, 6 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, só.Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéjrudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. / www.kaldeneker.hu /

Gyömbéres birsalmás csirkemell

Hozzávalók (2 személyre)1 nagy csirkemellfilé, só, bors1 nagy birsalma1 közepes fej hagyma (salottát használtam), karikázva1 citrom leve, méz1 tk őrölt gyömbér½ tk őrölt fahéjkb. 4 dkg vajElőször egy lábosban felforralok vizet, beleteszem a citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágom, ill. ha nagyon nagy, még további cikkekre. Úgy ahogy van, magostul, héjastul azonnal beteszem a vízbe (azért fontos, hogy a víz már ott legyen, mert a gyümölcs különben egy perc alatt bebarnul.) Roppanósra főzöm, azaz puhuljon meg, de nem legyen pépes, maradjon meg a formája. Ez nyilván birsalmafüggő, nekem pontosan 12 percig tartott. Mialatt fő, falatnyi darabokra felszetelem a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve kivágom a magházát (ezt nyersen nagyon nehéz lenne, olyan kemény) és a csirkével azonos méretű kockákra vágom. Egy serpenyőben vajon megpárolom a karikára szeletelt hagymát, hozzáadom az őrölt fahéjat, gyömbért ( a gyömbér dominál) és rádobom a csirkemellet, sózom, borsozom, pirosra sütöm, a végén még egy tk-nyi mézzel átforgatom és egy picit odakapatom. Félrehúzom, amíg karamellizálom a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy tk-nyi mézet felolvasztok ás rádobom a kockázott gyümölcsöt. Átforgatom amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adom hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatok rá. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.



 
Körtekrém mandulával


Igazi őszi gyümölcsös édesség ez a krém. A körte helyett tehetsz bele almát vagy birsalmát is, de a manduláról semmiképp ne mondj le!

Hozzávalók:
• 4 nagy körte
• 4 dkg vaj
• 3 evőkanál cukor
• 4 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 4 csepp keserűmandula-aroma
• 5 dkg hámozott mandula
• 4 evőkanál barna cukor

Elkészítése:
A körtéket meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöket kockákra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, és 2 percig karamellizáljuk. A masszát kis tálkákba adagoljuk. Felmelegítjük a tejszínt, a tojássárgákat 1 evőkanál cukorral meg a mandulaaromával felverjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínbe. A keveréket a körtékre öntjük, hűlni hagyjuk, majd 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A mandulát tapadásmentes serpenyőben, vajban megpirítjuk, és durvára vágjuk. Tálaláskor a krémet meghintjük barna cukorral, 2 percre sütőbe toljuk, megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik, majd egyenletesen elosztjuk rajta a mandulát. Azonnal tálaljuk.VariációA körtét almával, sárgabarackkal vagy vízgőzben előzetesen megpuhított birsalmával is helyettesíthetjük.
Fakanál2005.09.22

Egyéb őszi lekvárok

Ezeket a www.fakanal.hu oldalról szedtem le, ha több időm lesz, akkor szemezgetek belőle. No meg, muszáj is, mivel a filmekért a fizetségem gyümi lekvár. :) No és persze némelyiket még feltunningolom jó kis fűszerekkel. :)))

Körte-alma-szőlőlekvár

HOZZÁVALÓK:

50-50 dkg körte és alma
1 kg fekete szőlő
1 citrom
1,5 kg cukor

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat és körtéket meghámozzuk, magházukat kivájjuk. Az almamagokat teafőzőbe tesszük. A szőlőt összezúzzuk, levét összegyűjtjük. Az almákat, a körtéket, a szőlő levét, a cukrot meg a citrom levét és reszelt héját összekeverjük, majd hozzáadjuk az almamagokat. Kislángon gyakran kevergetve 1 órát főzzük. Kiszedjük a magokat, és a lekvárt üvegekbe töltjük.

Alma-narancs zselé

HOZZÁVALÓK:

2 kg alma
4 narancs
1 kg cukor
2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

Az almákat kis darabokra vágjuk, lábasba tesszük, annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és puhára főzzük. Amikor kész, szitán átpasszírozzuk, 1 liter levet kell kapnunk. A narancsokat megmossuk, és vékonyan felszeleteljük. Az almákhoz keverjük, hozzáadjuk a cukrot, felforraljuk, és kislángon 1 órát főzzük.


Narancsos szilvalekvár
2 db 5 dl-es üveghez


HOZZÁVALÓK:

80-80 dkg szilva és kristálycukor
2 narancs

ELKÉSZÍTÉS

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk. A narancsokat meghámozzuk, húsukat kis darabokra vágjuk. Mély lábasban a gyümölcsöket, a cukrot és a narancshéjat összekeverjük, felforraljuk, majd közepes tűzön kb. 40 percig főzzük, közben gyakran megkeverjük. Végül üvegekbe töltjük, és lezárjuk.

Ha befőzőcukrot használunk, 5 perc forralás is elég.


Padlizsánlekvár örmény módra

HOZZÁVALÓK:

1-1 kg kis padlizsán és kristálycukor
2 cm-es gyömbér (darabka)
1 nagy citrom
2 szegfűszeg
2-2 evőkanál szezámmag és méz
2 dl víz

ELKÉSZÍTÉS

1. A padlizsánokat meghámozzuk, és kalapos végüket levágjuk. Villával megszurkáljuk, és lobogó vízben 10 percig főzzük. Lecsöpögtetjük, és szitán minden levüket kinyomjuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a padlizsánhúst, és lefedve 12 órára hűtőbe tesszük. Átkeverjük, majd lecsöpögtetjük. A padlizsánhúst apróra vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, és lereszeljük. A citrom levét kinyomjuk, magjait félretesszük.

2. A gyömbért, a citrommagokat és a szegfűszeget gézbe vagy muszlinba tesszük, kis batyut készítünk belőle, és zsineggel átkötjük. A szezámmagot teflonban aranyszínűre pirítjuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A cukros-padlizsános szirupot a vízzel, a fűszeres batyuval és a citromlé felével felforraljuk, 10 percig főzzük, majd beletesszük a padlizsánhúst. Állandóan kevergetve 20 percig forraljuk, míg jól besűrűsödik.

3. Beleöntjük a maradék citromlevet, és még 5 percig forraljuk. A fűszeres batyut kivesszük, az edényt a tűzről levesszük, kevergetve hozzáadjuk a mézet és a szezámmagot. Üvegekbe töltjük, és gézzel lefedjük. Amikor kihűlt, lezárjuk az üvegeket.

Jó tudni
Elkészítés után legalább 15 napig pihentessük, csak utána fogyasszuk! Ha kinyitottuk, hűtőben tartva még 2 hónapig eláll.

Különösen finom, ha palacsintába töltjük, vagy szezámmagos kenyérre kenve fogyasztjuk.

Paradicsomlekvár

HOZZÁVALÓK:

2,5 kg paradicsom
10 dkg vaj
csipetnyi sáfrány
4 evőkanál akácméz
1 fej vöröshagyma
1 kávéskanál őrölt fahéj
2 evőkanál szezámmag
bors

ELKÉSZÍTÉS

A paradicsomokat 1 percre forró vízbe tesszük, majd hideg vízzel leöblítjük, így a héjuk könnyen lehúzható. Kettévágjuk, szitán áttörjük, így a magokat meg a levet is eltávolítjuk. A vajat megolvasztjuk (vigyázzunk, ne barnítsuk meg!), hozzáadjuk a paradicsomot, a kockákra vágott hagymát, a sáfrányt, kevés sót, borsot. Felforraljuk, majd kislángon kb. 1 óra alatt lekvár sűrűségűre főzzük (ne fedjük le!). 40 perc után már csak kevés folyadéknak kell maradnia. Amikor kész, a tűzről levéve belekeverjük a mézet és a fahéjat, majd kihűtjük. A szezámmagokat teflonban megpirítjuk, és tálaláskor a lekvár tetejére szórjuk.

Szinte minden húsféléhez nagyon jól illik, különösen sonkával és sült csirkével finom.
Elkészítés után hűtőben, zárt üvegben 10 napig eláll.



Vaníliás szőlőlekvár

HOZZÁVALÓK:

1 kg nagyon érett fehér szőlő
50 dkg cukor
1 vaniliarúd

ELKÉSZÍTÉS

A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a cukorral megszórjuk, és másnapig állni hagyjuk. Vízgőzben felforraljuk, beletesszük a vaníliarudat, és kislángon, állandóan kevergetve 1 órát főzzük, közben a magokat kiszedegetjük. Amikor kész, üvegekbe töltjük

Sütőtök lekvár variációk :)

Elkészült a sütőtök krémleves! De kedvem lenne még kreatívkodni a sütőtökkel, ha már a szilva elmaradt. Mint kiderült, lehet belőle lekvárt is készíteni, íme néhány. Bár közben rábukkantam egy tuti jó oldalra is, www.kaldeneker.hu , hát itt egész nap tudnék bolyongani...
Szóval, a lekvárok:

Sütőtök lekvár naranccsal

Hozzávalók:1 kg sütőtök, 3 narancs, 2 tasak zselatinpor, 15 dkg cukor, 1 dkg vaj
Elkészítés:A sütőtököt meghámozzuk, kimagozzuk, kis darabokra összevágjuk, és egy nagy lábasba tesszük. A narancsokat meghámozzuk, gerezdekre szedjük, lehúzzuk a hártyájukat. A narancshúst darabokra vágjuk és a sütőtökhöz adjuk. Felöntjük 1 deci vízzel, felforraljuk, és a forrástól számított 25 percig főzzük, a keletkező habot folyamatosan leszedjük. Amikor már minden puha, villával pépesítjük. A zselatint összekeverjük 3 evőkanál cukorral, a lekvárhoz adjuk, felforraljuk, és 3 percig kislángon főzzük. Állandó kevergetés közben hozzáadjuk a maradék cukrot és a vajat. 3 percig tovább forraljuk, majd levesszük a tűzről, átkeverjük, és befőttesüvegekbe töltjük.

Terebess-féle Sütőtöklekvár

Elkészítés: 1 kg sütőtököt megmosok, cikkekre vágom, majd kimagozom és sütőben megsütöm, de nem pirítom meg. Ha kihűlt, meghámozom és a húsát fele-fele arányban borízű almából készült kompóttal összekeverem, majd turmixolom. A tűzre visszatéve kevergetve felforralom, mézzel édesítem és azon forrón üvegekbe töltöm. Lekötve szárazgőzben hagyom kihűlni. Akik kóstolták, bizonyítják milyen finom


Töklekvár
A fiatal, de már ropogós tököt meghámozzuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és húsát legyalulva lemérjük. Minden kiló tökhöz egy citrom lereszelt héját, kifacsart, átszűrt levét, és kb. egy háromcentis vaníliarúd darabot adunk, és annyi vízzel öntjük le, hogy éppen csak ellepje. Jó puhára megfőzzük, majd minden kiló tökre 20-25 deka kristálycukrot szórunk. Most már kevergetve még 20 percig forraljuk, kisebb üvegekbe töltjük, és szalicillal elkevert, alkoholba mártott celofánnal lekötjük. Szárazgőzben hagyjuk kihűlni.



Fűszeres sütőtöklekvár

Arányok:
2 kg sütőtök /
2 szegfűszeg /
1 rúd fahéj /
1,5 kg cukor /
kis darab gyömbér /
 1 citrom
A tököt hámozzuk meg, magozzuk ki, vágjuk apró darabokra. Tegyük bele egy lábosba, öntsünk hozzá kevés vizet és a citrom levét. Ha megpuhult, törjük pépessé (turmixgéppel a legjobb) Az elkészült péphez adjuk hozzá a cukrot és a fűszereket. Lassú tűzön főzzük folyamatosan kevergetve, amíg megfelelő sűrűségű nem lesz. Mielőtt üvegekbe töltenénk a lekvárt, vegyük ki belőle a fűszereket.

Egyenlőre ennyi! Bár sztem, én a háromból és némi adalék gondolatból fogok egy újat kreálni. :)))

És íme az enyém:
Sütőtök lekvár Kinga módra :)))

1,5 kg sütőtököt darabokra vágok, kimagozom és kb. 3/4 óra alatt megsütöm, hagyom kihűlni, majd a húsát kikaparom. Majd lábosba teszem, összeturmixolom, adok még hozzá: 3 narancs gerezdekre szedve, lehártyázva; kb. 2cm-es gyömbér darabot, citrom/narancs héját belereszelek, illetve 1-1,5 citrom levét, 1dl. vizet, kb. 70dkg cukrot, jól elkeverem, majd fűszerezem: fahéj, szegfűszeg, ánizs, kakukkfű, zsálya, koriander. Összerottyantom, üvegekbe töltöm, egy kis szalicilt szórok a tetejére és száraz dunsztba teszem.
Isteni fincsi lett!!! Sztem még kell belőle készítenem, mert a lakásavatóra nem marad!!! :))) Jól gondoltam, már harmadszor teszek a kocsiba, küldés alatt van Sárvárra, de már megint kifogyott. Cserébe aszalt epret kapok, bár jobban örültem volna az aszalt paradicsomnak. De azt mondták,h ne kérjek lehetetlent. :) De, mint tudjuk a lehetetlen célba venni is érdemes. :)))