2009. szeptember 22., kedd

Mákos szelet


Ezen a hétvégén kb. 5 születésnaposunk volt. Gondoltam, vmiféle tortát azért kellene nekik sütni/vinni/rendelni. Igen ám, de míg a cél helyszínig eljutottunk, előtte még kirándultunk egy nagyot. Illetve, akik hozhatták volna még, ha rendeltünk volna, azok is születésnaposok voltak. Így maradt a sütési formáció, krémmentesen. Anyunak felvetettem, mi lenne ha a mákos sütit kivételesen tortaformában ksézítenénk el. Először ódzkodott a témától, de csak belevágott. A többiek tárházában biztos készült róla közelebbi fotó is...





Íme a recept:

38dkg porcukrot 8 tojássárgájával kikeverni. Ezután hozzáadni 12dkg őrölt mákot, 6dkg darált diót, 6dkg zsemlemorzsát, 6dkg lisztet, 1/2 cs. sütőport, kk fahéjat, 4 szem törött szegfűszeget, citromhéjat, egy kis rumot, végül a tojások habját.

Először nagy lángon, majd kis lángon sütjük. Ha megsült, megvárjuk, míg kihűl, kettévágjuk, lekvárral megkenjük.

Máz:
1 tojás fehérjét, 8 dkg porcukorral 1 citrom levével fél órát verjük. ha kész a tortára kenjük.


Csodatorta





Ezzel még adós vagyok, kétszer is elkészült idén, egyszer az én szülinapomra, egyszer pedig a barátoméra. Ez a torta még anyu nagymamájának leírása alapján készül.



hozzávalók:

4 egész tojás

30dkg cukor

10 kanál víz

20 dkg liszt

10 dkg dió

késhegynyi sütőpor

Úgy készítjük el, mint a piskótát, kisebb tortaformában.

Kávéskrém:

1dl erős fekete kávé

20dkg cukor

4db tojássárgája

kicsi liszt

vaniliacukor



Ezeket sűrűre főzzük és a jól kikevert 20dkg vajhoz adjuk.

A krémet jól lehűtjük és megtöltjük vele a tortát. Ha egy kicsivel több krémet készítünk, akkor az egész tortát be tudjuk vele vonni.