egy pár recept is előkerült, vagyis inkább kitépkedtem az újságokból, h inkább pár lap maradjon, ne egy újság. Aztán, ha beírkodtam őket, ezek is repülnek. Egy egész napos menüsort találtam első nekifutásra:
reggeli: céklás müzli
Hozzávalók: 4ek rozspehely, 1 sárgarépa, fél alma, 1 kisebb céklagumó, 1,5dl joghurt, fél kk méz, fél citrom leve, friss kapor, pici bors
a rozspelyhet áztassuk egy éjszakán át hideg vízben! A sárgarépát, a céklát, az almát hámozzuk meg, reszeljük le. Keverjük össze, és csepegtessünk rá citromlevet. Mossuk meg a kaprot, itassuk le róla a vizet és aprítsuk fel. A joghurtot keverjük össze a mézzel, a borssal, kevés citromlével, és fűszerezzük a felaprított kaporral. Simítsuk tányérra a rozspelyhet, halmozzuk rá a reszelt zöldségeket és öntsük le a mártással.
ebédre v vacsorára: zöldséglepény
hozzávalók: 20dkg grahamliszt, 20dkg rozsliszt, 60dkg friss paraj, 60dkg paradicsom, 12,5 dkg mozzarella, 1 csomó zöldhagyma, 2dl joghurt, 5dkg élesztő, csipetnyi cukor, bazsalikom, oregánó, só, bors és kevés reszelt szerecsendió
Tisztítsuk meg alaposan a parajleveleket, és tegyük a lábosba. Kis lángon pároljuk addig míg össze nem esik, majd öntsük le róla a felesleges vizet. Ezután vágjuk del drvára a leveleket és ízesítsük sóval, borssal. Halmozzuk deszkára a kétféle lisztet, közepébe nyomjunk mélyedést, és morzsoljuk bele az élesztőt. Hintsük meg cukorral, és locsoljuk meg meg kevés langyos vízzel. Kevés lisztet beledolgozva készítsünk kovászt. Takarjuk le, és meleg helyen kelesszük a kétszeresére. Dolgozzuk bele a maradék lisztet, a szobahőmérsékletű joghurtot, sót és kb. 0,7 dl vizet. Robotgéppel dolgozzuk simára, és ha szükséges, lágyítsuk még a tésztát a vízzel. Meleg helyen ismét kelesszük letakarva. Míg a tészta növekszik, vágjuk fel a paradicsomot és a zöldhagymát, vmint a lecsöpögtetett mozzarellát. Aprítsuk föl a zöldfűszereket is. Melegítsük fel a sütőt 200°C-ra, és egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. Nyújtsuk ki a tésztát és fektessük a tepsibe. Rakjuk ki paradicsomkarikákkal, spenótal, majd hintsük meg a sajttal, a zöldfűszerekkel és a hagymakarikákkal. 30-40 percig süssük.
Vacsorára - vegyes saláta
Hozzávalók: 25dkg parajlevél, 4 paradicsom, 0,5 kg kígyóuborka, 2 sárgarépa, 1 szál póréhagyma, 5dkg friss csíranövény (búza, lucerna, mustár stb), néhány friss csiperkegomba, 1 gerezd fokhagyma, 1-2 ek fűszeres ecet, 1 ek citromlé, 1kk mustár, csipetnyi reszelt torma, 1 ek méz, 2 ek olívaolaj, só, bors, 4-8 szelet magvas kenyér
Mossuk meg a friss parajleveleket és a csíranövényeket. Vágjuk cikkekre a paradicsomot, reszeljük le a meghámozott kígyóuborkát és a sárgarépát. Tisztítsuk meg a póréhagymát, és karikázzuk fel vékonyan. Az öntethez keverjük ki az olajat az ecettel és a citromlével, majd ízesítsük mézzel, mustárral, tormával, sóval és borssal, illetve ízlés szerint az összetört fokhagymával. Halmozzuk fel a zöldségeket egy salátástálba, utoljára hagyva a spenótot és a csíranövényeket. Hámozzuk meg és szeleteljük fel az apró gombákat, és szórjuk ezeket is a salátára. Locsoljuk meg az öntettel, és tálaljuk pirított kenyérrel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése