2009. szeptember 14., hétfő

Házi tejci :)

Budapesten még csak kevés helyen cirkálnak a "bádogbocik", de a vidéki városokban-falvakban mind gyakrabban tűnnek fel ezek a hűtőautók, amelyekből nyers, kezeletlen tejet vásárolhatunk. Körbejártuk a nyerstej-kérdést, és tele vagyunk hasznos információval.
A bolti tejekhez fűződő visszás viszonyunk érthető, de ezzel még nem vagyunk beljebb. Szerencsére léteznek biztonságosabb és egészségesebb megoldások is, amihez csak nyers tej és egy kis házimunka szükséges. Nagyon megéri - egy próbát mindenképpen.

Kis tejtöri

Régészeti leletek tanúbizonysága szerint az ember évezredek óta fogyasztja bizonyos állatok tejét. Sőt Kleopátra már külsőleg is, szépészeti célokra is alkalmazta a szamártejet. A tej fogyasztása körül újra és újra fellobbanó a vitában, miszerint egészséges vagy éppenséggel káros-e, nem szeretnénk állást foglalni, azonban saját példánkból tudjuk, hogy egy jó tejeskávé sok tejhabbal megfelelően kipárnázza az idegeket kora reggel.
Az évezredek során milliók haltak meg tejjárványok miatt (például tébécé), azonban a tej tartósítását tekintve az igazi áttörést Louis Pasteur és Claude Bernard módszere hozta meg 1862-ben, amit azóta pasztörizálásnak neveztek el. Az eljárás lényege, hogy a folyadékokat 60-90°C közé felmelegítve és hirtelen 5°C körüli hőmérsékletre lehűtve a folyadékok mikroorganizmus-tartalma drasztikusan lecsökken, ezáltal eltarthatóságuk megnő. Tudnunk kell azonban, hogy a pasztörizálással nemcsak a rossz baktériumok pusztulnak el, hanem (hőfok függvényében) a jók is, sérül továbbá a tej ásványianyag- és vitamintartalma. A manapság oly népszerű, hosszan eltartható UHT (ultra high temperature) tejeket 135°C közeli hőmérsékletre melegítik, ezért is van a jellegzetes kicsit "kozmás" utóíze. Ezek a tejek a "normál" pasztőrözött tejekhez képest alacsonyabb ásványianyag- és vitamintartalommal rendelkeznek.

A tehén és teje

A tehén termékén, a tejen az állat táplálkozása, tartástechnológiája is nyomot hagy. A legfinomabb tejet a szabadtartásban tartott, mezőn legelésző állatok adják. A frissen lefejt, tőgymeleg tej baktericid hatással rendelkezik, azaz a baktériumszám nemhogy nőne, hanem éppen csökken benne. Ez a hatás két óra hosszat tart, abban az esetben, ha a tej hőmérséklete állandó. Nyers tejnek a kezeletlen tejet nevezi a szakirodalom. A bádogbocikból 5-6°C-os, hűtött tejet lehet vásárolni.

Mire érdemes odafigyelni?
1. Kitől vesszük? A házi tejet árusítóknak jól látható helyen ki kell függeszteniük a tej összes paraméterét!
2. Tárolása 5-6°C fokon történjen!
3. A hűtőlánc ne szakadjon meg! Nyári melegben a piacon vásárolt tej hűtését meg kell oldanunk, különben aludttejjel az üvegben érünk majd haza!
4. Fogyasztás előtt forraljuk fel!
5. A hamisított (hígított) tej nem forr fel, vagy csak hosszabb idő alatt. Sajnos, a jó minőségű tejek esetében 20-30 százalék víz hozzáadásával érzékszervileg NEM megállapítható, hogy a tejet hamisították!
6. Nagyon tiszta, porcelán- vagy üvegedényben tároljuk!

Néhány tipp, mit és hogyan készítsünk a tejből
(A leírást végigolvasva kitűnik, hogy a vásárolt tej az utolsó cseppig hasznosítható!)

Tejszín
Szobahőmérsékleten a tejből pár óra leforgása alatt kiválik a tejzsír, ami a tej tetején megül. Ez a tejszín. Kanállal leszedve, felforralva, hűtőben lehűtve kész is a házi tejszín, ami simán felverhető némely bolti társával ellentétben.

Vaj és író
A tejszínből nemcsak tejszínhab, hanem vaj is készíthető. A vajkészítés mellékterméke az író. A tejszínt befőttes üvegbe töltve, rázogatva kicsapódik belőle a vaj, illetve a tetején elkülönül az író. A vaj tovább ízesíthető sóval, borssal, szárított fűszerekkel (petrezselyem, majoránna, oregánó stb.), így fűszervajat kapunk. Az író gyümölccsel turmixolva isteni frissítő ital!

Aludttej és tejföl
Ha a friss tejet nem szobahőmérsékleten, hanem melegebb (de nem forró) helyen tároljuk 1-2 nap alatt megalszik. Az aludttej az egyik legfinomabb dolog, ami a tejjel történhet! Az aludttej tetején képződő zsíros réteg pedig a tejföl.

Túró és savó
A tejföl alatt megmaradt aludttejből túrót készíthetünk. Lassan, óvatosan hevítve, majd forráspont alatt tartva kicsapódik a fehérje, ami gyakorlatilag a túró. Célszerű néha megkeverni, hogy a ne álljon össze. Ezt követően szitán vagy tiszta konyharuhán átszűrjük. (A konyharuha ne legyen vegyszermaradványos! Mosás után célszerű ecetben átöblíteni.) Egy óra alatt kicsöpög belőle a savó, amiből gyümölccsel szintén készülhet gyümölcsturmix.

Sajt
Sajt készülhet a friss túróból is. A túrót fűszerezzük friss zöldfűszerekkel (rozmaring, kakukkfű, oregánó, petrezselyem, majoránna, kapor), sóval, alakítsuk gömbformává, majd a hűtőben nehezéket ráhelyezve sajtoljuk. Másik módszer, hogy a friss tejet sóval ízesítjük (1 literhez 2 dkg só), majd folyamatosan kevergetve főzzük 20-30 percig.

Ezt követően tűzről levéve mennyiségtől függően (1 liter tej esetében 25 ml ecet) öntünk bele alma- vagy borecetet. A fehérjék kicsapódnak, és beindul a túrósodás. Ízesíthetjük zöldfűszerekkel, köménnyel, tiszta konyharuhába töltjük, azt megcsomózzuk, és a csomó alatt egy fakanalat átdugva hideg helyen lecsöpögtetjük. 1-2 nap alatt kész is a friss, fűszeres házi sajtunk.

Joghurt és kefir
A nyers tejet forraljuk fel, majd keverjünk bele egy doboz bolti kefirt vagy joghurtot. Ezt követően meleg helyen rövid időn belül (12 óra-1 nap) megerjed. Ebből a "házi" kefirből/joghurtból célszerű félretenni egy adagot, hogy a következő alkalommal már azzal savanyíthassuk a házi tejet. A gyümölcsjoghurt elkészítése innen már csak egy lépés. Turmixgép plusz gyümölcs és házi joghurt. Garantáltan adalékanyag-mentes.
forrás: női lapozó