2009. március 26., csütörtök

Pizza+paradicsomszózs

mi kell hozzá:
30dkg liszt +liszt a gyúráshoz, só, 4 ek olívaolaj, 20g friss élesztő

hogyan készül:
egy tálba öntjük a lisztet, és elkeverjük egy nagy csipet sóval és az olajjal. Szétmorzsoljuk az élesztőt, és 1,5 dl langyos vízben felfuttatjuk. A tálban először jól összekeverjük az egészet, utána már könnyebben megy a nyújtódeszkán. Megszórjuk kis liszttel, és a tésztát erőteljesen átgyúrjuk. Addig gyúrjuk, amíg szép selmyes és sima lesz. Vag amíg a karunk bírja. A tésztagolyót visszatessük a tálba, letakarjuk egy konyharuhával, és várunk. Kb. 30-45 perc múlva a tészta kb. a duplájára dagad így készen áll a sütésre.

Változat délről: 40dkg liszt, 1 tojás, 2dl tej, 25 g élesztő. A tészta kicsit vastagabb és kiadósabb lesz.

Paradicsomszósz:

mi kell hozzá:
1 vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1ek olívaolaj, 1 nagy koncerv hámozott paradicsom (800g), só, frissen őrölt bors, olasz fűszerkeverék

hogyan készül:
Egy serpenyőben felmelegítünk 1 ek olívaolajat, beletesszük az apróra vágott vöröshagymát és a fokhagymát. Összevágjuk a paradicsomot és a levével együtt a serpenyőbe öntjük. Megsózzuk, borsozzuk és 20 percig fedőnélkül közepes hőfokon, gyakori kevergetés mellett főzzük.

forrás: Az olasz konyha alapjai c. könyv

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése