2011. szeptember 14., szerda

Hatlapos

Anyu és a párom odavannak ezért a sütiért, bár mindegyikükben más-más ízvilág él. Anyuéban még a régi korok ízemlékei, amikor még cikóri kávéval készült. Az utóbbi időben erőteljesebben kutattuk, de sehol semmi, aztán kaptam Emőkétől, egyik másik ismerőstől, találtam még a neten párat. Végül is két receptből tevődött össze. Gondoltam egyet, h páromnak megsütöm tortaformában is, talán nem egy nagy ördöngösség. Sikerült és finom lett, most már csak azt nem értem, h miért paráznak miatta annyian. Nem egy nagy durranás. :) Szóval, a tésztát INNÉT vettem, a krémet pedig találtam a szekrényben a sok-sok papír közt. :) 



Hozzávalók: 
tészta:
  • 50dkg liszt
  • 10dkg porcukor
  • 1 cs. szalakáli
  • 2dl tej
  • 8dkg zsír 
Krém: 
  • 30dkg cukor
  • 1 l tej
  • 10-12dkg rétesliszt
  • 5dkg kakaó
  • még tettem bele 1 ek gabonakávét



    Mielőtt nekiálltam volna, begyújtottam a sütőt, egy kis pohárba tettem a csomag szalakálit és kevés tejben "felfuttattam" . 
    Átszitáltam a lisztet és a porcukrot is, majd hozzáadtam a szalakális tejet, a maradék tejet és a zsírt. Összegyúrtam, majd 6 egyforma részre osztottam. Mindegyiket szinte hajszálvékonyra sodortam, kivágtam egy 24cm-es tortaformát. Kizsírozott tepsire tettem, kicsit megböködtem villával, nehogy felhólyagosodjon. Kb. 200°C-os sütőben rövid időn belül megsütöttem, kb. 8-10perc. Világosra sütöttem, nehogy kiszáradjanak. 
    Elkészítettem a krémet. 30dkg cukorból karamellt készítettem, majd fél liter tejjel felengedtem. A másik felében csomómentesen elkevertem a kakaót, a lisztet és a kávét. Majd hozzáöntöttem a karamellás tejhez és besűrítettem.
    Megvártam míg kihűlt és lapokra kentem. Maradt annyi, h az oldalára és a tetejére is került. A tetejét még csokimázzal is bevontuk. Porcukorból csillagokat formáztam rá.


    Ízlett az ünnepeltnek! :)