2009. március 26., csütörtök

Energiasaláta, fátyolöntet

Energiasaláta

3 csésze salátalevél, megmosva, leszárítva, apró darabkákra tépdesve
1 csésze durvára vágott spenót ízlés szerint (elhagyható)
1 kisebb uborka vagy 2 kovászosnak való hámozva, szeletelve
1 közepes paradicsom, kockára, vagy karikára vágva
1-2 csésze csíra - lóhere, lucerna, szójabab, lencse, napraforgó vagy búzacsíra. Bármilyen nyers zöldséggel kiegésztíthetjük: répa, zeller, gomba, vörös-vagy fejeskáposzta, retek, fehérrépa, cékla, cukkíni, karfiol, brokkoli v articsóka
1/4 csészényi olívabogyó v néhány szelet avokádó (elhagyható)
1/2 csésze bab v 1/4 csésze natúr napraforgómag v szezámmag

Keverjük össze a hozzávalókat egy nagy tálban. Keverjünk hozzá 1/4 - 1/3 csészényi Fátyolöntetet (l. lejjebb) vagy tetszés szerinti öntetet. Keverjük jól össze. Szabadon, ízlés szerint válasszuk meg a hozzávalókat és a mennyiségeket! A paradicsom és az uborka fontos és hasznos alkotórészek, mert nagyobb víztartalmukkal segítik a rostosabb zöldségfélék lebontását.


fátyolöntet

1 gerezd fokhagyma, félbevágva
3 ek olaj
1 ek friss citromlé
1/4 kknyi só
frissen őrölt feketebors

megfelelő méretű edénybe tegyük az összes hozzávalót, és hagyjuk pihenni 15 percig, h a fokhagyma jól átjárja az olajat.Szúrjuk a villára a fokhagymagerezdet, és a hagymás villával verjük az öntetet, mint a habot. Azután dobjuk ki a fokhagymát. Öntsük rá a salátára, és keverjük jól össze. 1 nagy v 2 kisebb adag salátához elég.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése