2011. március 9., szerda

Hústorta

Apunak szülinapja volt. Már jó egy hónapja nem eszik kenyeret, szénhidrátot, így arra gondoltam - sógornőm ötletén felbuzdulva - hogy lehetne neki, akár hústortát készíteni. Rákerestem a neten, ill. kölcsönkértem a receptet. Végül is, Latsia konyhája mellett döntöttem.
Ő jénaiban készítettem, én megpróbáltam a tortaformát. 


Hozzávalók:

  • kb. 40dg sertéscomb (Latsia karajt ír)
  • kb. 40dkg pulykamell
  • 1 tojás
  • 1 kisebb konzerv ananász (ha csak 1 réteget szeretnénk)
  • 2,5 csomag bacon szalonna (15-20dkg/csomag)
  • 20dkg sajt
  • só mértékkel
  • flekken fűszer, bors, fokhagyma (aki, amit szeret)

26cm-es tortaformát kibéleltem baconszalonnával, úgyh egy része kilógjon, h majd a végén rá lehessen hajtani. Kb. 2,5 csomag elfogyott (15-20dkg) bár, úgy gondoltam, ha elfogy, jó lesz rá a natúr is. Majd vékonyra kikloffoltam a húsokat, combot és pulykamellet. Jó vékonyra, h könnyen átsüljenek. Lecsepegtettem fél ananászkonzervet ( azért csak ennyit, mert nem igazán jön be apunak az ananász, hogy szaftosabb legyen, muszáj), és reszeltem sajtot, kivételesen a nagyobb lyukúval. Az ananászt kevés margarinon/vajon átsütöttem.
A húsokat besóztam, bár azzal óvatosan, mert ugye a szalonna is sós ill. flekken fűszerkeverékkel fűszereztem, bár sztem, határ a csillagos ég. A pulykamellet fűszerezés után még tojásba mártottam és úgy került a formába. 

Rétegezés: először a combot tettem, majd a pulykahúst, majd ananász és a sajt, újabb adag hús. Ekkor jól lenyomkodtam. Addig raktam, míg el nem fogyott. Mielőtt betakartam volna, tettem még a rá pici vajdarabkákat. Majd a tetejére ráhajtottam a szalonnát, ill. még tettem rá oda, ahol kissé hiányos volt.

sütés: ajánlott a tortaformát egy tepsibe beletenni, mert van hogy kifolyik. Utólag úgy gondolom, h még a tepsibe lehetett volna tenni alufóliát, de akár még a torta formába is. Követtem Latsiát, h meddig is süssem:  "Mire a bacon szépen megsül, a hús is puha lesz, az ananásztól pedig kellemesebb, és könnyebb."  Kb. másfél órát sült, normál gázsütőben. 
Nem tettem alufóliát a tetejére, de legközelebb, lehet úgy csinálnám, h csak a végén venném le a fóliát, hogy megpiruljon a szalonna is.

A szaftot, ami kisült belőle, leöntjük és abban a zöldségeket meg lehet párolni, amit köretként fel lehet szolgálni. 
Jól megsült, puha volt a hús és finom szaftos.