2009. március 26., csütörtök

Az a csodálatos gesztenye

A gesztenyefa, és a gesztenye nem ismeretlen számunkra. Szerte az országban termelik. A gesztenye téli gyümölcs. Meg se gondoljuk, hogy a szelídgesztenye hányféle módon felhasználható és alternatív gyógyszerként alkalmazható.
Sütve és főzve is fogyaszthatjuk, sőt aki beteg, gyógyszerként is alkalmazhatja.

A Castanea nemzettség 13 faja a Föld északi mérsékelt övében él. Az európai gesztenye Nyugat- és Dél-Európában, valamint a Kaukázusban őshonos. A szelídgesztenyének gesztenyebarna héja van, melyet sütés előtt felhasítanak, s ez alatt van a mag héja külön, ellenben a vadgesztenyével, melynek gesztenyeszínű héja tulajdonképpen már a maghéj.

A szelídgesztenye főként Dél-Európában közkedvelt étel. Édes lisztes magvát különböző módon elkészítve fogyasztják: főzelékhez adják, sőt liba-és kacsasültet is töltenek vele.

A gesztenyét szárazon kell tartani, mert hamar romlik. Nagy mennyiségű, mintegy 50% keményítőt tartalmaz. Ásványi anyagok közül a kálium jelentős mennyiségben megtalálható benne, ami rendkívül fontos a téli időszakban, amikor alig van zöldség és gyümölcs.

A gesztenyét bármilyen formában készítjük el, gyógyhatása mindenképpen van. Nyugtatólag hat az érzékeny nyálkahártyára, de a leveléből vagy a gyümölcsből készült főzetet is szívesen fogyasztják a téli meghűlés idején.


Gesztenyefőzet
A gesztenyéből főzetet lepkeszeg (hüvelyes, egynyári lóhereképű fű) maggal készíthetünk. Egy liter vízbe beteszünk másfél csésze összetört gesztenyét, és fél órán át főzzük. Majd hozzáadunk egy fél csésze lepkeszeg magot, és még fél órát főzzük. Leborítva hűlni hagyjuk, és langyosra hűtjük, majd fogyasztjuk. Szükség szerint minden órában egy fél csészével iszunk belőle. Ez a főzet kiválóan enyhíti a hörghurutot (enyhe gyulladásos megbetegedés) és az erős köhögést.
Sült gesztenye
A nyers gesztenye beszerzésekor ügyeljünk rá, hogy a nagy szemű, fényes héjú, sötétbarna fajtát vásároljuk. Semmiképpen ne vegyünk fakó, zörgő héjú tavalyi gesztenyét, mert ezt már lehetetlen puhára főzni és meghámozni. Az egészséges gesztenye a dióhoz hasonlóan néhány hétig szárítva és hűvös, száraz helyen tárolva hónapokig eltartható. Egy régi lábasba tegyük (befogja a héj színe az edény oldalát) és öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd fedő alatt főzzük kb. 25 percig. A majdnem puhára főtt gesztenyét szűrőkanállal szedjük ki, tartsuk egy pillanatra a hideg vizes csap alá, és még melegen hántsuk le róla a külső, kemény héját. Majd a gesztenyét domború felén kereszt alakban hegyes kiskéssel vágjuk be, és tegyük egy tepsibe. Sütőben, közepes lánggal (180 °C; légkeveréses sütőben 165 °C) 1 órán át sütjük, közben néhányszor megrázogatjuk. Ha kissé kihűlt, lapos oldalát bevágjuk, így szépen kibújtathatjuk a megsült szemet a héjából. Elkészítési idő: 25 perc + sütés.
Gesztenyemassza
Friss gesztenyéből igen ízletes és egészségkímélő gesztenyemasszát is készíthetünk házilag. Ehhez kb. fél óráig kell főzni, hogy teljesen puha legyen. A nagy szemű gesztenyét 5 perccel tovább főzzük mindkét esetben. Még melegen ajánlott mind a külső, mind a belső héját leszedni róla, mert lehűlve már nem jön le. Ha a víz túlságosan lehűlne, forraljuk fel újra. Ezután tegyünk a húsdarálóba egy 3 milliméteres lyukakkal ellátott tárcsát, és hajtsuk át rajta a megtisztított gesztenyét. Lehetőleg még melegen daráljuk le, mert ha kihűl, üvegessé, nehezen pépesíthetővé válik. Ezután 25 dkg gesztenyemasszát alapul véve, 20 dkg gesztenyepépet dolgozzunk össze 4 dkg mézzel, és 1 evőkanál rummal. Fontos, hogy a gesztenyemasszát mindig friss termésből készítsünk, mert ha kiszárad megnő a főzési ideje is. Gesztenyefőzés céljára ne a legjobb edényünket használjuk, mivel a héjból kioldódó lé megfesti az oldalát. Tisztításánál súrolószer helyett tömény ecetet használjunk. Az így elkészített massza mélyhűtőben -18°C-on akár egy évig is eltartható.
Amint azt már említettük, s gesztenye egyben gyógynövény is. Júniusban, júliusban leszedett levelét köhögés, légcsőhurut, tüdőbetegségek és vérzések gyógyítására, termését, kérgét görcs és hasmenés ellen használják.
A gesztenye a szamárköhögést is kiválóan enyhíti, amit tulajdonképpen egy hirtelen támadó fullasztó inger vált ki, s a meghűléses megbetegedés egyik járványos formája. A nyálkahártyára ható inger megnyugtatására a legjobb gyógyszer a gesztenyéből készült tea. Tegyünk 30 gramm szárított gesztenyefalevelet 550 ml forró vízbe, és naponta 3-4 alkalommal fogyasszunk belőle egy evőkanálnyi mennyiséget.
Hasmenés esetén a nyers gesztenyét fölvágjuk és a belsejét fogyasztjuk. Nagy káliumtartalma megnyugtatja a beleket és pótolja az elvesztett ásványokat.
A kéreg megszárítva, porosítva, mézzel keverve kiváló köhögés- és vérzéscsillapító.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése