2009. július 18., szombat

Mozart kuglóf


Mai menü: brokkoli csőben sütve ill. mozart kuglóf (régi osztrák recept szerint készített)



hozzávalók:


  • 16dkg vaj
  • 8 dkg porcukor
  • egy citrom reszelt héja
  • egy csomag vaníliás cukor
  • egy csipetnyi só
  • 7 tojás
  • 9 dkg kristálycukor
  • 19 dkg liszt
  • egy késhegynyi sütőpor
  • 6 dkg mazsola
  • 1/3 rum
  • 7 dkg apróra vágott főzőcsokoládé
  • vaj és liszt a formához
  • 10 dkg sárgabaracklekvár
  • sötét csokoládémáz a kuglóf bevonásához

Előkészítés:


A mazsolát átválogatjuk és rummal meglocsoljuk; egy kuglófformát kivajazunk és lisztezünk. A szobahőmérsékletű vajat a szitált porcukorral, a reszelt citromhéjjal, a vaníliás cukorral és egy csipetnyi sóval habosra keverjük; egymás után hozzáadjuk a tojások sárgáját, majd újra habosra keverjük. A tojásfehérjét a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd belekeverjük a vajkrémbe; ezután a lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd a csokoládéval és a mazsolával együtt szintén belekeverjük.


Elkészítés:


A leírtak szerint elkészített tésztát kuglőfforában töltjük és a felületét elsimítjuk; majd előmelegített sütőben 160-170°C-on kb 70 percig sütjük kis lángon, és a formában hagyjuk kihűlni; ezután belisztezetett deszkára borítjuk és konyharuhával letakarva hagyjuk teljesen kihűlni. Felforrósított sárgabaracklekvárral és a csokimázzal vonjuk be.


Forrás: Mester Kukta 1992/11