2016. június 20., hétfő

Piros ribizli szörp

keresgélek, s most ez tűnt a legszimpatikusabbnak, de kb. nagy vonalakban olyan, mint az előző málnaszörp. Azért papírra vetem, h legyen egy helyen.

Megmossuk, szárastul leturmixoljuk (daráljuk húsdarálón) a vízzel. Szára szinten egyben is maradt így is.
3 kg gyümölcshöz (málna, ribizli, egres ) 3dkg borkősav, 1dkg szalicil és 3 liter víz. 3-4 napig állni hagyjuk, leszűrjük és minden literhez 80dkg cukrot teszünk. Kevergetjük, amíg felolvad és üvegekbe töltjük.
ahogy így ízlelgetem magamban egy kis vaníliát biztos raknék bele, esetleg szegfűszeget v vmi meleghatásű fűszert. :)

forrás: ITT

Málna szörp újabb

Próbálom elkerülni a csepegtetős módszert, mert a feketeribizlinél kissé megszenvedtem vele. Bár, ma kaptam egy jó ötletet, szörpfőző automata, árban sem annyira vészes és jó sok időt megspórolna vele az ember lánya.
Szóval, ezt a receptet találtam és próbálom ki, már várakozik az újabb adag málna és piros ribizli is.

2kg málnát beleszórunk egy 5 literes dunsztos üvegbe, hozzáadunk 5dkg borkősavat és 1/2 kk szalicilt (na benzonátot), belecsavarunk egy citromot (tettem bele még pár ágacska levendulát). Kézzel összenyomkodjuk, 2 liter vízzel felengedjük, az üveget letakarjuk és 5-6 napra kitesszük a napra, mint a kovászos uborkát.
Ha letelt az idő, gondosan átszűrjük, és minden literhez 60dkg cukrot adunk, addig keverjük, míg a cukor feloldódik benne. Üvegekbe töltjük s mehet a polcra.

kíváncsian várom, h mi lesz belőle! :)

forrás: ITT