2009. június 17., szerda

ribzlibor

Tegnap cseresznyeszedés közben jött a telefon, h akkor lehet menni ribizlit szedni. Keddre sikerült betábláznom. Igen ám, de mit kezdjek vele. Lekvárnak indult, de bor lesz belőle. Mivel a sofőrjeim kérdezgettek, h miért vagyok én mindig fáradt. Mondtam nekik, h itt a nyár, cseresznyemagozás, ma elrakás. Rákérdeztem, h vajon tudják-e hogy készül a ribizlibor. Tudják. :) Pénteken hoznak nekem egy 30 literes üveget, amiben elkészíthetem. És mindenképp hozzak nekik majdan kóstolót. :)

Szóval, ribizlit össze kell törni, literenkénti részéhez teszünk 1,5 liter vizet és 1kg cukrot. Majd hagyjuk állni. 30 literes üvegbe csak 20-25 litert tegyünk, mivel rendesen forr. Ne tegyem hűvős helyre, de azért napot is kapjon és ne mozgassam, mert annak akkor annyi. Jó kis fejtörést okoztak, h akkor most hova is tegyem...

Őszibarack befőtt

Tavaly nyáron Beledben jártunk, anyu nagynénjénél. Isteni finom őszibarack kompótot ettünk, olyat mint régen volt a bolgár őszibarack. Múlt héten újra eljutottam és már a recepttel a zsebemben tértünk haza.

A gyümölcsöt ( ne legyen túl érett) félbevágjuk, megmossuk, és citromlés vagy ecegtes vízben áztatjuk. Utána megmossuk, lecsepegtetjük és üvegekbe tesszük.
Szirupot főzünk: 1 liter vízhez 40dkg cukrot számítunk, lehűtjük és hidegen a barackokra öntjük és 15 percig - forrástól számítva - gőzöljük. A gözőlőfazékban hagyjuk kihűlni.

Ilyen gőzöléses verziót még nem csináltam, úgyhogy sztem, forró drótban leszek a Rózsi nénjével. Őszibarack szedd magad akciót is tavaly felfedeztük, csak épp korán mentünk, Fertőd környékén van vhol.

2013. Sajnos a forró drót elmaradt, pedig jó lett volna, de szerencsére a Fazekasok segítettek. Szóval, ez a nedves dunsztolás, nem az én világom lesz, túl macerás... 
Itt részletesen is olvashattok róla, h hogyan is megy. 
Végül is most 6 üveg dunsztolódik tefalos edényeim karjaiban. :) Remélem, sikerül, mert frászt kapok, ha nem. :)

Feketeerdő dzsem

Az alapötletet Palócprovance-nál láttam, egyszerre beindult az agytekervény. Tegnap sikerült is jó sok cseresznyét szedni. Nem is tudom, h a fenn maradóval mit kezdek, mivel anyu már rakott el kb. 25üveg kompótot.
Megkérdeztem "titkos séfemet" hogy mik azok a fűszerek, amik harmónizálnak a cseresznyével. Ezek pedig a következők: fahéj, vanília, koriander, menta, bazsalikom és bors. Én azért még megkockáztattam a kardamont is.
Így a következőképpen alakult a dzsemem:

  • 6 kg cseresznye
  • 5 db 3in1 dr. oetker dzsemfix
  • 4 db 70%os étcsoki
  • 2kg cukor - bár lehet, h legközelebb kevesebbet raknék bele
  • 3dl pálinka - nekem vegyi gyümi volt itthon
  • 2dl meggybor
  • fűszerek: frissen vágott menta, kardamon, szegfűszeg, fahéj, koriander

A cseresznye 90%át botmixerrel kissé összeturmixoltam, hozzáadtam a cukrot, a 3in1-es dzsemfixet, majd a cukrot. Hagytam kissé összemelegedni őket, majd beletördeltem a csokikat, hozzáöntöttem a pálinkát. A mentát belevagdostam, a fűszereket kávédarálóban összeporítottam és ezeket is hozzáadtam. Főztem, amíg forrni nem kezdett, ill. a habját el nem forrta. Majd üvegekbe töltöttem, egy pici szalicilt raktam rá, celofán, majd száraz dunsztba tettem őket.