2009. március 26., csütörtök

Meggyes dolgok

Mindent a meggyről

"Nem szedik a meggyet, nem szedik a meggyet…" – vagy talán csak nem eleget belőle. Pedig inkább meggyet, mint gyógyszert!
A Balkántól egészen Észak-Indiáig megtalálható a meggy és szinte egyetlen családi kertből, gyümölcsösből sem hiányzik hazánkban. Mindezt nemcsak a meggy, mint növény igénytelensége, de a gyümölcs számos kedvező hatása is magyarázza: elsősorban jelentős kalcium-, kálium-, magnézium- és vas-tartalmánál, a benne található A és C, illetve a B vitaminok valamennyi fajtájánál fogva.

Egyre meggy?

Az idényszerűen kellő mennyiségben fogyasztott friss meggy vagy a belőle készített meggylé, esetleg befőtt vagy a koncentráltabb beltartalmú aszalt meggy rosttartalma emésztésserkentő, mi több, szükség esetén hatásos hashajtó lehet. Ily módon is erősíti a meggy közismertméregtelenítő, máj-, vese- és vértisztító hatását. Vízhajtóként is régi, jól bevált gyógynövényünk, mégpedig nemcsak a mosolygós szemek, hanem maga a szár is, amelyből gyógytea készíthető.

További számos gyógyító hatása ismert még: kedvezően befolyásolja a vérnyomás- és szívritmus-elégtelenséget, valamint az idegek működését, tisztító jellegzetességénél fogva segít megelőzni a köszvény kialakulását, kiegészítő gyógyszer szedése nélkül stabilizálja a kor előrehaladtával fellépő hormoningadozást és annak negatív következményeit, gyógyítja a szájbetegségeket, erősíti a laza fogazatot.

Légzőszervi megbetegedések kezelése is sok esetben megoldható pusztán meggy fogyasztásával, mivel a meggy savanyú ízhatása a vírusok számára végzetesen pusztító hatású, vitamintartalma pedig erősíti az immunrendszert, így a meggy segítségével bármely meghűléses megbetegedés sikerrel gyógyítható. Ezt elsősorban kismamák próbálhatják ki nyugodt szívvel.

Külsőleg, belsőleg

Bőrünk épen tartásában is segítségünkre lehet a meggy, mivel antioxidáns összetételének köszönhetően mind az elfogyasztott gyümölcs, mind pedig külsőleg, meggykivonatot tartalmazó krémek, bőrpakolások alkalmazásával frissítő, vitalizáló, fiatalító eredményt érhetünk el.

Meggylikőr
1,5 kg meggy, 1 kg cukorból és 1 liter vízből készült szirup, 1 rúd vanilia, 3 g fahéj, 5 szegfűszeg, 4 szem keserűmandula, fél liter finomszesz. A meggyet kimagozom és egy bőszájú üvegbe teszem. Felöntöm a lehűlt cukorsziruppal, beleteszem a vaníliát, a fűszereket, illetve a mandulát és az alkoholt. Jól elkeverem és 3 hétre lefedve kirakom a napra. Ezután leszűröm, üvegekbe rakom és jól ledugaszolom.

Vagy lehet így is:

Hozzávalók:
60 dkg méz, 1 kg meggy, 0,8 liter 80 fokos alkohol, 1/2 liter víz, 5 dkg mandula, 1 dkg fahéj, tört meggymag, 2 szelet héjas citrom, 1 késhegynyi csersav.

Elkészítés:
A vizet, mézet, csersavat összefőzzük, lehabozzuk s hűlni hagyjuk. A megmosott, lecsurgatott meggyet a többi hozzávalókkal együtt üvegbe tesszük. Ráöntjük a mézszörpöt, az alkoholt, lekötjük celofánnal s két hetet állni hagyjuk. Ülepítjük, leszűrjük, üvegekbe töltjük, tároljuk.

Rumos meggy – ahogy Pölöskén készítik

A szép, hibátlan meggyszemeket 3 dl-es üvegekbe töltjük. Minden üveg tetejére 10 dkg kristálycukrot és ½ dl rumot öntünk. (Nagyobb üveg esetén az összetevők mennyiségét változtatjuk.) Az üvegeket azonnal lezárjuk, kamrába tesszük. 1-2 hét elteltével a cukor feloldódik a rumban. Télen legjobb krémízesítő, illetve díszítő gyümölcs, leve pedig a legfinomabb meggylikőrön is túltesz. (forrás: Magyar Rádió Online)

Meggyszörp
A legjobb hozzá a cigánymeggy, ami apró, de fekete és a legzamatosabb. Válogatom, mosom, majd magostól összenyomom és másnapig lefedve állni hagyom. Levét lecsorgatom és minden literéhez 80 deka cukrot téve vagy 20 percig főzöm. Kihülés után üvegekbe töltöm és ledugaszolom.

Meggylekvár

Hozzávalók:- 1 kg meggy,
- 30-50 dkg kristálycukor (ízlés szerint),
- 1 tasak zseléfix,
- befőttes üvegek.
A meggyet magozd ki, mosd meg, majd a felét elektromos mixelővel pürésítsd, és vegyítsd a maradék gyümölccsel! A cukrot - 2 evőkanál kivételével - add hozzá, és egy éjszakán át hagyd állni! A zseléfixet a félretett 2 evőkanál cukorral keverd el, és add hozzá a gyümölcshöz! Állandóan kevergetve forrald az egészet össze! Ezután vedd le a tűzről, és még 5 percig kevergetve az esetleg keletkezett habot kanalazd le a tetejéről! Rögtön töltsd az elkészült lekvárt befőttes üvegekbe! Celofánnal fedd le, és légmentesen zárd le!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése