2011. február 8., kedd

Házi sajt by Kati

 Régóta nem beszéltem egy kedves ismerősömmel/barátommal. Vhogy előjött a szó, a sajtról és mondta, h ők otthon készítik. Megkértem, h ossza meg velem is. Így ide is ki tudom tenni, aztán ha lesz hozzá kedvem, elkészítem. :)

Ahány liter tejből csinálod, annyi kanál só, és annyi kanál 20%os ecet - szóval a tejet ki kell mérni!!!

pl 3 literrel tejből.Fölteszed forrni, mikor már forró, beleteszel 3 evőkanál tengerisót.: De nem púpos kanál, hanem olyan kis szolid (muszáj tengeri só?.: hát, sztem lehet a másik is. olyannal még nem próbáltuk. Szerintem, az a lényeg h szétolvadjon benne. Aztán amikor forr, de úgy tényleg,hogy majdnem kifut,: már a lábos szélénél púposodik, akkor félrehúzod, és beleteszel 3 evőkanál 20%os ecetet. Elkevered benne,és visszateszed még 40 másodpercet forr és kész.
csak amíg újra ki nem fut majdnem.

azután egy nagylyukú szűrőbe konyharuhát teszel, és leszűröd rajta,belemeregeted. Ki kell csöpögtetni, vagy kanállal nyomkodni a savót, úgy h a cucc a konyharuhában van.
Utána mi úgy szoktuk, h 1 tányérra tesszük, szépen ráhajtogatjuk a konyharuhát, teszünk rá nehezéket és így hűl ki. Még 1 kicsit megnyomkodod utána kanállal, és jó. Nem szabad túlságosan kinyomkodni, mert akkor nem áll össze utána jól,mert ez az elején ilyen túrószerű dolog, és utána, amikor szorosan be van bugyolálva, akkor áll össze. (vagy ismerős úgy csinálta, h jól kinyomkodta, utána betették 1 tupperes műanyag edénybe, és ott hűlt ki. És ami följött még a tetejére savó, azt leöntötték...)
Mi is, ami még a nehezék alatt kiszivárog belőle vagy fölissza a konyharuha, vagy leöntjük,és ennyi.
Ha délelőtt csinálod, este már lehet enni.
De igazán olyan 2 nap után finom szerintem, akkorra áll össze jól.
Ha ízesíteni akarod, akkor amikor a szűrőben van még, akkor lehet bele pl összedarált fokhagymát, lilahagymát, diót, vagy fűszert tenni (de vigyázni kell h mennyit teszel bele, mert ha sok, akkor majd szétesik, miután kihűlt...mert ugye ezek a cuccok nem tapadnak össze)
Összekevered 1 villával, és utána nyomogatod ki 1 kicsit. Meg mi amúgy fokhagymásat, vagy fokhagymás lilahagymásat csinálunk, azok ízlenek a legjobban.
Ami fontos, h ne akkora lábosban forrald, h épp beleférjen a tej. Még kb fele annyi üres hely legyen benne, mint amennyi tej, h legyen hova púposodnia forraláskor...mert csak akkor lesz utána jó - valszeg odakap kicsit, de sztem nem érezni az ízén - mert ha nem forr föl eléggé, akkor utána tiszta lötty lessz, kb mint a krémtúró vagy krémsajt, és a savó ami lejön, az se zöldes színű, hanem fehér mint a tej