2016. január 6., szerda

kökényszörp

Jó pár éve sikerült találnom egy használható receptet, de csak most sikerült elkészíteni. 
Igaz, elég nyögvenyelősen ment, de azért meglett. Óév búcsúztató gyanánt kivittük fővárosi barátainkat a friss levegőre, még fújt is kicsit a szél. Nekem be is tett, lehet, pedig beöltöztem jól. Kb. 10kg-t sikerült szedni. 3-4kg-ból likőr készül, a többiből pedig szörp. 
Azt hittem, h könnyebb lesz a passzírozás, de kb. csipkebogyó jelleg. 

Kökényt kicsit megmossuk, a mazsola szemeket kiszedjük stb, majd feltesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi. Mikor megpuhult, akkor paradicsompasszírozóval átpasszírgáljuk. Ezután lemérjük, h hány liter lett és minden literhez 70dkg cukrot adunk. Itt én még fűszereztem kicsit: vanília, gyömbér, ánizs, macskamenta, fahéj és narancslé és héj is. Feltettem főni, mikor forrt, akkor adtam hozzá borkősavat (3 literenként 1kiskanál)ill. volt még itthon haas-os szörp tartósító és egy kis szalicilt,ezzel még egyszer felforraltam,majd forrón üvegekbe töltöttem. 
Kati, akitől a recept van, ő 2x passzírozott, mondván, így több lejön a magról. Ha még egyszer készülne, akkor a fűszereket, vmi tüllbe raknám, vagy a forralás után még átengedném egy tüllön éjszakára, h kicsöpögjön v átszűrném, szőrszitán.