2009. november 17., kedd

Koltó

Hétvégén Koltón, Erdélyben jártunk. Így sikerült végre leszűrnőm a felettébb hosszú ideig ért zöld dió likőrt. Ütősebb lett, mint az eddigiek. :)
Itt Koltón, kóstolhattunk két féle zakuszkát, babost és padlizsánost. Azt hiszem, most már ideje lesz nem csak szemezni a ezzel a kencével, hanem neki is állni, mivel a szülőknek nagyon ízlett. Isteni finom céklát ettünk egy kis tormával. Nem a savanyított változatot kóstolhattuk, hanem a kissé édesebbet. Kaptunk is céklát, így hétvégén akár el is lehet készíteni, már csak tormát kell beszerezni.
Ajándék gyanánt kaptunk a híres koltói zöldségekből: sárgarépát, céklát, karalábét. :)

Citromfűszörp

Nagy nehezen rászántam magam, h elkészítsem a saját szörpömet. Többször jártam Palócprovance és Duende oldalán, h mit hogyan tegyek. Végül a bodzaszörpöm után szabadon készítettem el.
8 liter vizet felforraltam, 4kg cukorral, 1 ek szalicillel. Majd hagytam kihűlni. Addig jó sok citromfüvet vágtam le, megmostam, majd egy műanyag hordóba tettem. Még raktam bele, zsályát és némi mentát is ( sajnos, ez már nem bírta a nyári gyűrűdést, a zsálya és a citromfű elnyomását, így kezdte feladni az életet), vaníliát, ánizst és 1 citromot karikára vágva. Majd mikor már kihűlt a víz, ráöntöttem és kb. 4-5 napig hagytam állni. Majd leszűrtem.
Kipróbáltam még a citromfűitalt is, szintén a bodza után szabadon. :) Ez kissé édes lett, de működik. :)
egy 5 literes dunsztos üvegbe készítettem el: 60 dkg cukor, 1 doboz borkősav (80gr) 1 citrom, sok-sok citromfű, zsálya, ánizs, vanília és 1 doboz citrompótló. Ezt 2-3 napig érleltem, majd leszűrtem.