2009. március 26., csütörtök

Zöld dió lekvár

Zld dió lekvár
Még szerencse, h Áginál is feldobtam a témát, h ha vki tudja, adja át és volt egy emberfia, aki tudott ötletet adni, a lekvárra. Több, mint a semmi. És azt hiszem, h ki próbálom!!! Ki, ha én nem?! :) És ha jó lesz, aranyárban fogom mérni!!! :)

2008-05-19 10:30:14 Balu:SziasztokZölddió (fekete dió)A lekvárhoz először a zölddió befőttet kell elkészíteni. Ez egy picit macerás.
Kell hozzá 1 kg zöld dió, aminek még nem fejlődött ki teljesen a csonthéja, ezt úgy állapítjuk meg hogy szúráspróbát kel végezni. Egy vastag varrótűt, ha akadálymentesen át tudsz rajta szúrni (nem akad meg a csonthéjban) akkor jó. A diót június második felétől kell hozzá leszedni. De ha nagyon jó idő volt, akkor hamarabb érik, úgyhogy június elején már le kell szedni. Én tavaly úgy jártam, hogy a dióim fele kemény volt a másik meg jó. Pedig egy fáról szedtem.

Elkészítése:
Levágjuk a két végét. És a tengelye mentén hatszor átszúrjuk rajta a varrótűnket. (Ehhez húzzunk gumikesztyűt, mert csúnyán befogja a kezünket.) Ezek után beletesszük egy tálba és hidegvizet engedünk rá hogy ellepje. Betesszük a hűtőbe, és naponta kétszer cseréljük rajta a vizet. 10 napon keresztül. (most áztatjuk ki belőle a keserű ízt) Az ötödik nap fele fekete foltok jelennek meg a diókon de ez normális. A tízedik napon megfőzzük sima vízben, lehet hogy megfő félóra alatt de lehet hogy kell neki két óra.
Akkor van megfőzve, mikor elkezd rojtosodni, hajszálnyi repedések jelennek meg rajtra. (Ne ijedjetek meg, a dió most fekete lesz.) Most leszűrve és hideg vízbe tesszük és mehet a hűtőbe egy éjszakára.
Másnap leszűrjük, és főzünk neki egy szirupot: 1 kg dióra fél kg cukor és 1 liter víz kell. Forrón ráöntjük és ha kihűlt betesszük a hűtőbe. Ilyenkor kell ízesíteni fahéjjal, szegfűszeggel, citromhéjjal, vaníliarúddal, ezeket dobjuk csak a dió mellé.
Másnap leszűrjük, felforraljuk a szirupot, kb. 4 percig és ismét ráöntjük. A szirup minden forralás után egyre sűrűbb lesz. Ha kihűlt, mehet a hűtőbe. Megismételjük 8- 10 napon keresztül. Végül a szirupostul 10 percig lassan forraljuk és szűrjük. Befőttes üvegbe tesszük őket és készítünk egy friss cukoroldatot, fél kg cukor 1 l víz, forrón ráöntjük és lezárjuk. Van aki ilyenkor dunsztolni szokta. Ennyi volt a befőtt.

Ezt lehet még ízesíteni pl. unicummal, a befőttes üvegbe öntünk egy keveset a szirup előtt. Akár tíz évig is eláll. A lekvárhoz azt tudom ajánlani hogyha kész a befőtt akkor passzírozd szét és keverj hozzá szirupot. És töltsd ezt az üvegekbe. Lehet még narancshéjjal is ízesíteni.Remélem tudtam segíteni.Balu

1 megjegyzés:

  1. Én nagyon vékonyan hámozom a diót. Csak a fényes, viaszos réteget távolítom el. Így a tannin jobban kiázik belőle.

    VálaszTörlés