2010. március 6., szombat

Az én kenyerem


Másodjára is neki futottam a tökéletes kenyérnek. Beszereztük a megfelelő lisztet. Majd kibőkte a szemem a tescoban. :) Mivel nem szárított élesztőt használtam, ezt előtte homogenizáltam a vízben és úgy kevertem a liszthez. Finom lett!!! Azt hiszem, legközelebb már készülhet az aszalt paradicsomos változat is. Anyu szerint már lehet hófúvás, kenyerünk lesz, füstölt áru is van. Már csak a házi tejet kell megoldani vhogy. :))))

Én is kiteszem a hogy készül, mert mindig úgy keresgélem, hol Duendenél, hol Dolce Vitanál. Persze, már a sokadiknál biztos nem kell keresnem, de azért mégis legyen meg nálam is. :)


Hozzávalók (2,5dl csésze)

  • 3 csésze BL 80 liszt

  • 1,5 csésze víz

  • 30gr élesztő (nem szárított, ha viszont szárított, akkor 1 csapott mokkáskanálnyi)

  • 2tk só


Kimérem a lisztet, az élesztőt elkeverem a vízben, majd hozzáadom a liszthez az élesztős vizet ill. a sót. Összegyúrom, anyu mindig azt mondja, h addig gyúrjam, míg könnyedén elválik a táltól ill. a kezemtől. ( ha vki kötözködne, h ezt miért írom le, azért mert még kezdő gyúró vagyok és ilyen apró dolgok is fontosak lehetnek számomra). Mikor már úgy érzem, h jó már, akkor letakarom és 12 órára elteszem. Általában nálam mindig egy-két órával több szokott lenni. Ekkor egy jénai tálat előmelegítek a sütőben, fedővel együtt. Közben kiveszem a tésztát és áthajtogatom, majd még 30 percig állni hagyom. Mikor letelt a 30 perc, kiveszem a jénait, belisztezem (bár most már mielőtt betettem a sütőbe beliszteztem), bele teszem a tésztát, a tetejét és megszórom liszttel és beteszem a sütőbe fedővel 30 percig. Mivel nem hőfok szabályzós a sütőnk, ezért a legmagasabb lángon szoktam (amúgy 250 fokra kell). Mikor letelt a 30 perc, leveszem a tetejét és még 20-25 percig sütöm tovább. Mikor elkészült a jénaiban hagyom kihűlni.

Mai menü




A héten kinéztem Limaranál a vaníliás brióst. Anyut megkértem, h mi lenne, ha szombaton ez lenne az ebéd vmi tartalmas levessel. Nos, gulyás levessel készült el. Igen ám, de azt nem hittem, h ezek ilyen nagyok lesznek!!! és milyen finomak!!! Pláne, ha majd lesz itthon friss, házi tej, azzal még foszlosabbak lesznek!!! De lehet, h több kis gombóc lesz az elején, h ne legyenek ilyen hatalmasak! :)