2010. augusztus 2., hétfő

Csoki fagyi némi mentás beütéssel

Ahogy nézegettem a fagyi recepteket, sorban el kellett vetnem, alapanyagok hiányában. Végül erre a csokifagyira esett a választás.

Hozzávalók:
3dl tej
3dl tejszín ( ez nekem csak 2,5 dl lett, ennyi volt a zacsiban)
18dkg cukor
4 tojássárgája
15dkg étcsoki (ebből 10dkg after eightes nyuszi volt)
1 cs. vaníliás cukor (legközelebb már vanília rúd lesz)
1 csipet só
Ha sima étcsoki sikeredik, akkor még reszelt narancs héjat is ír. Sztem, egy idő után, már határ a csillagos ég ízesítés gyanánt, akár még chilit is lehetne bele tenni. :)

A tejet, a tejszínnel és a vaníliás cukorral összemelegítem. Ezalatt gőz fölött egy kevés vízzel, a sóval felolvasztom a csokit. Közben a 4 tojássárgáját a cukorral habosra keverem. Majd a tojásos cukorhoz adom a meleg tejes-tejszínes lét. Én még mixerrel egyet kavartam rajta, visszateszem a tűzre és hozzáadom az olvasztott csokit, majd krémesre főzöm. Mikor már jól besűrűsödött lefeszem a tűzről, kihűtöm, majd ha teljesen kihűlt, mehet a hűtőbe. Eredeti recept szerint 1-2 órára, ahogy utána olvastam a dolgoknak, mehet az többre. Irány a fagyigép.
(mivel, most csak 1-2 órára sikeredett a hűtőben altatni az alapot, így nem tudom, h mennyi ideig is kellene a fagyigépben eldolgoztatni. Most kb. 1-2 órát pihent, 30-45 percet dolgozott a gépben és még ezután betettem a fagyasztóba. sztem, a tojásfehérjékre is kell keríteni receptet, mert túl sok fog megmaradni)
fotó, ha hazaérek és még marad, akkor lesz. :)


forrás: nők lapja café

Fagyi

Elkészült életem első fagyija. Azt hittem, azért időben előbb összejön. Anyuval berakattam a tálat a fagyasztóba, mikor lefekszik ez kb. éjfél volt. A leírás 8 órát ír, h addig kell hűteni. Ez több lett. Mivel nem olvastam el a technológiát normálisan, ezért kissé maszatolósra sikeredett a dolog. A füzetben viszont nem volt egyértelmű számomra, h meddig is kell valójában hűteni a fagyi alapot, mielőtt a gépbe kerül, ill. a gépben az a 15-30 perc valóban elég-e. Így indultam neki. A végeredmény viszont nagyon jó lett, csak épp a műveleti sorrend volt más. Kb. este 7-8 fele tudtunk a fagyiból enni, de nekem még egy kicsit keményebb kellett volna legyen. ( na ezt megaszontam) :)
Elsőként egy keserűcsokis fagyi készült. Azt hiszem, mielőtt nekilátok a finomabbnál-finomabb ill. érdekesebb fagyiknak, addig a klasszikusokat is el kell készítenem, ilyen a vanília és a karamell, no meg a puncs és a kókusz, de sztem, lesz aki a citromot is kérni fogja. :) ( bár ez a citrom, lehet, h necces lesz, mert a párom a joghurtot és ilyemsi tejtermékeket, nem igazán részeíti előnyben. Max, majd nem akkor gyártom, mikor ő ott van. :)

Itt találtam pár hasznos instrukciót: