2011. március 27., vasárnap

Pizza

Múlt hétvégén esett szó a pizzáról. Mivel a héten csak dolgoztam és aludtam és albumoztam, gondoltam, h míg alszok, addig a kenyérsütő is dolgozzon, így erre esett vmelyik nap a választás. :) Kutakodtam receptek után, több könyvemet is megnéztem, végül Jamie Oliver - Olasz kaják c. könyvre esett a  választás. Csökkentettem az adagot, és még így is sok lett, kettőnknek. Még szerencse, h a szülők aznap jöttek haza, így jó lett nekik vacsira a maradék. :) 

Hozzávalók:
  • 800gr magas sikértartalmú fehér kenyér liszt (bl80as +1kk sikér)
  • 200gr finomra őrölt búzadara vagy erős fehér kenyérliszt (normál fehér lisztet használtam)
  • 1 csapott ek finom tengeri só
  • 2x7gr tasakos száraz élesztőpor
  • 1ek barna kristálycukor
  • kb. 650ml langyos víz
Ezeket  - vagyis fele adaggal dolgoztam - beletettem a kenyérsütőbe, és a dagasztó programot használtam, ami kb. 1óra 50 perc. 


A könyv szerint: 
Gyúrjuk össze a tésztát, míg nem kapunk egy sima, rugalmas, puha tésztát. Majd lisztezd be a tetejét, borítsd le fóliával és szobahőmérsékleten kb. 15 percig pihentesd. Ebből a tésztamennyiségből kb. 6 nagyobb pizza jön ki. 

Ha jól akarod  ütemezni a munkát, 15-30 perccel a sütés előtt kezdd csak kinyújtani a pizzatésztát. Amennyiben előre megcsinálod, tedd fóliában a hűtőbe, csak árt neki, ha kinyújtott állapotban szobahőmérsékleten hagyod állni órákon át. Végy egy db tésztát, szórd be a munkafelületet és a tésztát is egy kevés liszttel vagy darával, majd nyújtsd ki nagyjából kör alakúra, kb. fél cm vastagra. Tépj le egy megfelelő méretű fóliadarabot, kend be olívaolajjal, szórd meg jól liszttel vagy darával, és fektesd rá a pizzalapot. Folytasd ugyanígy a többi tésztadarabbal, aztán ha mindegyiket megszórtad liszttel, egymásra pakolhatod őket, majd beboríthatod az egészet folpakkal és mehet a hűtőbe. 

Amikor készen állsz a sütésre, melegítsd elő a sütőt 250°C-ra. Ekkor kell a feltéteket a pizzára tenni. Jusson eszedbe: a kevesebb több. Ha teheted süsd a pizzát gránitlapon a hagyományos sütődben. Ha ez nem lehetséges, akkor egyesével süsd a pizzákat a rácsra helyezve, közel a sütő aljához. Süsd 7-10 percig, amíg aranyszínűre és ropogósra sül. 

Ahogy én készítettem: kivettem a gépből, még kicsit összegyurmáztam, két fele osztottam, most már tudom, h lehetett volna 3 fele is. Megkentem paradicsomszósszal, majd ráraktam a feltéteket, egy kis kukorica, selyemsonka - egyikre csípőset, másikra klasszikot - egy kis kapri- és olívabogyót, és az egyikre került gomba is - konzerv és a tetejére mozzerrela és egy kevés pizza fűszer. Majd be a sütőbe, sztem, nekem azért tovább sült, mint 10 perc, de hát ízlések és pofonok, no meg sütők.


Paradicsomszósz:

  • extra szűz olívaolaj
  • 1 gerezd megtisztított és apróra vágott fokhagyma
  • 1 csokor friss bazsalikom letépdesett levelei
  • 400gr jó minőségű konzerv lucullus paradicsom
  • tengeri só és frissen őrölt bors
melegíts fel egy lábost, önts bele kevés olajat, dobd bele a fokhagymát, és óvatosan pirítsd meg. Amikor már világos aranyszínűre pirult, add hozzá a bazsalikom felét, a paradicsomot, vmint néhány csipet sót és borsot. alacsony lángon főzd kb. 20 percig, közben nyomkodd szét a paradicsomokat, h sima pürévé főjön. Kóstold meg, igazítsd ki a fűszerezését, azután tedd félre.