2011. november 11., péntek

maradék hasznosítás

Maradt még réteslap, Ancsikánál láttam egy nagyon jó kis desszertet, el is készítettem. 
Bár, nekem nincsenek szuflé formáim, így egy kb. 24cm-es tortaformába sikerült tenni. Fotó nincs. Úgyh be kell érnetek a forrás fotóval a forrás oldalon. :) 
Szóval, a hozzávalók:
  • maradék réteslap 
  • 3-4 alma
  • körte - nekem volt az is
  • 4-5db szilva
  • fűszerek: fahéj, szegfűszeg, gyömbér - mézeskalács fűszert tettem rá :) 
  • vanília kivonat - nekem csak sima vanília volt
  • mandulalikőr - rum van az eredetiben
  • darált mandula - mogyoró az eredetiben 
  • reszelt citromhéj 
  • vaj
  • barnacukor
Gyümölcsöket megmossuk, héját levágjuk, felkockázzuk, szilva magok kiveszzük, szintén kockázás. 
A vajat megolvasszuk, majd beletesszük a barnacukrot is, kissé megkaramellizáljuk.  Rádobjuk a gyümölcsöket, fűszereztem. Megpároltam, majd lehúzva a tűzről beletettem a vaníliát és a mandulalikőrt, vmelyest kihűtöttem és mehetett bele a darálmány is. 
Kivajaztam a tortaformát, beleterítettem a réteslapot, amennyire lehetett beletettem a gyümölcsös masszát, tetejére rátettem a maradék réteslapot, meglocsoltam olvasztott vajjal, megszórtam barnacukorral és mehet az előmelegített sütőben, ahol 180°C-on addig sütjük, míg aranybarna nem lesz.
Nagyon finom!!!

Mai ebéd+aszalvány próba

Ma gyors ebédre volt szükség, mivel megyek melózni. Így esett a választás a maradék amurra, amit fűszereztem, zsályával, rozmaringgal, fokhagymával, citrommal, őrölt gyömbérrel - nem volt egész - sok-sok zöldséget tettem hozzá és alufóliába csomagoltam.



Próbálkoztam az aszalt banánnal,mivel nyertem Szepytől és nagyon ízlett. Hááát, lett benne chipses verzió is, de finom, érdemes!