2016. január 18., hétfő

Édes savanyú csirkemell rizzsel

Csirkemellet vettem ki vasárnapi ebédre, de igazándiból nem tudtam, h mi fog belőle készülni. Keresgéltem, s erre jutott a választás. Orsi volt a kis kuktám. :)

Zabpelyhes banános kenyér aszalt gyümölccsel

Mivel sok banán volt itthon, így gondoltam a délutáni vendégeknek sütök belőle vmit. 
Erre jutott a választás, igen ám, de menetközben derült ki, h nincs jó pár dolog, így helyettesítésre került sor, ami szerencsére nem változtatott az ízvilágán. 

Pizzatekercs

Már egy ideje szemeztem ezzel a recepttel, de mindig elmaradt, aztán szilveszterkor, lázasan, de elkészült, finom lett! 
Kb. fél óra alatt készen + sütési idő! 



2016. január 10., vasárnap

Házi kifli

A neten sorba láttam elkészülni a házi kifliket, nagyon nem volt itthon kenyér ill. már engem is érdekelt, h vajon hogyan is van ez. Így hát megsütöttem. A végéről lemaradt a tejes kenés, de ennek ellenére is finom. Majd legközelebb pótoljuk, és dupla adaggal is készülhet. :) 






Bögrés, diós kuglóf

3 évvel ezelőtt anyu nagynénje hozott nekünk paszitát (babalátogató) és ez a kuglóf is benne volt. Azóta is hajtottam a receptet, de csak most sikerült leírnom. 
Elkészült, bár anyu szerint tömörebb, amit a Fáni néni süt, lehet, h kisebb az edény. Még egy két turpisságra majd rá kell kérdeznem, mert amúgy nagyon finom. 


2016. január 7., csütörtök

Lazacpogácsa

Nagy pakolások közepette előkerült egy nyári good food újság is. Leányom (3 éves) rábökött erre a receptre, mindig elfelejtődött stb, aztán karácsony előtt vettem lazacot, csak épp időm nem volt rá, h elkészüljön, egészen mostanáig. 


2016. január 6., szerda

kökényszörp

Jó pár éve sikerült találnom egy használható receptet, de csak most sikerült elkészíteni. 
Igaz, elég nyögvenyelősen ment, de azért meglett. Óév búcsúztató gyanánt kivittük fővárosi barátainkat a friss levegőre, még fújt is kicsit a szél. Nekem be is tett, lehet, pedig beöltöztem jól. Kb. 10kg-t sikerült szedni. 3-4kg-ból likőr készül, a többiből pedig szörp. 
Azt hittem, h könnyebb lesz a passzírozás, de kb. csipkebogyó jelleg. 

Kökényt kicsit megmossuk, a mazsola szemeket kiszedjük stb, majd feltesszük főni, annyi vízzel, ami ellepi. Mikor megpuhult, akkor paradicsompasszírozóval átpasszírgáljuk. Ezután lemérjük, h hány liter lett és minden literhez 70dkg cukrot adunk. Itt én még fűszereztem kicsit: vanília, gyömbér, ánizs, macskamenta, fahéj és narancslé és héj is. Feltettem főni, mikor forrt, akkor adtam hozzá borkősavat (3 literenként 1kiskanál)ill. volt még itthon haas-os szörp tartósító és egy kis szalicilt,ezzel még egyszer felforraltam,majd forrón üvegekbe töltöttem. 
Kati, akitől a recept van, ő 2x passzírozott, mondván, így több lejön a magról. Ha még egyszer készülne, akkor a fűszereket, vmi tüllbe raknám, vagy a forralás után még átengedném egy tüllön éjszakára, h kicsöpögjön v átszűrném, szőrszitán.

2015. december 31., csütörtök

Minden kedves olvasómnak egészségben, sikerekben, boldogságban, gazdagságban teljes új évet kívánok!

2015. november 30., hétfő

Batáta brownie

Barátnőmék jöttek hozzánk, kiderült, h érzékeny a gluténre, gondoltam, akkor készítek vmi olyat, amit ő is ehet jó szívvel. Égen-földön nem találtam édeskrumplit, pedig a piacban bíztam. Aztán itt helyben sikerült vásárolnom pár darabot.
Nem bántam meg, nagyon finom lett, gyorsan s könnyen elkészíthető.




2015. november 28., szombat

Sült gesztenye

Soha nem értettem,h anyuék miért vannak úgy megcsikkadva a sült gesztenyéért. Egészen a mai napig.
Anyu nagynénjétől szoktunk kapni,az első adagot kiszárítottam,a másik már egész jó lett. Tegnap vettünk a boltban,este be is áztattam,de reggel nem volt időm megsütni,csak késő délután. Nagyon finom lett,el kellett raknom magam elől.

Szóval, min 1 éjszakára beáztatjuk. Majd bevagdossuk s 180fokos sütőben kb 50-55 percet sütjük.

2015. november 19., csütörtök

kenyér

Kerestem egy kenyér receptet, vmi újat, új ízt,amibe nem kell öregtészta. Találtam is egyet, amibe gyors kovász kellett, első neki futásra, az íze jó volt, a külleme elég gáz. Másodszor másik formába próbáltam, de annak nincs teteje, harmadjára is ebben készítettem, de elég jól nézett ki, ahhoz, h idekerüljön.

2015. november 1., vasárnap

Gombapaprikás nokedlivel

Anyu pénteken a bőség zavarába esett a zöldségesnél, mivel szebbnél szebb áru volt. Így vásárolt fél kilót gombát is. Így lett belőle gombapaprikás nokedlivel.

hozzávalók:
1/2 kg gomba
1 fej hagyma
2 ek olaj
1dl tejföl
pirospaprika, só

A hagymát felaprítom, megpirítom az olajon, majd kevés pirospaprikát szórok rá, kevés vizet adok hozzá és fél óráig párolom, majd zsírjára sütöm. Eközben jól megmosom a gombát, apróra vágom. Ha már kész a hagyma, hozzáadom a gombát, sózom és hagyom puhulni. Ha kész, hozzáadom a tejfölt.

2015. október 9., péntek

Diós sajtkrém

Szeptemberben a Balaton-felvidéken jártunk hosszú hétvégére. Szállást a gasztroangyal ajánlása alapján foglaltam, reggelit és vacsorát is kértem. A reggeli finom volt, különböző kencéket kaptunk. Nekem ebből a diós sajtkrém ízlett és erre kerestem receptet, leírást, h mégis hogyan készülhet. Duendénél találtam meg a kedvemre valót. Kivételesen nem másítottam rajtam. Beírom ide is, de linket ITT megtaláljátok. 

2015. szeptember 4., péntek

Fügés körte lekvár

Gyorsan papírra vetem, h mit is csináltam másképp, mint az eredeti recept volt. 
Az úgy történt, h Gabi feltett egy jó kis receptet, nagyon megtetszett, már csak fügét kellett szerezni. Vettem is 6db-ot, így nekem nem a fügéhez lett körte, hanem épp fordítva. 
Idén, inkább szörpöket gyártok, lekvárt csak kóstolásnyi mennyiségben. Ebből sem lett sok. 

2015. július 19., vasárnap

Barackos pite

Szintén az útitársnál láttuk, és végre örültem, h az útifűmaghéjat is kipróbálhatom, amit már régóta megvettem, de még nem jött el az idő, h kipróbáljam. Ma, a lehető legnagyobb melegben sikerült beizzítani a sütőt. :) 

Limaránál van az alap recept. Sajnos, nem volt itthon rizsliszt és mandulatej, ezért zabpehely liszttel és rizstejjel készül, remélem, azért így is finom lesz. :) 

Fotó lesz, ha elfogadható állagú lesz a süti. :) 

Diós kosárka

Június végén összekötöttük a kellemest a hasznossal Budapesti kiruccanásunk kapcsán. Anyut elvittük egy kedves útitársához, mi meg a barátainkhoz léptünk oda, a családi program után.
Anyu kapott finom süteményt, miután megkaptuk a receptet itthon is elkészült.

2015. május 19., kedd

Fenyőrügy szörp próba mennyiség

Most, h időm nulla, de annyira csábító a fenyőrügy szörp elkészítése, h gondoltam, kis pihenés gyanánt szedek vmennyit próbaképpen. 
Ez sem egy szapora alapanyag. 
Megnéztem jó pár leírást és a sok színű vidékre esett a választás. 

2015. március 5., csütörtök

Gofri 3.

Anett barátnőm receptjét használom már egy ideje, ez bevált. 

Hozzávalók: 


  • 4 tojás
  • 4ek cukor (2ek xilit)
  • 20dkg olvasztott vaj
  • 50dkg liszt
  • 1cs. sütőpor (2kk sütőpor+2kk szódabikarbóna)
  • 1 cs. vaníliás cukor (1 vanília rúd kikapart része)
  • 0,5 l tej
  • csipet só.


Tojást szétválasztjuk, fehérjét felverjük,

Sárgáját a cukorral, vajjal, vaníliával és a citrom reszelt héjával is felverjük
Liszthez hozzáadjuk a sütőport, a szódabikarbónát, csipet sót
majd ezeket mind összekeverjük, kicsit állni hagyjuk és süthetjük is! 

2015. február 10., kedd

Hajtovány

Nagyon-nagyon régóta szemezek már ezzel a recepttel. Eltántorított a dagasztás, azt én nem szeretek. Aztán a keresztfiúk anyukája is elkészítette, nagyon jól sikerült nekik. Ennek is már vagy 1-2 éve. 
Pár hete gondoltam, h na akkor itt az idő, h nekiálljak én is. Még egyszer el kellett halasztani, de most vhogy tudtam időt szakítani rá és végre elkészült. Igaz, nem lett olyan szép, mint Limaráé, de a közvélemény azt mutatja, h finom. A teljes adagot írom le, én ennek a felét készítettem el, de a felének a felébe, tettem kukoricát és selyemsonkát is. Finom lett. 





2015. január 28., szerda

Tigris szelet

maradék felhasználás gyanánt készül, egy kis zselés szaloncukor, mikulás, és némi aszalt vörösáfonya. 

Az eredeti receptet írom. 

Hozzávalók: 

  • 20dkg darált keksz, 
  • 10dkg mazsola
  • 10 dkg darált dió
  • 10 dkg étcsoki reszelve
  • 15dkg zselés cukor összevágva

  • 25dkg cukor
  • 15dkg ráma
  • 2db tojás
  • 3dkg kakaó
Ezt állandó keverés mellett felforraljuk és ráöntjük a tálban lévő száraz anyagokra, összedolgozzuk, majd fóliával (sütőpapírral) bélelt őzgerinc formába öntjük. 
Hűtőbe tesszük. Vékonyan szeleteljük! 

2014. október 2., csütörtök

Együnk egymásért! - Jót enni jó, jót tenni jó!



Hallottatok már az Élelmiszerbankról?

Azzal foglalkozik, hogy az élelmiszeriparban és kereskedelemben jelentkező élelmiszerfelesleget, ami minőségileg kifogástalan, de valamiért nem eladható (pl. hamarosan lejáró termékek, húsvéti/karácsonyi szezonális áruk stb) összegyűjtjük és a rászorulókhoz juttatjuk el. Így ezek a - teljesen rendben lévő, fogyasztható - ételek nem a kukában végzik, hanem rászoruló emberek, asztalára kerülnek. Annak köszönhetősen, h nem vesszük, hanem "mentjük" az ételt, és jellemzően önkéntesek dolgoznka nálunk, nagyon hatékonyan tudunk működni, 1 Ft működési költségből 30 Ft értékű élelmiszersegélyt tudunk előteremteni. Évente kb. 6000 tonna élelmiszert mozgatunk meg. Mint a legtöbb civil szervezetnek, nekünk is fontos, h finanszírozni tudjuk működésünket. Az élelmiszerek tárolásához és szállításához raktárt és hűtőautót kell fenntartanunk. 

Most indítjuk el az Együnk Egymásért programunkat, amibe szeretnénk minél több sütni-főzni szeretőt bevonni. Az októberi program lényege, h aki bekapcsolódik, az főz, süt vmit, és a föztjét, süteményét adományért "cserébe" kínálja ismerőseinek, kollégáinak. A program mottója: "jót enni, jót tenni jó", mivel most a sütés-főzés, mások kínálásának és a finom ételek elfogyasztásának öröme párosul azzal, h mindez egy jó ügy szolgálatában történik: a befolyó adományokat arra költjük, h minél több élelmiszercsomagot tudjunk eljuttatni szegénységben élőknek.


A programról bővebb információ a www.elelmiszerbank.hu/egyunkegymasert oldalon található.


 Várjuk éttermek és menzák, valamint sütni-főzni szeretők jelentkezését, akik októberi adománygyűjtő akciónkhoz csatlakozva szívesen támogatnák rászorulók élelmezését. Jót enni jó, jót tenni jó!







Fehérboros szűzérme

Hozzávalók: 


  • 2 tojás
  • 4 ek olaj
  • 1db hagyma
  • 1-2 csipet só
  • 1.25dl tejszín
  • 1 db sertésszűz
  • 3 db gomba
  • 2dl fehérbor
  • 1tk keményítő
Szűzet lehártyázzuk 2 ujjnyi szeletekre vágjuk. Sózzuk, borsozzuk. 
Olajat serpenyőben felmelegítjük, húsokat mindkét oldalán megpirítjuk, kivesszük, félretesszük. Lefedjük, melegen tartjuk. 

Fenn maradó olajban az apróra vágott hagymát megpároljuk, hozzáadjuk a gombát (felszeletelt), sózzuk, borsozzuk 1-2 percig együtt pároljuk. Felöntjük fehérborral, jól kiforraljuk. 
Keményítőt, elkeverjük a tejszínnel, dúsítjuk vele a ragut. 
Besűrítjük, visszarakjuk a húsokat a levével együtt. 

15-20 perc alatt összefőzzük. 

forrás: jelentkezzen aki ráismer :) 

Konfitált libacomb

Tavaly ilyentájt, István hazaállított 2 libával ill. 4-gyel, mivel ismerősöké is nálunk töltötte az utolsó éjszakát. 
Míg mi (mama, Orsi, én) Sárváron a Simon-Júdás vásáron tengettük életünket, addig apa és két segítője véget vetettek a libáknak. 
Sűrű receptkeresés, h hogyan is lehetne puha, omlós húsit varázsolni belőlük. 

Így jutottam el a konfitált libáig, nem egy hipp-hopp kaja, de sztem, megéri a bajlódást, mert nagyon finom, puha húsit nyerünk vele. 


Hozzávalók: 


  • 6 kacsa v libacomb
  • 45gr tengeri só
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 3 babérlevél
  • 3 kakukkfű
  • 1kg kacsa v libazsír (nekünk csak disznózsír volt) 
Előkészület: 

Combokat megmoson, megtisztítom, szárazra törlöm. 
fűszereket összekeverem, babérlevlet és a kakukffüvet durvára morzsolom
fűszerkeverékkel bedörzsölöm a húst és a bőrös oldalával lefelé rozsdamentes edénybe teszem. 
lefóliázom és éjszakára v 1 napra hűtőbe teszem. 

Sütés: 

Sütőt 150 fokra előmelegítem. 
Zsírt felmelegítem egy nagy lábosban (amit be lehet tenni a sütőbe)
Húsról leöntöm a levét, letörlöm a fűszereket. 
Combokat bőrös oldalukkal lefelé óvatosan a meleg zsírba teszem, fontos, h a zsírban teljesen elmerüljenek, ne legyen kilogó rész. 

Előmelegített sütőbe teszem és fél órán át sütöm. 
Ekkor a sütőt leveszem 140 fokra és addig sütöm a húst, amíg teljesen megpuhul, 2.5-3 óra. 
Sütőből kivéve hagyom szobahőmérsékletűre hűlni és kiszedem a húsokat. 

Szűrőn át a zsírból egy keveset annak az edénynek az aljára öntök, amiben tárolni fogom a húst. 
Hűtőbe teszem, h a zsír megdermedjen, majd arra teszem a combokat. Rászűröm a maradék zsírt, h ellepje a húst és hűvös helyen tárolom. 

Felhasználáskor a zsírt lekaparom a combokról és a sütőben vagy a serpenyőben átmelegítem. 

Arra emlékszem, h nagyon finom puha lett. És még fotó is készült róla, de sztem, az még a másik tárolón van. 

Tojáslikőr

Lassan újra lehet készíteni már, h szépen összeérjenek az ízek. És persze jól eldugni, nehogy idő előtt elfogyjon. :) 

Hozzávalók:


  • 5 tojássárgája
  • 25dkg porcukor
  • 1 vaníliarúd
  • 5dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 2,5 dl alkohol
  1. Tejet összeöntjük a tejszínnel, felforraljuk a vaníliával és 10 dkg porcukorral
  2. tojássárgáját kikeverjük a maradék porcukorral, néhány kanál tejjel addig habosítjük, míg a cukor elolvad
  3. hozzáöntjük a kihűlt tejszínes tejet+alkoholt
  4. üvegbe tesszük
  5. legalább 1 napig pihenjen a hűtőben! 

céklás-csokis süti

Hozzávalók:


  • 25dkg vaj
  • 25dkg étcsoki
  • 15dkg barnacukor (7dkg xilit)
  • 10 dkg dió
  • 3 tojás
  • 15dkg finomliszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 25dkg cékla (sütve, tisztítva)
  • 1-2 ek alkohol
  • gyömbér
  1. 20x35 cm-es tepsit kivajazunk, sütőpapírral bélelünk
  2. sütőt 170 fokra előmelegítjük
  3. vaj+csoki vízfürdő felett olvaszt
  4. cékla összevág, turmixol+alkohol
  5. dió apróra vág
  6. cukrot tojással felverjük
  7. összes hozzávalót összekeverjük
  8. 25 perc alatt készresütjük 

Málnás-ribizlis-csoks muffin



Hozzávalók:


  • 10dkg vaj
  • 25dkg liszt
  • 1kk sütőpor
  • csipet só
  • 2dl tejföl
  • 10 dkg barnacukor (6dkg xilit)
  • 1 tojás
  • 1kk vanília aroma
  • 5-10dkg csoki
  • kis kosár ribizli
  • kis kosár málna
  1. kizsírozom a muffinsütöt, lisztezem s mehet a hűtőbe
  2. előmelegítem a sütőt 180-200fokra
  3. vajat emgolvasztom, félreteszem hűlni
  4. liszt+sütőpor+só
  5. tojás+cukor+tejföl+vanília+ vaj
  6. összekeverjük s mehet még bele a csoki apróra vágva, málna és ribizli
  7. 180-200Fokos sütőben 20-25 percig sütni 


Forrás: ITT

Nevesincs húsi

Azért ez a név, mert nem írtam neki címet és még a lelőhelyet sem tüntettem fel, úgyh aki felismeri a receptjét, az legyen szíves jelezni felém, h mind a forrást, mind a nevet tudjam pótolni. :) 

Hozzávalók: 


  • 0,5kg hús
  • 80dkg sárgakrumpli (tisztítva)
  • 1 sonkahagyma
  • 1 nagy kápia paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
Pác: 

  • 12 szem zöldbors
  • 1tk koriander
  • 1 tk oregano
  • 1 tk fokhagyma granulátum
  1. Mozsárban összetörni a pác hozzávalókat, a húsra tenni pici olaj társaságában majd irány a hűtő
  2.  krumpli apró kockára vág
  3. hagyma hosszában felvágni majd srégen
  4. paprika hosszában felvágni
  5. kevés olajban két adagban húst kisütni, úgyh ne fedjék egymást. Nem kell keverni
  6. sóval meghinteni elkeverni
  7. húst félretenni
  8. maradék olajon megsütni a hagymát, majd paprikát. Addig sütni, míg a hagyma karamellizálódik, paprika veszít a nyersességből
  9. vissza a hús a raguhoz, fokhagyma rá reszel, összeforgat, serpenyőből ki, húst melegen tartani
  10. maradék olajos pác+kevés olajon a krumpli pirítása kb. 20 perc. Sózni nem szabad, félidőben frissen őrölt színes borssal megszórni. Serpenyőt inkább rázogatni. 
  11. Ha kész, mindent vissza, összemelegít kész. 

Brokkolis csirkemell tésztaköntösben sajtmártásban

Megkezdem a hiánypótlást. :) Némelyikhez lesz majd kép, némelyikhez majd csak később, utólag kerül fel. 
(meg kell keresni őket) 

Hozzávalók: 


  • 60dkg csirkemell
  • csirke fűszer
  • olaj
  • 20dkg brokkoli
  • 40dkg leveles tészta
  • zsemlemorzsa
  • 1 tojás a kenéshez
Sajtmártás:

  • 5dkg vaj
  • 1ek liszt
  • 2,5dl főzőtejszín
  • 2dl tej
  • 5dkg füstölt sajt
  • bors
  • szerencsendió
  1. csirkemellet vágjuk, kloffoljuk
  2. befűszerezzük, kevés olajban puhára sütjük
  3. brokkolit 2 percig főzzük, kiszedjük
  4. levelestésztát vékonyra kinyújtjuk, szélére hús szelet, majd megszórjuk morzsával, rá brokkoli, tésztát ráhajtjuk, levágjuk a felesleget, széleit lenyomkodjuk
  5. lekenjük felvert tojással
  6. 200 fokos sütőben 25 percig sütjük
Sajtmártás: 

  1. Vajat felolvasztjuk, megszórjuk a liszttel, pirítjuk
  2. tejjel, tejszínnel felöntjük, sűrítjük, fűszerezzük
  3. reszelt sajtot hozzáadjuk 
Tálalás: mártás-tésztás hús, köretként rizs

Ha jól emlékszem, akkor ez vmelyik régebbi fakanál újságban szerepelt. 

2014. szeptember 10., szerda

Almás süti

Hétvégén baráti társasággal voltunk kirándulni, elkészült az elmaradhatatlan gyógyfüves süti ill. most kerestem vmi almást is. Mivel, kicsit csípős sikerült a másik ill. nagyon sok almánk van. Időm keresgélni nem volt, így megkértem a csoporttársakat ajánljanak nekem vmi finom, egyszerű, de egyben gyors sütit is. Max almás kevert sütijére esett a választás. 
Azóta már készült újra. 




2014. augusztus 21., csütörtök

Májgombóc

Orsi ezt szinte falja, evőkanál nagyságúból 4-et is betöm, ha jó napja van. Mivel, most semmit nem eszik szinte, ezért úgy gondoltam, h vasárnapra neki leselkedek, az anyu által készített májgombócnak. Ha sikerült s finom is, akkor lesz fotó. :) 

Íme a recept:

10-15dkg máj (1-2 csirkemáj), 1 kk olaj v 1dkg zsír, 1 kk reszelt (apróra vágott ) vöröshagyma, 1 tejben megáztatott zsemle, 1 egész tojás, liszt, só, törött bors, majoranna. 
Zsiradékban megpirítjuk a hagymát, hozzáadjuk a lekapart (vagy darált) májat, a kifacsart zsömlét, a tojást a fűszereket, meg annyi lisztet, h galuska keménységű (inkább keményebb legyen, mint higabb) tésztát kapjunk. 
Egy-két óra állás után szaggatjuk a levesbe. lassan főzni. 
Próbát érdemes tenni, ha szétfő,akkor még kis lisztet adjunk hozzá. 

2014. május 25., vasárnap

Császárzsemle

Orsi szereti a zsömlét, gondoltam, elkészítem, Limara császárzsömléjét. Nem igazán sikerült az időt jól kiszámolni, sőt, nem is pihent egy éjszakát és még a 2. kelesztés is kimaradt, szóval, ezek híjján sült meg, de finom lett. A formázás még hagy kívánnivalót maga után, de azért nem rossz, így első nekifutásra. 
Majd, még egyszer kipróbálom, aztán ha úgy jobban sikerül, akkor talán heti rendszerességgel 1x készül. :) 


2014. május 13., kedd

Elindult

az idei év bodza szörp, ital és most először likőr készítése is. Viszont, szedtünk akácot is, és ugyanezeket a variációkat szeretném elkészíteni belőle. 
Gondoltam, még a rossz idő beállta előtt, az utolsó nap talán, h tudjak szedni, ha tényleg szeretnék készíteni is. 
Bodzaszörp és ital recept ITT
Likőr pedig ITT található. 

idén sikerült rózsaszirmot is szedni hozzá, finom illatosat. :) 
kíváncsi vagyok, h milyen lesz! 

2014. április 17., csütörtök

Gesztenyés babapiskóta

Még karácsonykor készült, mondhatni nulla időm van arra, h a blogokat frissítsem, pedig készülnek finomságok, majd idővel, lesz egy dömping áradat és felkerül minden v néhány közülük. 
Ez nagyon-nagyon finom, azt nem mondanám, h könnyel elkészül, de megéri bíbelődni vele. 




2013. szeptember 3., kedd

körtés süti

Az eredeti recept itt található, fotó is van ott. Ha holnapra marad még és sikerül épkézláb kockát kikanyarítanom, akkor lesz nálam is. Addig is az én verzióm:

hozzávalók:

  • 18dkg darált mandula és török mogyoró (összesen ennyi)
  • 15 dkg olvasztott vaj
  • 10 dkg olvasztott étcsoki (75%)
  • 7dkg xilit
  • 1 ek vanília aroma (házi)
  • 3 kk szódabikarbóna 
  • menta 
  • őrölt kardamom 
  • 7dkg liszt
  • 4 tojás
  • 4 körte 
  1. Felolvasztottam a vajat
  2. felolvasztottam a csokit
  3. megdaráltam a mandulát és a mogyorót, mentát
  4. mostam, hámoztam és kockákra vágtam a körtét 
  5. felvertem a tojásfehérjét
  6. felvertem a tojássárgáját a xilittel, a vajjal, az olvasztott csokival és a vanília aromával, kardamommal
  7. előmelegítettem a sütőt 170 fokra 
  8. összekevertem a nedves, száraz összevalókat majd a tojásfehérjét is óvatosan és a körte kockákat
  9. kizsíroztam egy 20x25cm-es tepsit, sütőpapírt tettem bele, bele a massza és irány a sütő, tűpróbáig. 
Az eredeti bejegyzésnél van rajta még csokimáz is, sztem, felesleges. 

2013. június 24., hétfő

Eper szörp

Szedtünk, szedd magad akció keretén belül jó sok epret. Készült belőle mentás-citromfüves-bodzás eperlekvár, kivételesen xilittel ill. 3kg került a fagyóba, lett belőle egy kis piros fagyi (eper-málna-meggy) és eperszörp. Nagyon nem találtam számomra megfelelő receptet, így a málnaszörpről koppintottam. :)

Finom! Köszönöm Katinka apukának! :)

Vasi pecsenye

Már kétszer készült, és egyszer sem sikerült fotózni. Bár, nem nagy durranás. Kinézetre olyan, mint a rántott hús. :) 

Annyi változtatás van, h liszt-tojás-morzsa helyett, liszt - tojás+reszelt krumpli+fokhagyma+tej - morzsa. 

Nagyon finom, most hétvégén azt a jelzőt kaptam, h "krémes". :) 

ja és sertés karajból készült. :) egy kis házi petrezselymes újkrumplival és házi salátával :) ahogy Tibi barátunk mondaná

forrás: 1millió menü c. könyv

Díjat kaptam,

de idő híján, nem igazán tudtam posztolni. Most is csak ide rakom, aztán majd idővel tovább is passzolom a díjat. :) Szóval, Megastromania blog írója, azaz Éva gondolt rám, köszönöm szépen itt is! Azok kapják ezt a díjat, akiknek a követői nem érik el a 200 főt. 






Annyi kitétel van, hogy 4 gasztrobloggernek kell továbbadni, akiknek, szintén nem éri a 200at a követőinek a száma.
 
Feladat:
 
1.) Megemlíteni azt a "Best Bloggert" aki megtisztelt a díjjal.
 
2.) Továbbítani 4 bloggernek akiknek a követői tábora 200 alatt van.
 
3.) Végül, tudomásukra hozni kommentben vagy üzenetben a jó hírt.
 
 



2013. május 14., kedd

Programajánló

Két v három éve is voltunk ezen a birkapörkölt fesztiválocskán. Azért írom így, mert piciny falu, piciny fesztiválja. Én speciel nem szeretem a birkát, mert olyan, mintha gyapjú zoknit ennék, de találtam egy olyat, aminél nem éreztem ezt az ízvilágot, tejszínes volt, nagyon finom. Jó lenne, idén is elmenni, de majd  Orsi művésznő eldönti, h megyünk v sem. :) 


2013. április 10., szerda

Sajtos-almás húsos rétes

Maradék ill. lejárás közelében lévő dolgok felhasználása kapcsán készült a mai étel. Tegnap kerestem vmit és ezt is megtaláltam, jól hangzott, sok dolgot sikerült belepasszírozni, úgyh elkészült. 


2013. január 28., hétfő

kakaós süti

anno, anyu nagyon sokszor készített ilyet. Még mikor dolgoztam, az egyik kutas hozott hasonlót, akkor megkértem anyut, h süsse meg. Azóta, jó sokszor készült. Hosszú idő után, ma sikerült nekem is megsütni, nagyon gyorsan megvan és nagyon egyszerű, bár, nem egy fogyókúrás szelet, de sztem, simán át lehet alakítani. Érdemes dupla adaggal indítani. 


2012. december 31., hétfő


Boldog új évet kívánunk! 

Orsi&István&Kinga

2012. december 21., péntek

Áldott, békés karácsonyi ünnepeket és boldog, egészségben, örömben gazdag boldog új évet kívánunk!

Orsi, István, Kinga

2012. november 30., péntek

Trudi alma tortája

Baráti társaságból 4en neki indultak egy vértesi túrának. Majd a napokban küldték ezt a süti receptet, h milyen finom és könnyű elkészíteni. Mivel, csütörtökön újra hazaengedtek, mondván Orsi még nem óhajt napvilágot látni, így gondoltam, elkészítem. Viszont, tegnap közbejött pár dolog, így ma délelőtt álltam neki. Finom lett. 


2012. november 29., csütörtök

Vanília-kardamom elixír

Gondoltam, megosztom, mivel, még karácsonyig pont elkészülhet. Jó sütikbe, de sztem finoman elkortyolgatva is iható, de akár fagyi mellé is mehet. Igen ám, de nem találtam meg, külön-külön megvolt, a fotó itt, a leírás a fűbenfában blogon. :)



szóval, most itt lesz egyben:

2012. november 25., vasárnap

Új életszakasz

új házzal, új konyhával, új sütővel, minden újjal. Jó sokáig szemeztem a tűzhellyel. A fenti részét használtam, mivel az sima gáztűzhely, de az alsó villanyos lett. Egész idáig, csak néztük egymást, ami dobozba gondoltam a leírást, hát nem ott volt, de azért megtaláltam. Tegnap megvolt az első beüzemelés. Napokban gondoltam, h felhasználom a már rendesen megaszalódott fügéket is, de vhogy elmaradt. Ma végre rászántam magam, most itthon van a párom is, akinek azért van némi rutinja a villanyos tűzhelyben, így még kérdezni is tudok, ha vmi nem lenne világos. 
A választás a vörösáfonyás-csokis muffinra esett, annyi változtatással, h a vörösáfonya helyett barack, szilva és narancs aszalvány került, a likőr helyett pedig vegyi gyümi pálinka, az étcsoki helyett mentás after eightes télapó került. 
Írnom kell, h mi az ami még hiányzik a konyhai dolgokból: teáskanál, sacc per kábéra ment a sütőpor és a szódabikarbóna mennyiség, normális mérőpohár és kávédaráló, amiben a kis fűszerjeimet meg tudom darálni. De persze, ezek hiánya nem akadályozott meg. A turbósítókat szemmértékre adtam hozzá, a mérőpohár, ami van, az végül is jó. Kávédarálót pedig a régi, kézzel tekerős darálót használtam. Nagyon jól porosította. 
És hát a sütő, beállítottam, h hány fokra - az idővel még nem bajlódok, majd eljön annak is az ideje - majd betettem, néztem az időt, kivettem, egy perccel sem volt tovább benn és jó lett! :) 
Fotó is készült, de nem találom az fotógép átjátszó zsinórját, mihelyst meglesz, teszem is fel. :)

2012. október 13., szombat

Petrezselyem zöld télire Eszter által

Egyelőre csak belinkelem Eszter oldaláról, mert a projekt nálunk holnap indul. Kiástuk a petrezselymet - vagyis anyu, mert én már csak dirigálhatok - a zöldjét külön tettük, mert láttam ezt a csudijó megoldást. 
Úgyh míg nálam nem jelenik meg, addig Eszternél ITT olvashatjátok!!!

2012. október 11., csütörtök

Aszaltszilvás sütőtök:

Bár, ez már fenn van a blogon, csak elrejtve egy másik bejegyzésben, gondoltam, külön is kiteszem. 
Most, h végre készül. :) Nem nagy kunszt, de nagyon finom!!!


Hozzávalók:
  • sonkatök, 
  • szilvalekvár,
  •  aszaltszilva, 
  • vaniliás cukor
A tököt szeletekre vágom, beteszem a sütőbe, kb. 3/4 órát sütöm, majd kiveszem, megkenem szilvalekvárral, teszek pár szem aszaltszilvát és egy gondolatnyi vaníliás cukrot szórok rá. Még kb. 10-15 percre visszateszem a sütőbe. Melegem fogyasztom! Isteni finom!!!

2012. szeptember 14., péntek

Tejfölös pogácsa

Készült a házavatóra még tejfölös pogácsa és mákos/kakaós/diós kalács is.

Vaddisznó vadasan

Annyi különbség van a kacsa vadasan receptnél, h a vaddisznót bepácoltuk, ahogy a gombás vaddisznóragunál. 
úgyh receptet nem másolok be, a linkek alatt megtalálható. 




Gombás vaddisznóragu

Még mindig vaddisznó! :) Csütörtöki piacon találtam rókagombát, mint utólag kiderült kissé húzós volt az ára, de nem bírtam ott hagyni, na jó csak 60dkg-t vettem, és anyu mind belerakta a raguba. Fincsi lett!!! :) 

Tészta szósz

Chili és csoki facebook-os oldalán kommentben találtam ezt a "receptet". Már kétszer készült, kóstoltuk is, finom lett! :) Még jó lenne egy adaggal készíteni, de majd kiderül, h mennyi paradicsom érik. :) 

Bazsalikom szörp

Mikor az ínyenc ízek üzletben jártam Mosonmagyaróváron, akkor láttam bioritmus által készített szörpöket. Talán először ott láttam a bazsalikom szörpöt. Gondoltam, elkészítem, hisz van 6 nagyobb bokrunk. :) Akkor nem jött össze, túl sok minden történt. Majd Gergőnél is láttam, aztán gondoltam, h most már tovább nem húzzuk az időt. Beáztatom, aztán elmegyek dolgozni és másnap elkészítem, majd várunk.





Rumos-mentás körtelekvár

Volt idő, mikor nem termett ennyi körténk. Az az igazság, h ez a fa kivágásra ítéltetett, de azért kértem, h várjanak még egy évet. Jól tették, mert most meg temérdek van rajta. 
Nagyon szerettem a lekvár-lakos fehér rumos körtelekvárt, csak hát, nagyon nem lehetett kapni a környéken. Pár hónappal ezelőtt, sikerült vásárolnom egy kis üveggel, de majdnem hanyatt vágtam magam az ár kapcsán. Akkor gondoltam, h jó, most sok a gyümölcs, meg próbálom itthon is elkészíteni. 



Túrógombóc

Kismamaságom alatt nagyon megkívántam a túrós dolgokat. :) Már jó párszor láttam a neten, h itt-ott feltűnt ez a finomság. Mikor a Harrerban jártunk, akkor is ettem, de hát kevéske volt, de finom. :) 
Így anyunak előterjesztettem, h szeretnék ilyet. Rendben, már ő is, rég evett, a fiúk meg annyira nem szeretik, így elkészült. 

Vaddisznó pörkölt

Úgy gondoltuk még június elején, h a az újdonsült pesti rokonok majd augusztus 19-ei hétvégén újra meglátogatnak bennünket. Aztán, ahogy telt-múlt az idő, kigondoltam, h már nagyon nem lesz utána olyan hét, h mindenkit egybe meg tudnánk hívni, így kikiáltottuk az utolsó Kinga Túrszos hétvégének, úgymond házavatóval egybekötve, annak ellenére, h még félig-meddig vagyunk készen. 
Még nem volt biztos, h mi lesz a menü, de úgy harangoztuk be, h szalonnasütés lesz. Időközben, apu a vadkár ellenében kapott vadhúst, pontosabban vaddisznót, így gondoltam egyet, h bográcsban kb. 20 főre főzök - még soha életemben amúgy - pörköltet. 
Előtte, érdeklődtem, vadász ismerősöktől, szimplán főzni szerető barátoktól, h hogyan miképp, főleg ennyi főre. 
a végkifejlet egy szakácsszájából annyi volt, h kicsit sok lett a borókabogyó,de finom. Ez nekem elég, és az is, h elég jól fogyott.