Bár, Olzka szebben fogalmazta, bodzás, rozmaringos rózsakalács, nekem mégis inkább csigára hajaz. :) Tavaly már kinéztem ezt a sütit, csak akkor későn, nem találtam már bodzabogyót. No, de most se nagyon, mivel a munkanélküli emberkék, szinte már mindenhonnét leszedték. Pedig lekvárt is szerettem volna főzni, már megvettem a hozzávalókat. Szóval a recept.
Tésztához
- 26dkg rétesliszt
- 10dkg finomliszt
- 10dkg tk. rozsliszt
- 20dkg méz (virágmézet használtam)
- 7gr szárított élesztő
- 1 csipet só
- 3dl magas zsírtartalmú tej (2dl 7,8%-os sűrített tej+1dl házi tej)
- pár szem bodzabogyót is beledobtam
Töltelék:
nekem az kevésnek tűnt, amit Olzka írt, így megnöveltem
- 2-3 marék bodzabogyó
- 10dkg csoki - mivel nem találtam étet ezért vegyesen volt fehér és tejcsoki
- rozmaring (2 ek-t ír, hát én ízlés szerint szórtam rá)
- kb. 4 ek méz
- kb. 6dkg vaj
A tésztát a kenyérsütőgéppel dagasztattam össze, majd mikor kész, egy jól lisztezett deszkára tettem és 3-4 mm vékonyra nyújtottam. Az az igazság, h azt hittem, alig lesz belőle vmi, aztán meg alig fért el a deszkán. :)
Megkentem a mézes vajjal. Előtte a vajat kissé megolvasztottam és abban elkevertem a mézet. Rászórtam a bogyókat, majd a csokit, amit apró darabokra vágtam és a rozmaringot is, amit szintén aprítottam. Majd, mint a kakaós csigát, szorosan feltekertem és 2cm-es karikákra vágtam. Kivajazott, lisztezett tepsibe tettem, nem túl szorosra, mert akkor nem tud még kelni. Először nagy lángra, majd kislángra tettem. Félidőben még egy kis mézes-vajjal meglocsoltam.
Nagyon finom lett. Tegnap este sütöttem és már nagyon minimális van belőle.
Jó lenne még találni vhol bodzát! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése