2015. május 19., kedd

Fenyőrügy szörp próba mennyiség

Most, h időm nulla, de annyira csábító a fenyőrügy szörp elkészítése, h gondoltam, kis pihenés gyanánt szedek vmennyit próbaképpen. 
Ez sem egy szapora alapanyag. 
Megnéztem jó pár leírást és a sok színű vidékre esett a választás. 


"Ha tehetjük, ne hatalmas fákról, hanem inkább fiatalabbakról szedjük le a zsenge hajtásvégeket. A leggyakoribb a lucfenyő, de a nedű elkészítéséhez bármilyen fajtájú fenyő megfelel( csak a tiszafáról ne, mert az mérgező). A szezon elkezdődött, május végéig, június elejéig tart, így kezdődhet az akcióA szörp elkészítésének technikája nagyon egyszerű, mellesleg jól bevált, mert nálunk évek óta így készül a finomság.
Szedünk annyi hajtásvéget, amennyit akarunk – persze bőven kell belőle – és mosatlanul egy nagy lábasba tesszük. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd a tűzre tesszük. Amikor forrni kezd, 5-6 percig forrásban hagyjuk. Fedőt teszünk rá, s 24 órán keresztül pihentetjük. A kihűlt és már ekkor illatos levet nagyon finom szűrőn keresztül átengedünk. Megmérjük űrtartalmát, s ahány liter fenyőlénk van, annyi kilogramm cukrot és literenként 1 dkg citromsavat adunk hozzá. Következik az újabb forralás: amikor gyöngyözni kezd, néhány percig még 2-3 percen át a tűzön hagyjuk.

Végezetül következik a palackozás. Tartósítószert ne tegyünk a szörpbe! Úgy zárjuk le, hogy két réteg bevizezett befőzési fólia közé késhegynyi nátrium-benzoátot tegyünk, majd ezt az üveg szájára húzva tekerjük rá a fedelet. Mehet is a forró üvegben a száraz dunsztba.

E csodálatos ízű szörp színe barnás-sárga lesz, mely nem csupán utánozhatatlan ízéért válhat kedvencünkké. Természetgyógyászok köhögés, meghűlés ellenszereként, légutak tisztítására is ajánlják. Ha a nyári melegben fogyasztjuk, és szódával hígítjuk – egy beledobott citromkarika még rátesz az ízvilágára egy lapáttal."



Még itt található hasonló leírás ill szirup. 
http://erdokostolo.blogspot.hu/2012/05/fenyorugymez-fenyorugyital-fenyoszirup.html
http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/04/fenyorugyszirup-termeszetes-kopteto.html
http://ritmusakonyhaban.blog.hu/2011/05/04/fenyodzsem_es_fenyoszorp
http://zoldanya.blogspot.hu/2014/05/101-szorp-az-utcan-gyujtve.html

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése