Tavaly ilyentájt, István hazaállított 2 libával ill. 4-gyel, mivel ismerősöké is nálunk töltötte az utolsó éjszakát.
Míg mi (mama, Orsi, én) Sárváron a Simon-Júdás vásáron tengettük életünket, addig apa és két segítője véget vetettek a libáknak.
Sűrű receptkeresés, h hogyan is lehetne puha, omlós húsit varázsolni belőlük.
Így jutottam el a konfitált libáig, nem egy hipp-hopp kaja, de sztem, megéri a bajlódást, mert nagyon finom, puha húsit nyerünk vele.
Hozzávalók:
- 6 kacsa v libacomb
- 45gr tengeri só
- 1 tk frissen őrölt bors
- 3 babérlevél
- 3 kakukkfű
- 1kg kacsa v libazsír (nekünk csak disznózsír volt)
Előkészület:
Combokat megmoson, megtisztítom, szárazra törlöm.
fűszereket összekeverem, babérlevlet és a kakukffüvet durvára morzsolom
fűszerkeverékkel bedörzsölöm a húst és a bőrös oldalával lefelé rozsdamentes edénybe teszem.
lefóliázom és éjszakára v 1 napra hűtőbe teszem.
Sütés:
Sütőt 150 fokra előmelegítem.
Zsírt felmelegítem egy nagy lábosban (amit be lehet tenni a sütőbe)
Húsról leöntöm a levét, letörlöm a fűszereket.
Combokat bőrös oldalukkal lefelé óvatosan a meleg zsírba teszem, fontos, h a zsírban teljesen elmerüljenek, ne legyen kilogó rész.
Előmelegített sütőbe teszem és fél órán át sütöm.
Ekkor a sütőt leveszem 140 fokra és addig sütöm a húst, amíg teljesen megpuhul, 2.5-3 óra.
Sütőből kivéve hagyom szobahőmérsékletűre hűlni és kiszedem a húsokat.
Szűrőn át a zsírból egy keveset annak az edénynek az aljára öntök, amiben tárolni fogom a húst.
Hűtőbe teszem, h a zsír megdermedjen, majd arra teszem a combokat. Rászűröm a maradék zsírt, h ellepje a húst és hűvös helyen tárolom.
Felhasználáskor a zsírt lekaparom a combokról és a sütőben vagy a serpenyőben átmelegítem.
Arra emlékszem, h nagyon finom puha lett. És még fotó is készült róla, de sztem, az még a másik tárolón van.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése