2012. november 29., csütörtök

Vanília-kardamom elixír

Gondoltam, megosztom, mivel, még karácsonyig pont elkészülhet. Jó sütikbe, de sztem finoman elkortyolgatva is iható, de akár fagyi mellé is mehet. Igen ám, de nem találtam meg, külön-külön megvolt, a fotó itt, a leírás a fűbenfában blogon. :)



szóval, most itt lesz egyben:

Hozzávalók:
4 vaníliarúd,
250ml víz,
150ml borpárlat (90% Vol),
500ml konyak,
200g cukor,
20g zöld kardamontermés,
50g feldarabolt friss gyömbér

Kaparjuk ki a vaníliarúd belsejét, majd adjuk a rudat és a vaníliavelőt is a cukorral együtt a lábosba töltött vízhez, és főzzük 15 percig. Ezt követően vegyük ki belőle a vaníliát, majd pedig szűrjük a kihűlt folyadékot megfelelő nagyságú üvegbe. Adjuk hozzá a kardamonterméseket és a gyömbért, majd öntsük hozzá a konyakot is. Hagyjuk 4 hétig sötét helyen állni, majd szűrjük le, és töltsük karaffába (üvegkorsóba).

Ez az ízletes, keleties hatású elíxir a különleges alkalmak itala is lehet, de jól illik fagylaltokhoz v kávéhoz is.

forrás: Gyógyitalok, pálinkák, likőrök könyvből :)

1 megjegyzés:

  1. Még sosem kóstoltam ilyet, biztos nagyon finom lehet! köszi a receptet!

    VálaszTörlés