2016. január 7., csütörtök

Lazacpogácsa

Nagy pakolások közepette előkerült egy nyári good food újság is. Leányom (3 éves) rábökött erre a receptre, mindig elfelejtődött stb, aztán karácsony előtt vettem lazacot, csak épp időm nem volt rá, h elkészüljön, egészen mostanáig. 





Hozzávalók:

  • 450gr lisztes, főzni való burgonya, apró darabokra vágva
  • 350gr lazac (kb. 3 filé)
  • 2tk ketchup
  • 1tk angol mustár (dijoni volt, de sztem, a normál is megteszi)
  • 1/2 citrom reszelt héja+gerezdek a tálaláshoz
  • 1 púpozott ek apróra vágott petrezselyem
  • 1 púpozott ek apróra vágott kapor
  • 3 ek sima liszt
  • 1 tojás felverve
  • 10dkg száraz kenyérmorzsa
  •  4ek napraforgóolaj
  • saláta a tálaláshoz
1. Forrósítsuk fel a grillt (ennek hiánya egy wok serpenyőt használtam) 
2. főzzük puhára a krumplit forrásban lévő, sós vízben kb. 12-15 perc alatt. Szűrjük le, majd tegyük félre szikkadni egy kicsit, törjük pürévé. 
3 közben sózzuk-borsozzuk a halfiléket és grillezzük 5-6 percig, míg épp átsülnek. Hagyjuk hűlni néhány percig, majd egy villával törjük nagyobb darabokra. 
4. Keverjük össze a burgonyapürét a ketchuppal, a mustárral, a citrom héjával és a fűszerekkel. Sózzuk, borsozzuk, majd óvatosan keverjük hozzá a lazacot is, ügyeljünk arra, h ne törjük össze nagyon. Készítsünk belőle pogácsát. 
5. Tegyük tálba a lisztet, a tojást, zsemlemorzsát, először a lisztbe, a tojásba, majd a morzsába hempergessük meg. 
6. Forrósítsuk fel az olajat egy nagyobb serpenyőben és közepes hőfokon süssük a halpogácsák mindkét oldalát 3-4 percig, míg aranybarnára nem sülnek. 
7. Salátával és citromgerezdekkel tálaljuk. 

Adagonként: 506kcal, 26gr fehérje, 48gr szénhidrát, 23gr zsír, 3gr telített zsír, 4gr rost, 2gr cukor, 0,9gr só

Tipp: 
Ropogós halburger:

4ek joghurt, 1ek kapribogyó, 1 finomra vágott salotta, jó nagy facsarásnyi citromlé
tk zsemle

zsemlében osszunk el egy maréknyi rukkolát, szeleteljünk fel egy nagyobb savanyú uborkát, osszuk el a zsemlében, bele a forró halpogácsa, kanalazzunk rá a joghurtos öntetből.

Forrás: Goodfood 2015.IV.évf. 6. szám 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése