2009. március 23., hétfő

Fűszeres diólikőr

Ma végérvényesen elfogyott, az első - de nem utolsó - saját készítésű diólikőröm.Már 2005ben szerettem volna elkészíteni, de kicsúsztam az időből. De tavaly végre sikerült!!! És nagyon fincsi lett!!! Az utolsó cseppig kiürült. A visszajelzések itt is nagyon jók voltak, bár sztem kicsit édesre sikeredett, persze itt még nem tudtam jól eltalálni az arányokat. No majd idén.
És itt a recept/leírás:
Mikor a diófán már legalább 2 cm átmérőjűre nőttek a zöldburkú diók, szedjünk belőlük vagy 15 szemet. Mielőtt belekezdenénk a likőrkészítésbe, húzunk gumikesztyűt, mert a zöld dió nedve foltot hagy. Éles késsel vágjuk félbe a megmosott diószemeket, és tegyük egy nagy befőttesüveg aljára. Szórjunk a dió tetejére 6-9 szem szegfűszeget, egy mokkáskanálnyi ánizsmagot, egy rúd vaniliát és két rúd fahéjat. Öntsünk rá 6dl tiszta alkoholt vagy vodkát. Alaposan zárjuk le az üveget, és hűvős helyen hat hétig állni hagyjuk összeérni az ízeket. Időnként rázzuk fel az üveget.
Főzzünk fél kg cukorból és 1 L vízből szirupot - no itt lehet kicsit lágyítani az arányokon - hagyjuk kihűlni, és öntsük az alkoholos, fűszeres dióra. Az ismét jól lezárt üveg tartalmát érleljük még egy hétig, közben naponta rázogassuk - sztem ez nálam elmaradt, mint mindig.
Egy hét elteltével szűrjük le a likőrt, és töltsük üvegekbe. Még egy-két hét, és az üveg alján összegyűlik a dió és a fűszerek finom üledéke, ekkor érdemes a likőrt gumicsővel átfejteni egy másik üvegbe. A művelet közben ne mozgassuk, ne rázzuk fel a likőrt h az üledék ne keveredjen fel.
A gumicsővel való átfejtés, mondhatnám 3in1 művelet volt. Nekem nem igazán ment egyedül, így bevontam a család többi tagját is. 1. Családi program. Igaz, utólag derült ki, h 2. Áldomásnak is nevezhetjük, mert míg folyt a művelet, aközben egy másik helyszínen, barátnőm hozta világra második gyermekét. Persze a 3.mozzanat lehet, a finom nedű üvegbekerülése :)
Ezt még 2007-ben sikerült először elkészítenem, viszont idén (2009) kaptam egy másik verziót. Amikor is nem öntünk hozzá cukorszirupot, hanem csak egy kevés mézet ill. nem 6-8 hétig érleljük a tisztaszeszben, hanem pálinkában kb. 3 hónapot. Kissé ütősebb, de anyu szerint az enyém finomabb. :)

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet, végre valaki leirja mivel lehet helyettesiteni a tiszta szeszt, amit nem lehet kapni - viszont kérdezném, hogy a diót megpucoljuk és úgy rakjuk bele a vodkába, vagy a zöld burkával együtt? Köszönöm a választ előre is

    VálaszTörlés
  2. szia, elég ha kettévágod a diót és úgy rakod bele a lébe... de ha tudsz szerezni házi (nem bolti) pálinkát, akkor az talán még jobb lenne. Az ánizzsal óvatosan, mivel elég erőteljes az íze... Jó ténykedést!!!

    VálaszTörlés