2009. március 23., hétfő

Birsalma, körte

Újabb finomság van kilátásban!!! Birsalma!!! Találtam egy jó kis receptet pár hete, de nem jut eszembe, h hol is láttam... :( Így hát, megint felkerekedtem a netre és böngészek, itt egybegyűjtöm a legjobbnak tűnőket. :)))

Birsalma lekvár

Hozzávalók:
2 kg birsalma, 3-4 db körte, 1,5 kg kristálycukor, 2 citrom.

Elkészítés:

A gyümölcsöket mossuk meg alaposan, majd a magházat a porcos részeivel együtt vágjuk ki. Aprítsuk fel egy-két centis darabokra. Tegyük egy nagy lábasba, adjuk hozzá a cukrot, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy épp ellepje. Állandóan kevergetve főzzük körülbelül egy órán keresztül.
Ha már a gyümölcsök puhák, burgonyanyomóval törjük össze. Adjuk hozzá a citromok levét is. Akkor jó a lekvárunk, ha a fakanálról már nem csurog le. Ha elkészültünk vele, töltsük tisztára mosott üvegekbe, zárjuk le azonnal és öt percre fordítsuk fejre.
A pikáns birsalma lekvárt kenhetjük vajjal megkent péksüteményre, tálalhatjuk sült liba és kacsamáj mellé, de nagyon jól kiegészítheti vadételeinket is. Sajtok fenséges kísérője is lehet.
Elkészítési idő: 60-80 perc


Hozzávalók: 3 db birsalma, 2 dl tejszín, 2 db fahéjrúd, 6 szem szegfűszeg, 15 dkg cukor, fél citrom leve, 2 evőkanál étkezési keményítő, fél rúd vanília, vagy 1 csomag vaníliás cukor, só.Mossuk meg alaposan a birsalmákat, majd héjával együtt reszeljük bele egy fazékba. Ízesítsük cukorral, fahéjrúddal, szegfűszeggel, csipetnyi sóval, citromlével és a kettévágott vanília babbal. Öntsünk rá annyi vizet, hogy bőven ellepje. Főzzük legalább 20 percen keresztül. A keményítőt keverjük el pár evőkanál hideg vízzel, majd sűrítsük be vele a levest. Dúsítsuk tejszínnel, majd jól forraljuk ki. Vegyük ki a fahéjrudat és a vanília babot, majd merülő mixerrel pürésítsük, és utána finomlyukú szitán passzírozzuk át. Hidegen és melegen is tálalhatjuk. / www.kaldeneker.hu /

Gyömbéres birsalmás csirkemell

Hozzávalók (2 személyre)1 nagy csirkemellfilé, só, bors1 nagy birsalma1 közepes fej hagyma (salottát használtam), karikázva1 citrom leve, méz1 tk őrölt gyömbér½ tk őrölt fahéjkb. 4 dkg vajElőször egy lábosban felforralok vizet, beleteszem a citromlevet és pici mézet. A birsalmát négyfelé vágom, ill. ha nagyon nagy, még további cikkekre. Úgy ahogy van, magostul, héjastul azonnal beteszem a vízbe (azért fontos, hogy a víz már ott legyen, mert a gyümölcs különben egy perc alatt bebarnul.) Roppanósra főzöm, azaz puhuljon meg, de nem legyen pépes, maradjon meg a formája. Ez nyilván birsalmafüggő, nekem pontosan 12 percig tartott. Mialatt fő, falatnyi darabokra felszetelem a csirkemellet. A gyümölcsnek a vízből kivéve kivágom a magházát (ezt nyersen nagyon nehéz lenne, olyan kemény) és a csirkével azonos méretű kockákra vágom. Egy serpenyőben vajon megpárolom a karikára szeletelt hagymát, hozzáadom az őrölt fahéjat, gyömbért ( a gyömbér dominál) és rádobom a csirkemellet, sózom, borsozom, pirosra sütöm, a végén még egy tk-nyi mézzel átforgatom és egy picit odakapatom. Félrehúzom, amíg karamellizálom a birsalmát: ehhez egy másik serpenyőben egy diónyi vajat és egy tk-nyi mézet felolvasztok ás rádobom a kockázott gyümölcsöt. Átforgatom amíg szép piros, ragacsos nem lesz (1-2 perc). A legvégén adom hozzá a húshoz, ha kell, még egy pici mézet csurgatok rá. Meg lehet esetleg szórni fenyőmaggal, vagy mandulával.



 
Körtekrém mandulával


Igazi őszi gyümölcsös édesség ez a krém. A körte helyett tehetsz bele almát vagy birsalmát is, de a manduláról semmiképp ne mondj le!

Hozzávalók:
• 4 nagy körte
• 4 dkg vaj
• 3 evőkanál cukor
• 4 dl tejszín
• 4 tojássárgája
• 4 csepp keserűmandula-aroma
• 5 dkg hámozott mandula
• 4 evőkanál barna cukor

Elkészítése:
A körtéket meghámozzuk, a magjaikat kivájjuk, a gyümölcsöket kockákra vágjuk, és 2 dkg olvasztott vajban 3 perc alatt aranybarnára pirítjuk. Meghintjük 2 evőkanál cukorral, és 2 percig karamellizáljuk. A masszát kis tálkákba adagoljuk. Felmelegítjük a tejszínt, a tojássárgákat 1 evőkanál cukorral meg a mandulaaromával felverjük, és fokozatosan belekeverjük a tejszínbe. A keveréket a körtékre öntjük, hűlni hagyjuk, majd 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A mandulát tapadásmentes serpenyőben, vajban megpirítjuk, és durvára vágjuk. Tálaláskor a krémet meghintjük barna cukorral, 2 percre sütőbe toljuk, megvárjuk, amíg a cukor karamellizálódik, majd egyenletesen elosztjuk rajta a mandulát. Azonnal tálaljuk.VariációA körtét almával, sárgabarackkal vagy vízgőzben előzetesen megpuhított birsalmával is helyettesíthetjük.
Fakanál2005.09.22

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése