Alma-ringló lekvár
Hozzávalók:
500g alma,
500g ringló v szilva,
250ml almalé (lehetőleg 100%os),
500g cukor,
1 tasak Dr. Oetker Dzsemfix Extra 2:1
Előkészítés: a szokásos,
Elkészítés:
A gyümölcsök felét pürésítjük, egy főzőedénybe öntjük és hozzáadjuk a maradék gyümölcsöt. A cukorban jól elvegyítjük a Dzsemfixet, és a gyümölcshöz adjuk, majd felöntjük az almalével. Az elegyet állandó keverés mellett nagy lángon felforraljuk, továbbra is keverve 3 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Ha szükséges eltávolítjuk a habot a tetejéről. Azonnal üvegekbe töltjük, jól lezárjuk és 5 percre fejre állítjuk.
Tipp:
ha 100ml almalevet almapálinkával helyettesítünk. Az alkoholt csak a főzés utn adja a lekvárhoz.
Vörösboros szilvazselé
Hozzávalók:
1000g magozott szilva,
300ml víz,
1 tasak (10g) Dr.Oetker citromsav,
1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Extra 2:1,
500 g cukor,
5 ek vöröbor
Elkészítés:
Az előkészített szilvát a vízzel és a citromsavval összekeverjük, felforraljuk, majd többszöri keverés mellett 10 percig főzzük. Ezután az elegyet turmixoljuk és egy kendőn v szitán átpasszírozzuk. A kimért cukorból elveszünk 2 ek-lal és elkeverjük a zseléfix-szerl. Az elegyet a passzirozott szilvaléhez adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett erős lángon felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett legalább 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. A vörösbort csak ezután adjuk hozzá. Az elkészült zselét azonnal üvegekbe töltjök.
Diós szilvalekvár
Hozzávalók:
1100g magozott szilva,
150ml vörösbor (esetleg piros zőlőlé),
125 g apróra vágott dió,
1 tasak Dr. Oetker Zseléfix Sziper 3:1,
350g cukor..
Elkészítés:
Az előkészített szilvát felaprítjuk, majd öszekerverjük a vörösborral és a vágott dióval. A kimért cukorból 2ek-lal elkeverjük a zseléfix-szel. Az elegyegyet a szilvás masszához adjuk, majd az egészet állandó keverés mellett felforraljuk. Ekkor hozzáadjuk a cukor többi részét is, és további állandó keverés mellett 1 percig zubogva forrni hagyjuk, majd levesszük a tűzről. Az elkészült lekvárt azonnal övegekbe töltjük.
Figyelem: a dió vmelyest csökkenti a lekvár eltarthatóságát.
Láttam olyan tartósítást is, h celofán rá egy kis szalicil és még egy celofán, Így nem kerül bele az üvegbe, és tartósítom is.
Ahogy ismerem magam, én ezeket a recepteket még vegyíteném is, sőt még egy kis fűszert is adnék hozzá, fahéj és tsai. Sőt, megérdeklődném, h mik azok a fűszerek, amikkel a szilva nagyon jól harmonizál és még azt is hozzáadnám...Volna meg a bár, ha lenne szilvám, biztos, h a pincében ténykednék, nem itt ücsörögnék...
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése