2009. március 23., hétfő

Bodza


Tegnap sétálgattunk és legnagyobb megdöbbenésemre, virágzott a bodza. Gondoltam is, h gyorsan be kell szereznem a beígért bodzabor receptjét! Bár most a neten is találtam egy-két variációt a bodzára, bornak, szörpnek, lekvárnak,befőttnek:


Bodzabor receptje 1 literes üveg bodzavirág szirmot, másfél kg cukrot, egy citromot( héjastól ) belerakunk egy edénybe. 4 liter vizet felforralunk, ráöntjük, majd megkeverjük. Amikor kezd kihűlni, 1 dkg élesztőt langyos vízben elásztatunk, ráöntjük és elkeverjük. 15-18 fokos hőmérsékleten tároljuk 4 hétig. Amikor forrni kezd, néha meg kell keverni. 4 hét után leszűrjük és lehet fogyasztani - ez egy adag. Minél tovább álla bor, annál finomabb lesz.
Találtam egy újabbat a neten bolyongva :)


Bodzabor II.Egy liter lemorzsolt bodzavirágot, folyóvízzel leöblítünk , egy nagy uborkásüvegbe tesszük.Héjastól belekarikázunk egy citromot.Egy kg cukorból 5l vízzel szirupot főzünk, ezzel leforrázzuka virágot.Ha kihült blekeverünk 2-3 evőkanál sört. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, demizsonba töltjük, ledugaszoljuk, a dugóba "kotyogót illesztünk. Ha már nem gyöngyözik,üvegekbe töltjük.Hűvös helyen tartjuk.


BodzaszörpAki allergiás a pollenekre, messze kerülje ezt az italt. Mindenki másnak viszont érdemes lenne még a szénsavas üdítők helyett is ebből kortyolgatni!
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav.Elkészítése: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.


Bodzaszörp 2

Rengeteg bodzatányért(virágot) szedünk. A virágtartó zöld tengelyeket eltávolítjuk. Csak a vékony tartó részeket és a fehér virágokat tartjuk meg. Az így előkészített virágokra forró vizet öntünk, amely 70 foknál nem melegebb, nehogy a C-vitamin és más hőre érzékeny beltartalmi értékek ne sérüljenek. Annyi vizet teszünk a virágokra, ami éppen ellepi. 1 literre számolva csipetnyi borkősavat, nátrium-benzoátot vagy szalicilt adunk hozzá. 3 napon át kevergetve áztatjuk, majd leszűrjük. 1 literre számított szürlethez 30dkg cukrot adunk, és annyi citromlevet, amennyivel kellemesen édes –savanyúnak érezzük. Ez kb. 3 evőkanál citromlé ( ha a sűrített lére gondolunk ), de 1 liter cukros bodzaléhez, még a virág áztatás során fél –fél karikára vágott citromot is adhatunk, és ez kiváltja a sűrített citrom levet. Jól kimosott, szalicillel átöblített műanyag flakonokba töltve tároljuk a bodzalevet. Szódával, ásványvízzel hígítva kellemes, muskotályos ital a nyári melegben.

Bodzaszörp, ahogy én csinálom :)

  • 8 liter víz, 
  • 4kg cukor, 
  • 1 evőkanál szalicil
Ezt a löttyöt felforralod. 
 
Ha kihült 
  • 10-15 bodzavirág, 
  • 10 dkg borkősav, 
  • fél citrom. 
Bár ha jól emlékszem, mindig többet rakok bele, ahogy érzem. 4-5 napig érlelni kell, majd üvegekbe töltöd. Ez azért jó, mert így télen is ihatod.

Keresgélek még a neten, és jobbnál jobb ötleteket találok, ilyen pl. a követkzeő is:
Tegyél hozzá kb. annyi db. akác virágot, mint amennyi a bodza, borsmentát, citromfűvet. Akác helyett mehet rózsaszirom is.Na, most kóstóld meg! Most már így készítem! 
Bodzaital:

  • 60-70dkg cukor, 
  • 1 csomag citrompótló, 
  • 1 citrom (szeletelve), 
  • 7-8 nagy bodzavirág. 
 
Az egészet egy 5 literes üvegbe teszed, majd teleengeded vízzel. 2-3 napot érleled, majd ihatod.
 
 Bodzapezsgő: 

  • 4.5 liter vizet forralj fel 
  • 70 deka cukorral és kevergesd, amig feloldodik. 
  • 2 citrom héját reszeljük le, majd a pucér citromot vágjuk félbe és facsarjuk a levet a cukros vizbe. 
  • 2 evőkanál almaecetet öntsünk bele, szorjuk bele a virágokat és letakarva hagyjuk állni 24 - 36 óráig. 
  • Ezután szűrjük át a levet hajtogatott gézlapon, üvegedénybe. 
  • Napos helyen hagyjuk érni legalább két hétig. 
  • Hűtsük be és így kínáljuk. 
  •  
Bodzalekvár
 Hozzávalók: 

  • 1 kg leszemezett bodzatermés, 
  • 1 kg cukor, 
  • 1 kg alma, 
  • fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.
A meghámozott, kimagvazott és apróra vágott almát összekeverjük a paradicsompasszírozón áthajtott bodzaterméssel, valamint a cukorral. A keveréket állni hagyjuk egy napig, majd péppé főzzük. Ha nem sűrűsödik meg eléggé, a zselatint oldjuk fel kevés vízben, és azzal főzzük lekvársűrűségűre a gyümölcspépet. Töltsük száraz, előmelegített üvegekbe, zárjuk le és tartsuk száraz dunsztban egy órán át. (Mivel az alma átveszi a bodza ízét, kellemes állagú bodzalekvárt nyerünk a segítségével.)
 Bajor bodzabefőtt

Hozzávalók: 

  • 1 kg lebogyózott bodzatermés, 
  • 8 db körte, 
  • 1,5 kg kimagvazott szilva, 
  • 1 citrom leve 
  •  0,5 kg cukor. 
  •  
A körtéket meghámozva és a magházától megfosztva feldaraboljuk és fél citrom levével ízesített vízben félpuhára főzzük. Rövid ideig vele főzzük a szilvát is. Majd az egészet leszűrjük és összekeverjük a nyers bodzaterméssel. A főzőlébe belecsavarjuk a citrom másik felét, belekeverjük a cukrot és felfőzzük. A forró szirupot az üvegekbe töltött gyümölcsre töltjük, s 80 Celsius-fokon fél óráig gőzöljük. Sültekhez, főtt húsokhoz tálaljuk, de önálló csemege is lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése