Tegnap sétálgattunk és legnagyobb megdöbbenésemre, virágzott a bodza. Gondoltam is, h gyorsan be kell szereznem a beígért bodzabor receptjét! Bár most a neten is találtam egy-két variációt a bodzára, bornak, szörpnek, lekvárnak,befőttnek:
Bodzabor receptje 1 literes üveg bodzavirág szirmot, másfél kg cukrot, egy citromot( héjastól ) belerakunk egy edénybe. 4 liter vizet felforralunk, ráöntjük, majd megkeverjük. Amikor kezd kihűlni, 1 dkg élesztőt langyos vízben elásztatunk, ráöntjük és elkeverjük. 15-18 fokos hőmérsékleten tároljuk 4 hétig. Amikor forrni kezd, néha meg kell keverni. 4 hét után leszűrjük és lehet fogyasztani - ez egy adag. Minél tovább álla bor, annál finomabb lesz.
Találtam egy újabbat a neten bolyongva :)
Bodzabor II.Egy liter lemorzsolt bodzavirágot, folyóvízzel leöblítünk , egy nagy uborkásüvegbe tesszük.Héjastól belekarikázunk egy citromot.Egy kg cukorból 5l vízzel szirupot főzünk, ezzel leforrázzuka virágot.Ha kihült blekeverünk 2-3 evőkanál sört. Egy napig állni hagyjuk, majd leszűrjük, demizsonba töltjük, ledugaszoljuk, a dugóba "kotyogót illesztünk. Ha már nem gyöngyözik,üvegekbe töltjük.Hűvös helyen tartjuk.
BodzaszörpAki allergiás a pollenekre, messze kerülje ezt az italt. Mindenki másnak viszont érdemes lenne még a szénsavas üdítők helyett is ebből kortyolgatni!
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav.Elkészítése: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Hozzávalók: 10-12 tenyérnyi bodzavirág, 2 kg cukor, 6 liter víz, 1,5 dkg borkősav, ugyanennyi citromsav.Elkészítése: A bodzavirágokat egyenként vízbe mártjuk, majd lecsepegtetjük. Egy nagy edénybe 2 kg cukrot felfőzünk 6 liter vízzel, ha kihűlt elkeverjük a citromsavval, a borkősavval és a virágokra öntjük. 3-4 napig hűvös helyen állni hagyjuk, majd leszűrjük és belekeverünk 1 kávéskanál szalicilt (tartósítószert). A szörpöt üvegekbe töltjük és hűvös helyre tesszük. Hígítva, hűtve fogyasztjuk.
Bodzaszörp 2
Rengeteg bodzatányért(virágot) szedünk. A virágtartó zöld tengelyeket eltávolítjuk. Csak a vékony tartó részeket és a fehér virágokat tartjuk meg. Az így előkészített virágokra forró vizet öntünk, amely 70 foknál nem melegebb, nehogy a C-vitamin és más hőre érzékeny beltartalmi értékek ne sérüljenek. Annyi vizet teszünk a virágokra, ami éppen ellepi. 1 literre számolva csipetnyi borkősavat, nátrium-benzoátot vagy szalicilt adunk hozzá. 3 napon át kevergetve áztatjuk, majd leszűrjük. 1 literre számított szürlethez 30dkg cukrot adunk, és annyi citromlevet, amennyivel kellemesen édes –savanyúnak érezzük. Ez kb. 3 evőkanál citromlé ( ha a sűrített lére gondolunk ), de 1 liter cukros bodzaléhez, még a virág áztatás során fél –fél karikára vágott citromot is adhatunk, és ez kiváltja a sűrített citrom levet. Jól kimosott, szalicillel átöblített műanyag flakonokba töltve tároljuk a bodzalevet. Szódával, ásványvízzel hígítva kellemes, muskotályos ital a nyári melegben.
Bodzaszörp, ahogy én csinálom :)
- 8 liter víz,
- 4kg cukor,
- 1 evőkanál szalicil
Ha kihült
- 10-15 bodzavirág,
- 10 dkg borkősav,
- fél citrom.
Keresgélek még a neten, és jobbnál jobb ötleteket találok, ilyen pl. a követkzeő is:
Tegyél hozzá kb. annyi db. akác virágot, mint amennyi a bodza, borsmentát, citromfűvet. Akác helyett mehet rózsaszirom is.Na, most kóstóld meg! Most már így készítem!
Bodzaital:
- 60-70dkg cukor,
- 1 csomag citrompótló,
- 1 citrom (szeletelve),
- 7-8 nagy bodzavirág.
Az egészet egy 5 literes üvegbe teszed, majd teleengeded vízzel. 2-3 napot érleled, majd ihatod.
Bodzapezsgő:
- 4.5 liter vizet forralj fel
- 70 deka cukorral és kevergesd, amig feloldodik.
- 2 citrom héját reszeljük le, majd a pucér citromot vágjuk félbe és facsarjuk a levet a cukros vizbe.
- 2 evőkanál almaecetet öntsünk bele, szorjuk bele a virágokat és letakarva hagyjuk állni 24 - 36 óráig.
- Ezután szűrjük át a levet hajtogatott gézlapon, üvegedénybe.
- Napos helyen hagyjuk érni legalább két hétig.
- Hűtsük be és így kínáljuk.
Hozzávalók:
- 1 kg leszemezett bodzatermés,
- 1 kg cukor,
- 1 kg alma,
- fél csomag (2,5 dkg) porított zselatin.
Bajor bodzabefőtt
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 1 kg lebogyózott bodzatermés,
- 8 db körte,
- 1,5 kg kimagvazott szilva,
- 1 citrom leve
- 0,5 kg cukor.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése